Συνεντεύξεις

ΣΑΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: «Θα αγωνιστώ για αξιοπρεπείς συντάξεις»

foto.jpg
Ακούστε το άρθρο

O Διονύσιος – Χαράλαμπος (Σάκης) Καλαματιανός είναι ο 35ος Διοικητής στην ιστορία του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, από το 1934 που ιδρύθηκε έως και σήμερα. Ο ορισμός του εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Λίγες μόλις μέρες  από την ανάληψη των καθηκόντων του ο έγκριτος νομικός από τον Πύργο μιλάει στην εφημ. «Πατρίς» για τις προτεραιότητες και τους στόχους του.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ δηλώνει συνειδητοποιημένος για τη μεγάλη πρόκληση να τεθεί επικεφαλής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας σε μια κρίσιμη καμπή του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος και αποφασισμένος να επιλύσει μια σειρά προβλημάτων «με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».

Ο κ. Καλαματιανός επισημαίνει ότι θα εργαστεί σκληρά για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, τη διατήρηση των παροχών σε αξιοπρεπή επίπεδα και  την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων…

  1. Αναλάβατε τα ηνία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού στη χώρα μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα πετύχετε στο έργο σας;

Καταρχήν, θα ήθελα, να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου στον Πύργο και ολόκληρη την Ηλεία, για τα μηνύματα συμπαράστασης και για τις ευχές τους στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνω. Στην επαφή μου, άλλωστε, με αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους οφείλω την διαδρομή μου έως και σήμερα, αφού στις λαϊκές γειτονιές του Πύργου ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τα προβλήματα του κόσμου της εργασίας.

Η θέση του Διοικητή του Ι.Κ.Α., του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, είναι μια πραγματική πρόκληση. Το ασφαλιστικό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και οι αποφάσεις  που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθορίσουν εν πολλοίς το μέλλον των επόμενων γενεών. Προσωπικά είμαι βέβαιος και αυτό θέλω να μεταφέρω και στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος ότι επιδιώκουμε να πορευθούμε με ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς ανατροπές και αιφνιδιασμούς. Μπορεί η συγκυρία να είναι κρίσιμη και οι δυσκολίες πολλές, ωστόσο αισιοδοξούμε και θα επιχειρήσουμε να λύσουμε προβλήματα με γνώμονα πάντα το συμφέρον των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Για την  υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων, αποτελεί θέσφατο η διαφύλαξη και ενίσχυση με κάθε μέσο του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

  1. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που θέτετε για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα προβλήματα στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολλά και δυστυχώς φέρουν τις παθογένειες των προηγούμενων ετών. Προτεραιότητες μας αποτελούν:

Α)Η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, παρά τις υφιστάμενες συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας

Β)Ο εξορθολογισμός  του συστήματος με πλήρη ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων που θα συντομεύσουν κατά πολύ το χρόνο απονομής των συντάξεων. Στην κατεύθυνση αυτή προωθούμε την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία,την ψηφιοποίηση της συνολικής ασφαλιστικής εικόνας των ασφαλισμένων, την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων κ.α.

Γ)Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, ο περιορισμός της αδήλωτης  και ανασφάλιστης εργασίας, η οποία αφαιρεί δυστυχώς 5,5 δις ευρώ ετησίως από το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δ)Η διατήρηση των παροχών σε αξιοπρεπή επίπεδα και η καταπολέμηση της εξουθενωτικής για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους γραφειοκρατίας.

Σε γενικές γραμμές θα αναζητήσουμε το όριο ανάμεσα στην δημοσιονομική ισορροπία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του Ιδρύματος προκειμένου να έχουμε ασφαλισμένους και συνταξιούχους που θα απολαμβάνουν ικανοποιητικά και αξιοπρεπή επίπεδα παροχών.

 

  1. Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με βάση τα στοιχεία που διαθέτετε είναι ένα βιώσιμο ταμείο; Μπορεί να αποτελέσει το βασικό πυρήνα στο σχέδιο ενοποίησης των ταμείων;

Η βιωσιμότητα του συστήματος είναι συνάρτηση μιας σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με το  ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Για παράδειγμα η αύξηση της ανεργίας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η αδήλωτη εργασία είναι στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα στην βιωσιμότητα του ΙΚΑ και ευρύτερα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.Η πορεία της οικονομίας και η ανάκαμψη της αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ίδρυμα που λαμβάνει οξυγόνο από εργαζόμενους και εργοδότες. Η εκπόνηση ενός νέου, εθνικού, αναπτυξιακού  μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα μειώνει την ανεργία, θα δημιουργεί νέες θέσεις σταθερής εργασίας και θα αυξάνει τα έσοδα στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά του. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε από την δημοσιονομική ασφυξία προκειμένου να αναταχθεί το σύστημα.

            Το ΙΚΑ προετοιμάζεται καθημερινά προκειμένου να είναι έτοιμο αν αυτό χρειαστεί, να αποτελέσει την ατμομηχανή της κοινωνικής ασφάλισης. Διαθέτουμε  εμπειρία από αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν και παρά την έλλειψη σε προσωπικό δίνουμε μάχη με το χρόνο για να είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενες αλλαγές. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το Ίδρυμα πρωτοστατεί στις εκάστοτε μεταρρυθμίσεις και αισιοδοξώ ότι η όποια μετάβαση σε νέα δεδομένα θα γίνει ομαλά και με απόλυτη ασφάλεια.

 

  1. Το ύψος των συντάξεων  διαρκώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Στην τοποθέτηση σας στην ειδική επιτροπή της Βουλής είπατε ότι θα εργαστείτε για την σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους. Είναι εφικτό αυτό, και αν ναι μπορείτε να δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα;

 

Είναι γεγονός ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές μεσοσταθμικά την τελευταία πενταετία μειώθηκαν σε ποσοστό 40%.Το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έπεσε στις πλάτες των συνταξιούχων. Οι απώλειες στα εισοδήματά τους είναι σημαντικές και πρέπει να εργαστούμε για να υιοθετήσουμε τα μέσα και τους τρόπους εκείνους, οι οποίοι αρχικά θα προστατεύουντους χαμηλοσυνταξιούχους και σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας θα επαναφέρουν τις παροχές στα προ των περικοπών επίπεδα. Θυμίζω, άλλωστε, ότι με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε τις παροχές στα επίπεδα του 2012.Όσο και αν αυτό φαντάζει δύσκολο είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τον κόπο των εργαζομένων, τα θεμελιωμένα δικαιώματα και να διεκδικήσουμε ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε, αξιοπρεπείς συντάξεις για τους πολίτες.

 

  1. Παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση των αιτήσεων για σύνταξη. Εκκρεμούν σχεδόν 80.000 αιτήσεις αυτή τη στιγμή. Πως θα μπορέσετε να μειώσετε το χρόνο απονομής των συντάξεων;

Ο χρόνος απονομής σύνταξης, όπως προανέφερα, είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για εμάς και ήδη επεξεργαζόμαστε τρόπους προκειμένου να επισπεύσουμε τη χορήγηση της σύνταξης. Έχουμε πολλές προτάσεις και όλες συγκλίνουν στο ότι η μηχανογράφηση του συστήματος απονομής και η χρήση της πληροφορικής σε όλη την έκταση της διαδικασίας είναι η βασική συνισταμένη. Σκεφτόμαστε,επίσης να ψηφιοποιήσουμε ταχύτερα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ενσήμων,ιδιαίτερα του διαστήματος πριν το έτος 2002, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και να διασυνδέσουμε ηλεκτρονικά όλα τα ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την καθυστέρηση στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Επίσης, η αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, η πρόσληψη νέου εξειδικευμένου προσωπικού και η χρησιμοποίηση της διαρκούς εκπαίδευσης, συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

  1. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Πρόκειται για ένα μέτρο που απέφερε μέχρι σήμερα περίπου 150 εκατ. ευρώ στοΙΚΑ ΕΤΑΜ και ρυθμίστηκαν συνολικά 3,6 δις. οφειλών. Δεν είναι μόνο τα έσοδα, που είναι σημαντικά στις περιπτώσεις αυτές, αλλά είναι ιδιαίτερα θετική η «ανάσα» που παίρνει η οικονομία, αφού οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την απειλή της κατάσχεσης, λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα και γενικότερα κινείται η πραγματική οικονομία. Παράλληλα χιλιάδες μικροοφειλέτες ρύθμισαν τα χρέη τους προς το ΙΚΑ γλιτώνοντας τόκους και προσαυξήσεις  Συνεπώς πρόκειται για ένα μέτρο που αποτιμάται θετικότατα και ελπίζουμε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή του.

  1. Υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών;

Αυτό αποτελεί  κατά βάση θέμα της Κυβέρνησης.Παρόλα αυτά αξίζει να πούμε ότι η μείωση των εισφορών κατά 5 συνολικά μονάδες τα προηγούμενα έτη δεν βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας,ενώ στέρησε πολλά εκατομμύρια εσόδων από τα ταμεία του ΙΚΑ.

 

  1. Πως σκέφτεστε να αξιοποιήσετε την ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Οι νέες επιδιώξεις του Ιδρύματος έρχονται να λειτουργήσουν επικουρικά στην εθνική προσπάθεια δημοσιονομικής βελτίωσης και διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την οικονομική πορεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά και για το ρόλο που καλείται να επιτελέσει ως βασικός πυλώνας του Ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με τη στρατηγική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του, το ΙΚΑ στοχεύει στη βέλτιστη αποδοτικότητα του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του, όπως και στην πληρέστερη και ορθολογικότερη κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και των υπηρεσιών του.Συγκεκριμένα επιδιώκουμε τη μείωση του κόστους λειτουργίας του Οργανισμού, μέσω εξορθολογισμού των στεγαστικών αναγκών και της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του σε ιδιόκτητα κτίρια όπου αυτή κρίνεται τεχνο-οικονομικά συμφέρουσα. Επιχειρούμε για πρώτη φορά καινοτόμες μορφές αξιοποίησης όπως μακροχρόνιες μισθώσεις, χρονομισθώσεις και νέες μορφές χρηματοδότησης (ΕΤΕΠ, ΕΣΠΑ, κ.α.). Εξετάζουμε τη μείωση του λειτουργικού κόστους των κτιρίων μέσω της εγκατάστασης συστημάτων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, επιδιώκουμε τη δυνατότητα στέγασης οικονομικά αδύνατων πολιτών (αστέγων), αλλά και την προσφορά χώρων σε πολιτιστικές και κοινωνικού περιεχομένου δράσεις, διότι θεωρούμε ότι η ωφέλιμη χρήση των ακινήτων συνδέεται άμεσα με την επιστροφή της λειτουργικότητάς τους στο κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο με την οικονομική τους εκμετάλλευση. Έτσι τα ακίνητα αποκτούν ιδιαίτερη κοινωνική υπεραξία και το ΙΚΑ εκπληρώνει τον ιδιαίτερο ρόλο του στη στήριξη του κοινωνικού συνόλου.

Όλη η επικαιρότητα