Εκπαίδευση Ηλεία

Το Saint-Thomas d’Aquin – Veritas d’ aquin στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Με τις βαλίτσες τους γεμάτες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις, αναχώρησαν χθες το απόγευμα από τον Πύργο οι μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Collège Saint-Thomas d’Aquin – Veritas της πόλης Oullins, που επισκέφθηκαν το αδελφοποιημένο 2ο Γυμνάσιο Πύργου. Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο χώρο του σχολείου, είχε  ως βασικό «συστατικό» την ζεστή ελληνική φιλοξενία.

Η σχέση των δυο σχολείων, ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2014, όταν αντιπροσωπεία του Γαλλικού Καθολικού Δομινικανικού Σχολείου, τιμώντας τον Δομινικανό Μοναχό Ανρί Ντιντόν (τον εμπνευστή του Ολυμπιακού Συνθήματος «Citius, Altius, Fortius» που σημαίνει «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά») πραγματοποίησε ένα σύντονο σύντομο ταξίδι στην Ηλεία, με τίτλο «Στα Ίχνη του Ανρί Ντιτόν, 120 χρόνια μετά» με αφορμή την συμπλήρωση 120 χρόνων από την επίσκεψη του Ανρί Ντιντόν στην Ολυμπία, τον Σεπτέμβριο του 1894, με τους μαθητές τους, πραγματοποιώντας τότε το «19ο Καραβάνι». Η σχέση αυτή, έγινε σχέση φιλίας και συνεργασίας, με την υπογραφή της Πράξης Αδελφοποίησης των δυο σχολείων, τον Φεβρουάριου του 2016, μια σε μια σεμνή τελετή, στο Άλσος του Αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, Βαρώνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν, απόλυτα συνυφασμένη με την ιερότητα του τοπίου, που είχε προετοιμαστεί προσεκτικά από την καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας Κατερίνα Ζούνη, η οποία αποτελεί και τον «σύνδεσμο» από την πλευρά του 2ου Γυμνασίου.

Η επίσκεψη στον Πύργο

Οι μαθητές και συνοδοί καθηγητές, με επικεφαλής την Πύργια καθηγήτρια του Γαλλικού Σχολείου Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου-Φρανκ, έφτασαν στον Πύργο το απόγευμα του Σαββάτου, με τους 30 μαθητές να φιλοξενούνται από τις οικογένειες μαθητών του 2ου Γυμνασίου Πύργου. Επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία και το Κατάκολο, γνώρισαν τον Πύργο και τις όμορφες γωνιές του με τα εντυπωσιακά κτήρια και την πλούσια ιστορία, ενώ πήραν μια γερή «δόση» από τη ζεστή ελληνική φιλοξενία, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι.

Χθες το πρωί, οι μαθητές του Γαλλικού Σχολείου επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο Πύργου, παρακολούθησαν κάποιες ώρες το πρόγραμμα μαθημάτων, και συμμετείχαν στην όμορφη αποχαιρετιστήρια γιορτή που είχε ετοιμάσει το σχολείο προς τιμήν τους, με τραγούδια και χορούς. Η γιορτή άνοιξε με καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του σχολείου, Γιώργο Φωτεινόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην σχέση των δυο σχολείων και στα σημαντικά οφέλη για τους  μαθητές. «Ένας από τους στόχους του σχολείου μας, πέρα από το μαθησιακό κομμάτι, είναι να ανοίξει τους ορίζοντες των μαθητών, να γνωρίσουν άλλους λαούς και διαφορετικές κουλτούρες. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αδελφοποίηση των δυο σχολείων», είπε ο ίδιος, μη παραλείποντας να αναφερθεί στην σημαντική συμβολή της κας Ζούνη ως «πρωτεργάτη» της αδελφοποίησης των δυο σχολείων, της έκδοσης του αναμνηστικού λευκώματος, αλλά και της εκδήλωσης – μαζί με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Χαρά Παπαδοπούλου – αναφερόμενος στη στήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων, σε κάθε προσπάθεια του σχολείου. Τέλος ο κ.Φωτεινόπουλος προσέφερε ένα αναμνηστικό στην κα Γιαννοπούλου, η οποία ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών του Γαλλικού Σχολείου, τόσο τον κ.Φωτεινόπουλο όσο και την κα Ζούνη για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει στο πλαίσιο της συνέχισης και ανάπτυξης της σχέσης των δυο σχολείων.

Η αποστολή του Γαλλικού Σχολείου αναχώρησε από τον Πύργο χθες το απόγευμα, με τους μαθητές να μη θέλουν να αποχωριστούν τους συμμαθητές τους, με τους οποίους έζησαν τρεις αξέχαστες ημέρες, οι οποίες έγιναν γερή βάση για την ανάπτυξη δυνατής φιλίας ανάμεσά τους και επίτευξης του σκοπού της Αδελφοποίησης.

Όλη η επικαιρότητα