Ζώα Κόσμος

Σάλος στη Νορβηγία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία μιας πολικής αρκούδας

Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την οργή φιλοζωικών οργανώσεων βρίσκεται μια γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία κρουαζιέρας, επειδή ένας υπάλληλός της πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ μια πολική αρκούδα στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με το CNNi, όλα έγιναν το περασμένο Σάββατο, όταν το σκάφος της εταιρείας Hapag-Lloyd Cruises είχε καταπλεύσει στο λιμάνι του Σπιτσμπέργκεν, του μεγαλύτερου νησιού στο νορβηγικό Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μια πολική αρκούδα επιτέθηκε σε ένα φύλακα ο οποίος είχε προσληφθεί με σκοπό να βγαίνει στη στεριά πριν από τους επιβάτες του πλοίου, ώστε να διασφαλίζει ότι καμία από αυτές δεν βρίσκεται στην περιοχή.

Ο φύλακας τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι από την επίθεση του άγριου ζώου και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Ωστόσο, οι τρεις συνάδελφοί του πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα την αρκούδα, αφού προσπάθησαν αρχικά να τη διώξουν από την περιοχή.

Η εταιρεία, αν και ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, υποστήριξε πως το όλο συμβάν σημειώθηκε «για λόγους αυτοάμυνας».

Μόνο που οι αντιδράσεις από την πλευρά των φιλοζωικών οργανώσεων δεν δείχνουν να συμμερίζονται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής κατατάσσει τις πολικές αρκούδες στην κατηγορία των επαπειλούμενων ειδών.

«Είναι απίστευτα τραγικό. Τη στιγμή που έχουν απομείνει μόλις 25.000 πολικές αρκούδες σε όλο τον πλανήτη, καθεμιά απ’ αυτές μετράει», δήλωσε στο CNNi o οικολόγος για τη διατήρηση της Άγριας Ζωής, Τζεφ Κόργουιν.

Αλλά και ο βιολόγος, Άνταμ Χαρτ, ήταν επικριτικός σε αντίστοιχη ανάρτησή του στο Twitter: «Ο Τουρισμός… για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται επιβλαβής για την άγρια ζωή».

Από την πλευρά του, πάντως, το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολικές αρκούδες και επισημαίνει στους επισκέπτες του Σβάλμπαρντ – ένα σύμπλεγμα νησιών στον Αρκτικό Ωκεανό, περίπου 1.200 μίλια βόρεια της ηπειρωτικής Νορβηγίας – να οπλοφορούν.

Κατά τα λοιπά, στο Σπιτσμπέργκεν κατοικούν περίπου 3.000 πολικές αρκούδες, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των μονίμων κατοίκων που ζουν στο νησί, σύμφωνα με τη νορβηγική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: cnn

Όλη η επικαιρότητα