Αχαϊα

Σακελλαρόπουλος προς μαθητές: «Να ξεκινήσετε τη νέα σχολική χρονιά με ζήλο, ενθουσιασμό και συστηματική μελέτη»

Ακούστε το άρθρο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής & Διοίκησης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης στο 1ο και 6ο Γυμνάσιο της Πάτρας και σε ομιλία του, είπε τα εξής:

Πανοσιολογιώτατε, Αιδεσιμολογιώτατε, Άγιοι Πατέρες,  Αξιότιμοι , Κυρίες και Κύριοι Διευθύντριες και  Διευθυντές του 1ου & 6ου  Γυμνασίου Πατρών, Αξιότιμα μέλη της Εκπαιδευτικής Κοινότητας,  Γονείς και Κηδεμόνες, Αγαπητά μας Παιδιά,

Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων,

Κυρίες και Κύριοι:

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα η σημερινή ημέρα,

« στο πρώτο κουδούνι » όπως λέμε  … να βρίσκομαι ανάμεσά σας, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Αγαπητά μας παιδιά είστε λουλούδια ευωδιαστά και η αυλή σας  ένα πανέμορφο λιβάδι με όλων των λογιών τα λουλούδια και εμείς δάσκαλοι, γονείς, κηδεμόνες είμαστε σαν τις μέλισσες που ερχόμαστε σήμερα να χαρούμε αυτήν την ομορφιά.

Κάναμε τον Αγιασμό για να παρακαλέσουμε τον Θεό αυτή η χρονιά να είναι ευλογημένη και Αγιασμένη να καταλάβουμε όλοι καλά ότι ο Θεός μας θέλει πρώτα αγαπημένους και μετά επιτυχημένους.
Η τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Είναι η αφετηρία μιας συνεχούς προσπάθειας  για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής, που είναι απαραίτητα εφόδια στη ζωή σας.

Μια νέα αφετηρία γεμάτη στόχους, προσδοκίες και όνειρα στο δύσκολο αλλά συναρπαστικό δρόμο προς την κατάκτηση της γνώσης.

Η γνώση είναι αναγκαία για τον καταρτισμό σας, για να ακονίσετε το μυαλό σας και να περιηγηθείτε στον υπέροχο κόσμο της ανθρώπινης σκέψης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ η αρετή μορφώνει την ψυχή σας, τον μέσα άνθρωπο, και σας κάνει άρτιες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θαλερούς και άξιους αγωνιστές της ζωής.

Η Παιδεία, ως καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής, είναι η σημαντικότερη επένδυση για τον άνθρωπο, την κοινωνία και την Εθνική μας Συνείδηση.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας από τους τρεις Ιεράρχες και προστάτες της Παιδείας ,μας προτρέπει:

«Ποιήσατε δικαιοσύνης όπλον την παίδευσιν».

Κι αυτό, γιατί το σχολείο, εκτός από τη διαδικασία της μάθησης, διαπλάθει την ψυχή και τον χαρακτήρα και βοηθά στην ηθική θωράκιση του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο «το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο για γέμισμα, αλλά μια φωτιά για άναμμα».

Γι’ αυτό στον χώρο αυτό αναπτύσσεται, η κριτική σκέψη, διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες, εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος με την αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία, και καλλιεργείται το αίσθημα τόσο της προσωπικής όσο και της συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης.

Σας προτρέπω λοιπόν, να ξεκινήσετε τη νέα σχολική χρονιά με ζήλο, ενθουσιασμό και συστηματική μελέτη, στοχεύοντας στην πρόοδο και το συνεχές ανέβασμα, που είναι ο προορισμός του ανθρώπου.

Σε αυτόν τον αγώνα σας για την αληθινή μόρφωση έχετε συμπαραστάτες τους Γονείς σας και καθοδηγητές τους καλούς και κατά πάντα άξιους Εκπαιδευτικούς σας, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, υπεύθυνα και φιλότιμα για να σας μεταλαμπαδεύσουν όχι μόνο τη γνώση αλλά και αξίες και ιδανικά.

Στους γονείς οφείλουμε το ζην,
στους δε διδασκάλους το ευ ζην .
Μέγας Αλέξανδρος 365-323πχ.
(το ζητούμενο είναι να μην σας κάνουμε το βίο « αβίωτο

»….)
Σ’ αυτήν την πορεία,Εύχομαι ολόψυχα σε όλους, διδάσκοντες και διδασκομένους,σε γονείς και  κηδεμόνες  καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά με τη Χάρη και τον Φωτισμό του Πανσόφου Θεού.

Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή,

Σας διαβεβαιώνουμε τόσο εμείς, όσο και ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ότι θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να δημιουργήσουμε σχολεία που θα προάγουν την γνώση, την κριτική ικανότητα, την συμμετοχή των μαθητών στο κοινωνικό γίγνεσθαι ενώ θα προσφέρουν και σύγχρονες δεξιότητες και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό των παιδιών μας, των σχολείων μας και του περιβάλλοντος.

Όπως γράφει ο ποιητής, « υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα»

Και μην ξεχνάμε,

Η παιδεία και εν γένει η αγωγή και μόρφωση του Ανθρώπου επιτελείται εφ΄όρου ζωής.

Σόλων: « Γηράσκω δ’ αίει πολλά διδασκόμενο »

Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά! Καλή πρόοδο!
Καλή  συνύπαρξη και επικοινωνία στην σχολική Σας ζωή!

Να καλλιεργείτε την σκέψη,  τον νου το μυαλό.

Να μελετάτε τα πάντα.

Να σκεπτόσαστε τα χρήσιμα.

Σας Ευχαριστώ πολύ!

Όλη η επικαιρότητα