Αγροτικά Οικονομία

Ρυθμίσεις χρεών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

Ακούστε το άρθρο

Η Κυβέρνηση μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, αποκτώντας περισσότερες δυνατότητες άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής, προχωρά σε βαθιές τομές. Ήδη τη προηγούμενη βδομάδα ψήφισε ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, Παιδεία και βάζοντας τάξη και κανόνες στο ανεξέλεγκτο και εν πολλοίς διαπλεκόμενο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Από τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, που αρχίζει από Σεπτέμβρη, έρχονται νέες, τολμηρές  ρυθμίσεις. Μία από αυτές αφορά τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τους αγρότες θα εφαρμοστεί από τις 20 Σεπτεμβρίου. Για  τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν «κόκκινες» οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα δοθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Θυμίζουμε, επίσης, ότι για τις επιχειρήσεις ήδη άρχισε να λειτουργεί το σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Μεγάλο κούρεμα σε παλιά δάνεια της ΑΤΕ

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός προς τους αγρότες θα λειτουργήσει προκειμένου να δοθεί λύση και στο πρόβλημα των παλαιών «κόκκινων» υποχρεώσεων προς  την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Προβλέπεται η τακτοποίηση παλιών υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, 82.000 αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στις οφειλές αυτές θα μπορεί να γίνει και κούρεμα κεφαλαίου, πέραν της διαγραφής τόκων υπερημερίας και λοιπών προσαυξήσεων. Από τη συνολική οφειλή θα διαγράφεται ποσόν  ανάλογο με την περιουσιακή κατάσταση και τις δυνατότητες του υπόχρεου, έτσι ώστε μετά το κούρεμα η εναπομένουσα οφειλή να μην υπερβαίνει το 90% της αξίας της περιουσίας του.

Επισημαίνεται ότι εφόσον υπάρχει ήδη ρύθμιση παλιών οφειλών προς την Αγροτική Τράπεζα, δεν εμποδίζει τον αγρότη-κτηνοτρόφο ή συνεταιρισμό να ζητήσει να υπαχθεί και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οι ρυθμιζόμενες υποχρεώσεις θα μπορούν να εξοφληθούν σε βάθος 10ετίας, σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή συμφωνούμενες με τον οφειλέτη ανισόποσες δόσεις. Η ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή θα λαμβάνεται υπόψη ως βασικό κριτήριο, η οποία δεν πρέπει υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης.

Σημειώνεται, ότι για τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημόσιου προς φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Το σχέδιο ρυθμίσεων εκπονείται σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ και θα είναι έτοιμο σε τελική μορφή μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Διακανονισμός για ελεύθερους επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η ρύθμιση θα αφορά χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, απ’ ευθείας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και με τον ΕΦΚΑ.

Όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα των 12 -24 δόσεων θα μπορούν να κάνουν νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση ώστε να πληρώνουν μικρότερες μηνιαίες δόσεις  και να εξοφλήσουν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Του Μάκη Μπαλαούρα

Όλη η επικαιρότητα