Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου 1944 ξεκινούν τα Δεκεμβριανά

Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου 1944: Δεκεμβριανά-Δεύτερη μέρα αιματηρών συγκρούσεων στην ΑθήναΟ Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο.

Τα υπόλοιπα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία είναι:

1534: Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Βαγδάτη.

1601: Οι Τούρκοι σουβλίζουν ζωντανό τον αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου στη Θεσσαλία Σεραφείμ, καθώς και άλλους ιεράρχες.

1619: Οι Άγγλοι άποικοι γιορτάζουν για πρώτη φορά στο Νέο Κόσμο την Ημέρα των Ευχαριστιών.

1791: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας Observer, της πιο παλιάς κυριακάτικης εφημερίδας στον κόσμο.

1877: Ο Τόμας Έντισον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που δοκιμάζει την ικανότητα της εφεύρεσής του – του φωνόγραφου– να καταγράφει και να αναπαράγει την ανθρώπινη φωνή.

1881: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας Λος Άντζελες Τάιμς.

1894: Ο Τζορτζ Πάρκερ πατεντάρει την πένα διαρκείας. Με την επωνυμία Lucky Curve γίνεται η πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας του.

1903: Παραιτείται η κυβέρνηση Δημήτριου Ράλλη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατίθεται στο Γεώργιο Θεοτόκη.

1907: “Γυμναστικά”: Αίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για τις φοιτητικές ταραχές που σημειώνονται το Νοέμβριο του 1907, εξαιτίας της υποχρεωτικής παρακολούθησης και εξέτασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μάθημα της γυμναστικής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές και διδακτορικές εξετάσεις. Ο Υπουργός Παιδείας αποφασίζει το κλείσιμο του ιδρύματος. Ανακρίσεις και εντάλματα συλλήψεων.

1913: Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.

1920: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Κωνσταντίνου σημειώνεται στο Μιλάνο. Οι συλληφθέντες καταθέτουν ότι διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.

1944: Μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 100 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα και κάνει συσκότιση για να αντιμετωπιστεί η ανταρσία.

1952: Σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με τη μόλυνση του αέρα θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες το θάνατο τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων.

1959: Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο πίθηκος Σαμ επιστρέφει από το διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για τον άνθρωπο.

1971: Στην Ελβετία το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους Smoke on the Water. Δείτε το βίντεο κλιπ από live συναυλία των Deep Purple:

1977: Ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα, πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ανακηρύσσεται σε αυτοκράτορα με το όνομα Μποκάσα Α’.

1991: Η αμερικανική αεροπορική εταιρία Panamerican διακόπτει οριστικά τις δραστηριότητές της λόγω πτώχευσης.

1996: Η General Motors βγάζει στην αγορά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1866 ο ρωσος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι, το 1888 ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας, Αλέξανδρος Α’ Καρατζόρτζεβιτς, το 1892 ο ισπανός δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο, το 1949 ο αμερικανός ηθοποιός, Τζεφ Μπρίτζες και το 1963 ο ουκρανός αθλητής του στίβου, Σεργκέι Μπούμπκα, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών.

Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1131 ο πέρσης μαθηματικός, αστρονόμος και ποιητής, Ομάρ Καγιάμ, γνωστός για το έργο του “Ρουμπαγιάτ”, το 1642 ο Καρδινάλιος Αρμάνδος Ρισελιέ, πρωθυπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ’ της Γαλλίας, το 1679 ο άγγλος πολιτικός φιλόσοφος, Τόμας Χομπς (“Λεβιάθαν”), το 1993 ο αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα και το 2004 η ελληνίδα σοπράνο, Έλενα Σουλιώτη.

Όλη η επικαιρότητα