Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου – Τα σημαντικότερα γεγονότα

Ακούστε το άρθρο

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 

622 Ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην πόλη Γιατρίμπ, που αργότερα θα ονομαστεί Μεδίνα. Αφορμή για την απόδραση του Μωάμεθ από την πόλη της Μέκκας στάθηκε η αποκήρυξη των ιδεών του από το νέο αρχηγό της δυναστείας των Κουρές, Αμπού Ζαλ. Η χρονιά θα αποτελέσει το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.

787 Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας). Η Σύνοδος συγκαλείται από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ’ και τη μητέρα του, Αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο Ναό της Αγίας Σοφίας, κατόπιν αίτησης του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταρασίου. Θα αποφασίσει την αναστύλωση των εικόνων καταδικάζοντας την Εικονομαχία και την ιδέα της σχηματοποίησης της αόρατης και άυλης Τριάδας.

1664 Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

1822 Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος (Ανατολική Στερεά Ελλάδα). Στη μεγαλοπρεπή τελετή οι αρχιερείς της Αθήνας και της Θήβας τον ζώνουν με το σπαθί του Ομέρ Βρυώνη.

1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπογράφει το ψήφισμα για την ίδρυση Γενικού Ταχυδρομείου για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

1845 Αυτοκτονεί διωκόμενος και πάμπτωχος ο Ανδρέας Λόντος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και πρωταγωνιστής της επανάστασης του 1821. Μετά το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της εθνοσυνέλευσης ενώ στη συνέχεια χρημάτισε υπουργός στρατιωτικών & εσωτερικών στην επαναστατική κυβέρνηση.

1869 “Μαύρη Παρασκευή” στις ΗΠΑ: Σημειώνεται οικονομική κρίση με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών. Αιτία η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέιμς Φισκ και Τζέι Γκουλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού.

1884 Γεννήθηκε ο Ισμέτ Ινονού, τούρκος στρατηγός και πολιτικός, που το 1938 διαδέχτηκε στην προεδρία της Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ

1896 Γεννήθηκε ο αμερικανός συγγραφέας, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ,(«Ο υπέροχος Γκάτσμπυ»)

1908 Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1915 Ορκίζεται στην Ελλάδα η φιλοβασιλική κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη, σε αντικατάσταση της κυβέρνησης Βενιζέλου που παραιτήθηκε.

1921 Καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία στη Σμύρνη και μετονομάζεται σε Ελληνική Γενική Διοίκηση Μικρασίας.

1922 Στα νησιά Χίος και Μυτιλήνη όπου είχαν υποχωρήσει τα ελληνικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία συγκροτείται «Επαναστατική Επιτροπή» με επικεφαλής τους Πλαστήρα – Γονατά.

Με προκήρυξή της, η «Επαναστατική Επιτροπή» ζητούσε τελεσιγραφικά την παραίτηση του βασιλιά, τη διάλυση της Βουλής και το σχηματισμό κυβέρνησης «αχρόου και εμπνεούσης εμπιστοσύνην εις την Αντάντ» για τη διενέργεια εκλογών.

1924 Γεννήθηκε η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Βούλα Ζουμπουλάκη

1927 Iδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.

1948 Στην Ιαπωνία, το Τεχνικό Ινστιτούτο Ερευνών που είχε ιδρύσει ο μηχανικός, Σοϊτσίρο Χόντα μετονομάζεται επισήμως σε Honda Motor Company. Αρχικώς κατασκευάζει μόνο μοτοσικλέτες, στη συνέχεια και αυτοκίνητα.

1951 Γεννήθηκε ο ισπανός σκηνοθέτης, Πέδρο Αλμοδόβαρ

1952 Γεννήθηκε ο ηθοποιός, Νίκος Σεργιανόπουλος

1957 Εγκαινιάζεται στη Βαρκελώνη το στάδιο «Καμπ Νου»,το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης, έδρα της Μπαρτσελόνα κι ένας από τους «ναούς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

1957 Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ διατάζει την εθνοφρουρά να διευκολύνει τα παιδιά των μαύρων στο Λιτλ Ροκ να πηγαίνουν σχολείο, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις για την εισδοχή για πρώτη φορά αφροαμερικανών στα μέχρι πρότινος σχολεία «μόνο για λευκούς».

1988 Σκάνδαλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ. Ανακοινώνεται ότι ο Καναδός παγκόσμιος πρωταθλητής Μπεν Τζόνσον αγωνίστηκε ντοπαρισμένος. Του αφαιρείται το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. και δεν αναγνωρίζεται το παγκόσμιο ρεκόρ του (9.79”). Πρώτος ανακηρύσσεται ο Καρλ Λιούις με 9.92″.

…. Την ίδια μέρα στη Γαλλία, πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση χεριού από γάλλους χειρουργούς στη Λυών.

2000 Φεύγει από τη ζωή ο κομμουνιστής Λέων Αυδής, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του στην Αθήνα.

2000 Ο Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και δεύτερο για την Ελλάδα, στην κατηγορία των 94 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Την ίδια μέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο, στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική, με 9.762 βαθμούς.

Όλη η επικαιρότητα