Πολιτική

Σακελλαρίδης: «Η κυβέρνηση απορρίπτει τα περί παράλληλου νομίσματος»

sakel.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η πιστοποίηση της σημαντικής πρόοδου στις διαπραγματεύσεις αποτελεί τον στόχο της κυβέρνησης, όπως δήλωσε στο briefing το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει plan B από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

Όσον αφορά το αν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ την Τρίτη, ο κ. Σακελλαρίδης αρκέστηκε να απαντήσει ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό.

Για το δημοψήφισμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας εκφράζεται ο λαός προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν είναι όπλο των δειλών. Αυτό δεν σε καθιστά δειλό, σε καθιστά ως κάποιο που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα της Handelsblatt που κάνει λόγο για παρουσίαση πρότασης προς τον πρωθυπουργό για διπλό νόμισμα ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός δέχεται και κάνει συζήτησεις με οικονομολόγους, αυτό δεν σημαίνει ότι συμμερίζεται τις απόψεις που ακούει. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα παράλληλου νομίσματος».

Ερωτηθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το e-mail συνεργατών του Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «από τη στιγμή που βγαίνει κάτι τέτοιο το ζητούμενο δεν είναι οι αριθμοί αλλά η συγκεκριμένη πράξη και κατά πόσο αυτό είναι σεβαστό στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης του ευρωσυστήματος». «Είναι ζήτημα της ΤτΕ να υπερασπιστεί και την ανεξαρτησία της και την αξιοπιστία της. Θέλουμε και επιδιώκουμε μια σχέση συνεργασίας με την ΤτΕ που θα προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και είπε ότι το χρηματοδοτικό πρόβλημα πρέπει να ιδωθεί με τρόπο αποτελεσματικό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά των χρηματοδοτικών πακέτων των προηγούμενων ετών. «Αν με ρωτάτε για νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα, η απάντηση είναι σίγουρα όχι».

Σε ερώτηση για την τύχη του ΕΝΦΙΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους δημοσιογράφους «να μην προδικάσουμε τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ το 2015» υπενθυμίζοντας ότι από τον πρωθυπουργό η τύχη του φόρου αυτού είχε τεθεί σε συνάρτηση με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση στο πεδίο της ενέργειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θέλει να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και κάνει τις κινήσεις γι’ αυτό. Ακούσαμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του απεσταλμένου της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση θα επιλέξει το συμφέρον για την ίδια στο πλαίσιο των καλών επαφών».

Πηγαίνουμε προς το θετικό σενάριο για την απελευθέρωση χρημάτων είτε με τη μορφη της άρσης του περιορισμού του ύψους έκδοσης εντόκων γραμματείων εκτίμησε ο κ. Σακελλαρίδης σχετικά με τις εξελίξεις στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η απόφαση της ΚΕΔΕ να μην παραχωρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δανείων δεν διευκολύνει την απόφαση της κυβέρνησης και κάθε δήμαρχος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αλλά «δεν θέλω να επικαλεστώ το νόμο» ειδικά όταν μια τέτοια απόφαση δυσκολεύει τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει την είσοδο των εργαζομένων της ΕΡΤ στο κτήριο της Λεωφόρου Μεσογείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «μετά την ψήφιση του νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Αυτό που λέμε είναι να υπάρξει μια ομαλή διαδικασία έτσι ώστε να λειτουργήσει η ΕΡΤ με τρόπο που θα σέβεται την πολυφωνία και τον πλουραλισμό ώστε να αποτελέσει κόσμημα για τον πολιτισμό και την ενημέρωση».

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα