Εκλογές

Σαμαράς σε Παπούλια: Οι εκλογές γίνονται από κομματική ιδιοτέλεια

samaras_se_papoylia_oi_ekloges_ginontai_apo_kommatiki_idioteleia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου. 

«Έφτασε η μεγάλη στιγμή» είπε ο κ. Παπούλιας μόλις είδε τον κ. Σαμαρά για να λάβει την απάντηση: «Η Βουλή διαλύεται πρόωρα. Δεν τις ήθελε ο λαός τις εκλογές, γίνονται από κομματική ιδιοτέλεια. Οταν πρόκειται για την ασφάλεια του έθνους τότε αντιλαμβάνεται ότι απαιτείται ένας αγώνας με αλήθεια και ευθύνη. Σε αυτόν τον αγώνα δεν ειναι τα κόμματα που θα πρεπει να ειναι μπροστά, αλλά η πατρίδα, όταν μάλιστα εξαρτάται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Θα δώσουμε τον αγώνα με αίσθημα υπέρτατης ευθύνης απέναντι στο μελλον των παιδιών μας».

Και ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Εύχομαι το καλύτερο για την πατρίδα μας».

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές στο επιτελείο της ΝΔ

Το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας που συγκέντρωσε 168 βουλευτές προκάλεσε προβληματισμό στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς επέρριψε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ που συνάθροισε τις ψήφους του με την Χρυσή Αυγή για να ναυαγήσει η προσπάθεια και  να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Ότι δεν έκαναν οι βουλευτές πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε να διώξει την αβεβαιότητα και να παραμείνει η χώρα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων για να βγούμε οριστικά και ολοκληρωτικά από την κρίση και τα μνημόνια. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έκανε ότι μπορούσε για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ είχε αρχίσει να ετοιμάζεται.  

Χθες έγινε κομματική σύσκεψη στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού με την συμμετοχή και αυτοδιοικητικών στελεχών. Σήμερα στις 5.00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός συγκαλεί την Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ. Στόχος είναι να κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός και να αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων που είναι πολύ χαμηλή. Το επιτελείο της ΝΔ εκτιμά ότι εάν πετύχει την αύξηση της συσπείρωσης τότε έχει ελπίδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που σχεδόν έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του. 

Η ηγετική ομάδα εμφανίζει αισιοδοξία ότι οι εκλογές μπορούν να κερδηθούν. Λένε δε ότι βασίζουν την εκτίμησή τους αυτή στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων: ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές και θα τιμωρήσει αυτούς που τις προκάλεσαν, ότι η διαφορά έχει ήδη μειωθεί και τείνει να αγγίξει τα όρια του στατιστικού λάθους, ότι εμπιστεύεται περισσότερο τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο πρωθυπουργός υπερέχει σε όλα τα στοιχεία έναντι του κ. Αλέξη Τσίπρα και ότι οι πολιτές τον θεωρούν καταλληλότερο για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. 

Στον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την λέξη “αλήθεια” και θα προβάλλει τις συνέπειες τυχόν επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργώντας τον φόβο στους πολίτες. Οι συνέπειες της ενδεχόμενης αλλαγής θα προβληθούν όμως και απο εξωπολιτικούς παράγοντες, από τον ξένο Τύπο, τις ευρωπαικές κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Στην πορεία προς τις κάλπες η ηγεσία της ΝΔ έχει αποφασίσει να πάει με σκληρή αντιπαράθεση και καταγγέλλοντας της αντιευρωπαικές δυνάμεις που απεργάζονται την επιστροφής στην δραχμή. 

Συνεργάτης του πρωθυπουργού λέει ότι υπάρχουν τρία σενάρια: 

– το πρώτο να κερδίσει η ΝΔ

– το δεύτερο να χάσει με μικρή διαφορά

– το τρίτο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πετύχει αυτοδυναμία.

Λένε δε ότι το τρίτο θα είναι το χειρότερο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού τότε δεν θα έχει προσχήματα και θα αναγκαστεί να εφαρμόσει την πολιτική του που θα τον φέρει σε ρήξη με τους δανειστές. 

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα