Σαν Σήμερα

Σαν Σήμερα 27 Ιανουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Ακούστε το άρθρο

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία.

98 Ο Τραϊανός διαδέχεται το θετό του πατέρα, Νέρβα, ως Ρωμαίος αυτοκράτορας. Υπό την εξουσία του η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα φτάσει στη μέγιστη έκτασή της.

1186 Ο Ερρίκος ΣΤ’, γιος και κληρονόμος του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α’ Βαρβαρόσσα, παντρεύεται την Κωνσταντία της Σικελίας.

1606 Συνωμοσία της Πυρίτιδας: Αρχίζει η δίκη του Γκάι Φωκς και άλλων συνωμοτών, η οποία θα λήξει με την εκτέλεσή τους στις 31 Ιανουαρίου.

1785 Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1868 Πόλεμος Μπόσιν: Αρχίζει η μάχη στις τοποθεσίες Τομπά και Φουσίμι μεταξύ των δυνάμεων του Σογκουνάτου Τοκουγκάβα και των προ-αυτοκρατορικών φατριών, η οποία θα λήξει με την ήττα του σογκουνάτου, γεγονός που αποτελεί κομβικό σημείο στη μεταρρύθμιση Μεϊτζί.

1880 Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη λάμπα πυρακτώσεως.

1943 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει το Βιλχελμσχάφεν στη Γερμανία.

1945 Ως πρώτο των κυρίων στρατοπέδων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς απελευθερώνεται το Άουσβιτς Ι Μόνοβιτς από τον 60ο Στρατό, επικεφαλής του οποίου είναι ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν.

1961 O ελληνορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Κυπριανός απελαύνεται από την Κατάγκα, με τις κατηγορίες ότι είχε επαφές στο Κάιρο με τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ και εκπροσώπους του Πατρίς Λουμούμπα, αλλά και ότι παρασημοφορήθηκε από το Ρώσο Πατριάρχη Αλέξιο.

1963 Τίθεται σε εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος ρυθμίζει λεπτομερώς τα της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

1964 Η Τράπεζα της Ελλάδος παρεμβαίνει, κατόπιν πιέσεων της Ένωσης Κέντρου, παγώνοντας την τιμή της χρυσής λίρας, με αποτέλεσμα η αξία της να εκτιναχθεί στις 312 δραχμές.

1967 Οι αστροναύτες Γκας Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι σκοτώνονται σε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια δοκιμής του διαστημικού σκάφους Απόλλων 1 στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

1967 Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς της χώρας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στις μεγάλες αρτηρίες.

1979 Καθιερώνεται ως εθνική σημαία αυτή που φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες εναλλασσόμενες με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.

1989 Σωματοφύλακας του Γιώργου Κοσκωτά καταθέτει στον ανακριτή ότι τα λεφτά από τον επιχειρηματία πήγαιναν στους Μένιο Κουτσόγιωργα και Γιώργο Λούβαρη σε κουτιά από «πάμπερς».

1996 Ξεσπά η κρίση των Ιμίων: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της Χουριέτ.

2010 Η φημολογία για λήψη δανείου της Ελλάδας από την Κίνα στέλνει τα spreads στα ύψη και στις 373 μονάδες από 303 στις 25 Ιανουαρίου. Επανέρχονται τα σενάρια περί χρεωκοπίας.

Όλη η επικαιρότητα