Κόσμος

Σαλβίνι: Θα κάνουμε απογραφή των Ρομά – “Απαγορεύεται απογραφή βάσει εθνότητας” του απαντούν

Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απογραφή των Ρομά που ζουν στην Ιταλία, έκανε γνωστή σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κόντε, ο Ματτέο Σαλβίνι.

Ο γραμματέας της Λέγκα ζήτησε από τους συνεργάτες στο υπουργείο του, να του ετοιμάσουν «φάκελο για τους Ρομά», ώστε «να εξακριβωθεί πόσοι είναι σε ολόκληρη την Ιταλία».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια απογραφή, η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη λήψη πρωτοβουλιών.

«Οι αλλοδαποί χωρίς άδεια παραμονής θα πρέπει να απελαθούν με διακρατικές συμφωνίες. Δυστυχώς, όμως, τους Ιταλούς Ρομά πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ», κατέληξε ο Ματέο Σαλβίνι.

Οι Ρομά απαντούν: Η απογραφή βάσει εθνότητας απαγορεύεται

Οι ιταλικές ενώσεις των Ρομά και Σίντι απάντησαν στον Ματτέο Σαλβίνι ότι η νομοθεσία της χώρας απαγορεύει τη διεξαγωγή απογραφής βάσει της εθνότητας.

«Υπάρχουν ήδη στοιχεία για το ποιος ζει σε επίσημους και μη χώρους διαμονής και οι λίγοι Ρομά χωρίς άδεια παραμονής δεν διαθέτουν υπηκοότητα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να απελαθούν», προσθέτουν οι οργανώσεις.

Στην απάντηση αυτή στον γραμματέα της Λέγκα και υπουργό Εσωτερικών, υπενθυμίζεται ότι «πολλοί Ιταλοί Ρομά βρίσκονται στην χώρα εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, και άρα, είναι πιο Ιταλοί από πολλούς άλλους πολίτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα