Σ.Τ.Ο. Δήμου Ήλιδας: Συντονισμός και επαγρύπνηση για τις πυρκαγιές

Προγραμματισμός, συντονισμός και συνεργασία, ήταν τα τρία σημεία που δόθηκε βαρύτητα στην χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του δήμου Ήλιδας.

Το Συντονιστικό συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, υπό την προεδρία του, με κυρίαρχο θέμα την πυροπροστασία στα όρια του δήμου Ήλιδας, με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη η νέα αντιπυρική περίοδος.

Αν και ευχή όλων είναι να μην εκδηλωθεί καμία πυρκαγιά κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, σε κάθε περίπτωση απαιτείται επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και όλους τους φορείς.

 

Καταγραφή των προβλημάτων

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε καταγραφή όλων των προβλημάτων και των ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους, ενώ αυτό που επισημάνθηκε ιδιαιτέρως από τον Δασάρχη Αμαλιάδας κ. Διονύση Θωμόπουλο, είναι η έλλειψη χρηματοδοτήσεων με αποτέλεσμα να μην μπορεί το Δασαρχείο να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στις αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα, ο συντονιστής του δημοτικού έργου κ. Σπύρος Τζουλέκης έθεσε επιτακτικά το θέμα των ελικοπτέρων Ericson, για να μην μείνει εκτεθειμένος ο νομός σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος από την πλευρά του ζήτησε από όλους να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και εστίασε και στις ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν στον τομέα της πρόληψης, καθώς επίσης στον συντονισμό των υπηρεσιών και στην συμμετοχή των εθελοντών.

Παράλληλα, οι παριστάμενοι επεσήμαναν τη σημασία της συνεργασίας των υπηρεσιών με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στις υποδομές.

Από όλους έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην σημαντική βοήθεια που παρέχουν οι απλοί πολίτες, οι οποίοι συνδράμουν εθελοντικά σε περιπτώσεις συμβάντων και τονίστηκε η αναγκαιότητα να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην σύσκεψη δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου συμβάντα ανάλογα με αυτά που καταγράφηκαν το καλοκαίρι του 2017, ξυπνώντας μνήμες από το καλοκαίρι του 2007.

Εκτός από τον κ. Χριστοδουλόπουλο, τον κ. Θωμόπουλο και τον κ. Τζουλέκη, στην χθεσινή συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο.  συμμετείχαν, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και υπεύθυνος τμήματος πολιτικής προστασίας Παναγιώτης Μαυρίκος, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Κώστας Τσεριώνης, ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Χριστοφόρου, η διοικητής του Α.Τ. Ήλιδας Διονυσία Κιαόγλου, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας Χρήστος Δούγερης, ο επισμηναγός της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος και ο υπεύθυνος της ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλδιας Βασίλης Παναγιωτόπουλος.