Οικονομία

Ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία – Έως 120 δόσεις

Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση οφειλών για χρέη ακόμη και κάτω των 3.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος και στα μέσα Ιουνίου θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η ρύθμιση θα φτάνει  μέχρι και τις 120 δόσεις ωστόσο δεν θα είναι ίδια για όλους και σχεδιάζεται το «δοσολόγιο» να εξατομικεύεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε ελεύθερου επαγγελματία που θα ζητήσει να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τα «κόκκινα δάνεια» και την εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα υπάρχουν συγκεκριμένες κλίμακες και πακέτα ρυθμίσεων που θα έχουν καθορισμένο αριθμό δόσεων το καθένα. Η ένταξη θα γίνεται με βάση κριτήρια, όπως το ύψος των οφειλών, η οικονομική δυνατότητα ή η περιουσιακή κατάσταση του ελεύθερου επαγγελματία.

Ο αριθμός των δόσεων θα φτάνει μέχρι και τι1 120 ωστόσο δεν θα ισχύει για όλους ενιαία αλλά θα καθορίζεται με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν και θα προβλεφθούν στην υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον εξωδικαστικό μηχανισμό εξαιρούνται μεν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά προβλέπεται η δυνατότητα του Δημοσίου και των Ταμείων να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες, με τους όρους που προβλέπονται στο σχετικό νόμο.

Στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, οι δόσεις δεν μπορούν είναι περισσότερες από 120 ενώ η κατώτερη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Για οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ (αφορά κυρίως αγρότες), το ανώτατο όριο δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.

Πηγή: best-tv.gr

Όλη η επικαιρότητα