Επιχειρήσεις

Η Ryanair αλλάζει την πολιτική για τις βαλίτσες από 1η Νοεμβρίου

Ακούστε το άρθρο

Σκληρότερα μέτρα για τις αποσκευές ετοιμάζεται να πάρει η Ryanair με στόχο να μηδενίσει την παρενέργεια της καθυστέρησης των πτήσεων. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται οι επιβάτες να χρονοτριβούν στην προσπάθειά τους να χωρέσουν τις – άνω του επιτρεπτού ανά περιπτώσεις – αποσκευές τους στο χώρο αποθήκευσης που υπάρχει εντός του αεροπλάνου.

Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι η πολιτική της βάσει της οποίας επιτρέπεται στους ταξιδιώτες να μεταφέρουν δύο βαλίτσες  – η οποία υιοθετήθηκε από τον διευθύνοντα σύβμουλο Michael O’Leary σε μια προσπάθεια η αεροπορική να γίνει ελκυστικότερη στους επιβάτες της – έχει αποδειχτεί τρομερά δημοφιλής, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μέχρι και καθυστερήσεις πτήσεων εξαιτίας της.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε πως από 1η Νοεμβρίου όσοι επιβάτες δεν πληρώνουν τις επιπλέον 5 λίρες για να έχουν προτεραιότητα στην επιβίβαση (priority boarding) θα πρέπει να περιοριστούν σε μια χειραποσκευή που θα μπορούν να κουβαλήσουν εντός αεροσκάφους αντί δύο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Όσοι ωστόσο έχουν πλήρώσει το ποσό για να έχουν προτεραιότητα στην επιβίβαση θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δύο χειραποσκευές στο αεροσκάφος.

Ωστόσο αυτές δεν είναι οι μόνες αλλαγές που θα υιοθετηθούν. Σε μια προσπάθεια κάθε μέρα να γίνεται καλύτερη, όπως είπε, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες ώστε να πείσει τους επιβάτες της να δίνουν τις βαλίτσες κατά το check-in ώστε να τοποθετούνται στον ειδικό χώρο αποσκευών. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτρεπόμενων κιλών των αποσκευών  που παραδίδονται κατά το check-in στα 20 από 15 που είναι σήμερα. Παράλληλα θα μειώσει και το κόστος ανά βαλίτσα από τα 35 ευρώ στα 25ευρώ. Αυτές οι αλλαγές πραγματοποιούνται με στόχο την βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών, κι όχι το κέρδος όπως διευκρίνισε.

«Οι πτήσεις είναι πλέον πολύ συχνές και πάρα πολλοί πελάτες κουβαλούν αμέτρητα πράγματα μαζί τους όταν ταξιδεύουν» δήλωσε ο Κένι Τζέικομπς, επικεφαλής μάρκετινγκ της Ryanair. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καθυστερούμε τις πτήσεις εξαιτίας των αποσκευών, αυτό δεν αρέσει ούτε στους ίδιους τους πελάτες».

Οι αεροπορικές εταιρείες, ιδιαίτερα οι χαμηλού κόστους, προσπαθούν όλο και περισσότερο να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσω πρόσθετων εσόδων, όπως η επιπλέον χρέωση για τις αποσκευές, για γεύματα καθώς καθώς ακι για άλλες έξτρα υπηρεσίες, όπως η κράτηση συγκεκριμένης θέσης.

Ωστόσο, ο Τζόν Στικλαντ, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών της JLS Consulting, δήλωσε ότι «πλέον έχει γίνει συνήθεια αν όχι καθεστών το να κουβαλάμε τις τσάντες μας εντός αεροσκάφους αντί να τις αφήνουμε κατά το check-in».

Ερωτηθείς αν η κίνηση αυτή θα φέρει την εταιρεία ένα βήμα πίσω στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών ο κ. Γιάκομπς τόνισε ότι η κίνηση αυτή της αεροπορικής εταιρείας δεν την γυρίζει στις μελανές  μέρες του παρελθόντος όπου είχε κατηγορηθεί από τους επιβάτες για την φτωχή της εξυπηρέτηση. «Στις παλιές κακές μέρες δεν ήμασταν τόσο κερδοφόρα επιχείρηση, ούτε τόσο μεγάλη και σίγουρα δεν είχαμε τον συντελεστή φορτίου που έχουμε σήμερα. Εξακολουθούμε να παραμένουμε αφοσιωμένοι στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και να προσφέρουμε πτήσεις με τα χαμηλότερα κόμιστρα, οπότε δεν επιστρέφουμε στις παλιές κακές μέρες».

Η πολιτική της βαλίτσας ωστόσο, δεν αλλάζει αποκλειστικά στην Ryanair. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Νορβηγικών, προειδοποίησαν ότι μπορεί να ζητήσουν από τους επιβάτες να αφήνουν τις χειραποσκευές τους κατά το check-in, όταν οι πτήσεις είναι συνεχόμενες και γεμάτες. Απο την άλλη οι αεροπορικές χαμηλού κόστους όπως οι Jet2.com και η easyJet εισήγαγαν χρέωση και σε μεγάλες χειραποσκευές.

Η Jet2.com δήλωσε ότι οι επιβάτες θα μπορούν να παίρνουν μαζί τους χειραποσκευή 10 κιλών δωρεάν αλλά σε περίπτωση συχνών πτήσεων ορισμένες χειραποσκευές ίσως χρειάζεται να παραδοθούν στο check-in σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας. Από πλευράς της, η EasyJet εισήγαγε πρόσφατα ένα τέλος ύψους 4 λιρών για τους επιβάτες που θέλουν να πάρουν την χειραποσκευή τους εντός αεροσκάφους.

Μάλιστα ο Πολ Μουρ, εκπρόσωπος της easyJet, δήλωσε ότι κάθε αεροπορική εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα. «Όποια αεροσκάφη κι να χρησιμοποιεί κανείς –είτε  Boeing είτε Airbus – δεν υπάρχει αρκετός χώρος εντός αεροσκάφους αν ο κάθε επιβάτης πάρει μαζί του μια βαλίτσα –τρόλεϊ» συμπλήρωσε.

«Για τις αεροπορικές εταιρείες, η χρέωση στις χειραποσκευές είναι πλέον ένας τρόπος να είναι στην ώρα τους», δήλωσε ο Κρις Τέρυ, σύμβουλος αεροπορίας στο CTAIRA. «Οι αερομεταφορείς αναζητούν όλο και περισσότερους τρόπους για να αλλάξουν την συγκεκριμένη συνήθεια των επιβατών ώστε να μειώσουν τις καθυστερήσεις αναχωρώντας όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της IdeaWorksCompany, μιας εταιρείας συμβούλων σε με εξειδίκευση στις αεροπορικές εταιρείες με έδρα το Milwaukee, τα βοηθητικά έσοδα των δέκα πρώτων αεροπορικών εταιρειών ανήλθαν σε 28 δισ. το 2016 από τα 2,1 δισ. που ήταν το 2007.

Πηγή: insider.gr

Όλη η επικαιρότητα