Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου 1990 τελείωσε ο «Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας

Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα21 Νοεμβρίου 1990 υπογράφεται στο Παρίσι ιστορική συμφωνία μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, βάζοντας έτσι τέρμα στον Ψυχρό Πόλεμο. Δείτε τα υπόλοιπα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία:

164 π.Χ: Ο Ιούδας Μακκαβαίος αναστυλώνει το Ναό της Ιερουσαλήμ. Το γεγονός εορτάζεται ετησίως από τους Ιουδαίους στη γιορτή του Χανουκά.

1783: Υψώνεται στον παρισινό ουρανό το πρώτο επανδρωμένο αερόστατο. Εφευρέτες τα αδέλφια Ιωσήφ Μιχαήλ και Ιάκωβος Στέφανος Μογκοφλιέ. Επιβάτες ο γάλλος φυσικός Ζαν Φρανσουά Πιλάτρ δε Ροζιέ και ο μαρκήσιος Ντ’ Αρλάντ. Η περιπλάνηση τους διαρκεί 25 λεπτά.

1791: Ο Συνταγματάρχης Ναπολέων Βοναπάρτης προάγεται σε Αρχιστράτηγο και αναλαμβάνει την αρχηγία του Στρατού της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1864: Δημοσιεύεται ο νέος εκλογικός νόμος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Ως μέσο ψηφοφορίας καθιερώνεται το σφαιρίδιο αντί του ψηφοδελτίου, λόγω του μεγάλου αναλφαβητισμού στην Ελλάδα.

1871: Ο αμερικανός Μόουζες Γκέιλ πατεντάρει τον αναπτήρα.

1877: Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνόγραφου, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1904: Τα πρώτα μηχανοκίνητα λεωφορεία κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Παρισιού, αντικαθιστώντας τις ιππήλατες άμαξες.

1915: Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της «Αντάντ».

1916: Το πλωτό αγγλικό νοσοκομείο “Βρετανικός” και αδελφό πλοίο του “Τιτανικού” βυθίζεται από γερμανική νάρκη στο στενό της Κέας. Από τους 1.134 επιβαίνοντες χάνονται 30 άτομα, 21 μέλη του πληρώματος και 9 μέλη του ιατρικού προσωπικού, ενώ 1.104 θα διασωθούν.

1932: Στη Γερμανία, ο Χίτλερ δεν δέχεται το αξίωμα του καγκελάριου με περιορισμένες αρμοδιότητες, που του πρότεινε ο πρόεδρος Χίντενμπουργκ.

1940: Β’ παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Έλληνες με το Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και τοσυγκρότημα “Κ” του στρατηγού Κοσμά, καταλαμβάνουν τα υψώματα του Ιβάν και της Μοράβας, εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την προέλαση στην Κορυτσά.

1942: Ο αμερικανός σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιουργεί το χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο στόχο του γάτου Σιλβέστερ.

1945: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του γαλλικού γυναικείου περιοδικού ELLE.

1963: Η ελληνική σημαία κατέχει την 5η θέση στην παγκόσμια ναυτιλία.

1973: Με αφορμή την ισραηλινοαιγυπτιακή διαμάχη, οι Μπράιαν και Μάικλ ΜακΚόμακ από το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας καθιερώνουν την 21η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (World Hello Day). Στόχος τους, η γιορτή να αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα και να συντελέσει στη συμφιλίωση των ανθρώπων.

1974: Ο ΙRA τοποθετεί βόμβες σε 2 παμπ του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 θαμώνες. Θα συλληφθούν 6 άτομα, θα καταδικασθούν ισόβια, αλλά χρόνια μετά θα αθωωθούν. («Οι 6 του Μπέρμιγχαμ»)

1990: Υπογράφεται στο Παρίσι ιστορική συμφωνία μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίαςβάζοντας έτσι τέρμα στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη υιοθετούν την «Χάρτα των Παρισίων για μια Νέα Ευρώπη».

1994: Με δίχτυα τυλίγουν τις πρεσβείες της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Αθήνα, μέλη της Greenpeace για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση αφρόδικτων, που σκοτώνουν χιλιάδες δελφίνια κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.

1995: Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Άρσης Βαρών που διεξάγεται στην Κίνα, ο Πύρρος Δήμας θριαμβεύει με 2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 παγκόσμιο ρεκόρ, σηκώνοντας 212 κιλά στο ζετέ. Ο Κάχι Καχιασβίλι σαρώνει στα 99 κιλά με 2 χρυσά, 1 χάλκινο, 3 πανελλήνια ρεκόρ και ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ στο ζετέ, ο Βαλέριος Λεωνίδης κερδίζει 3 αργυρά, ο Βίκτωρ Μήτρου 2 χάλκινα, η Γιώτα Αντωνοπούλου 3 χάλκινα στα 83 κιλά και η Μαρία Χριστοφορίδου 1 χάλκινο μετάλλιο.

2010: Ιδρύεται το νέο κόμμα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, Δημοκρατική Συμμαχία, στο θέατρο Badminton.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1694 ο γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος, Βολταίρος, φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ, το 1898 ο βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος, Ρενέ Μαγκρίτ και το 1945η αμερικανίδα ηθοποιός, Γκόλντι Χόουν.

Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1916  ο αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας, Φραγκίσκος Ιωσήφ και το 1998 ο ποιητής, Μιχάλης Κατσαρός.

Όλη η επικαιρότητα