Επιστήμη

Η Ρωσία ζητά κοσμοναύτες για αποστολή στη Σελήνη

Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι ζητά υποψήφιους κοσμοναύτες για μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί εντός των επόμενων 15 ετών.

«Η διαδικασία επιλογής ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους. Η περίληψη των αποτελεσμάτων θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο. Θα επιλεγεί μια ομάδα έξι έως οκτώ δοκίμων» δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Αλεξάντρ Ιβανόφ σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από Ρώσους πολίτες έως 35 ετών με πτυχίο πανεπιστημίου και γνώσεις αγγλικών και υπολογιστών. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν εμπειρία στους τομείς της αεροναυπηγικής, της μηχανικής και της διαστημικής βιομηχανίας, διευκρίνισε η Roscosmos.

Οι επιλεγμένοι κοσμοναύτες θα είναι οι πρώτοι Ρώσοι στη Σελήνη και οι πρώτοι επιβάτες της νέας κάψουλας Federatsiya («Ομοσπονδία»), η οποία πάντως δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί.

Η ομάδα θα εκπαιδευτεί στο Κέντρο «Γιούρι Γκαγκάριν», γνωστό και ως Star City, στα περίχωρα της Μόσχας.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία ζητά νέους κοσμοναύτες από το 2012 και η 17η φορά στην ιστορία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.

Από τους 30 κοσμοναύτες που έχει σήμερα στο δυναμικό της η Ρωσία, μόνο οι 16 έχουν πετάξει στο Διάστημα σε αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την αποστολή στη Σελήνη δεν έχουν ανακοινωθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα