Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο “βασιλιά της ραπ”, Τούπακ Σακούρ

Ακούστε το άρθρο

7 Σεπτεμβρίου 1996. Ώρα 11 το βράδυ. Ο ράπερ Τούπακ Σακούρ καθόταν στη θέση του συνοδηγού σε μια μαύρη BMW. Δίπλα του οδηγούσε ο παραγωγός Σουτζ Νάιτ. Περίμεναν στο φανάρι, όταν μία άσπρη κάντιλακ σταμάτησε δίπλα τους. Οι επιβάτες της κάντιλακ πυροβόλησαν πέντε φορές εναντίον του Σακούρ και αμέσως εξαφανίστηκαν.

Η μαύρη BMW ξαφνικά έβαλε μπρος, έκανε αναστροφή και συγκρούστηκε στο πεζοδρόμιο στην απέναντι λωρίδα του δρόμου.

Επιτόπου έφτασαν στα σημείο η αστυνομία και ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους Σακούρ και Νάιτ στο νοσοκομείο.

Ο Νάιτ είχε τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι, αλλά ο Σακούρ έπεσε σε κώμα και ξεψύχησε έξι μέρες αργότερα.

Σε ηλικία 25 ετών, ο “βασιλιάς της ραπ” ήταν νεκρός από πυρά αγνώστων.

Έχουν περάσει 19 χρόνια, αλλά η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη. Κανείς δεν ξέρεις ποιος πυροβόλησε τον Τούπακ Σακούρ.

Ο “γκάνγκστερ” ποιητής

Ο Τούπακ Σακούρ ήταν επαναστάτης από κούνια.

Οι γονείς του ήταν μέλη του κινήματος “Μαύροι Πάνθηρες” και είχαν συλληφθεί επανηλειμμένα.

Ο Τούπακ μεγάλωσε χωρίς το πρότυπο της πατρικής φιγούρας, σε φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, της Μέριλαντ και αργότερα της Καλιφόρνια.

Η μητέρα του ήταν εθισμένη στα ναρκωτικά και μοναδική διέξοδός του ήταν το δημόσιο σχολείο, το οποίο ήταν ιδιαίτερα δραστήριο στις τέχνες και το θέατρο.

Ο νεαρός Σακούρ συμμετείχε σε παραστάσεις του Σαίξπηρ, ενώ ψυχαγωγούσε τους συμμαθητές του με αυτοσχέδιες ρίμες και ραπ τραγούδια.

Το ταλέντο του εξέπληξε ακόμα και καθηγητές, που γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι οι στίχοι του μαθητή θύμιζαν περισσότερο ποίηση παρά κλισέ φράσεις ενός εξοργισμένου έφηβου.

Ο Σακούρ ήταν σίγουρος ότι κάποια μέρα θα ξεχώριζε, γι’ αυτό και κατάφερε να μείνει μακριά από τον κόσμο των ναρκωτικών και της παρανομίας, που ήταν το καθημερινό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον φίλο του, Ρέι Λάβ, ο Σακούρ έγινε έμπορος ναρκωτικών για περίπου μία εβδομάδα.

Τα παράτησε όταν ένας “πελάτης” του πρόσφερε τις βέρες του για να ξεπληρώσει το χρέος του.

Ο Σακούρ δεν άντεχε να βλέπει τον ξεπεσμό των ναρκομανών. Δήλωσε ότι είτε θα πέθαινε από την πείνα είτε θα γινόταν ο μεγαλύτερος ράπερ όλων των εποχών.

Και έγινε.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1990, ως χορευτής για το χιπ χοπ συγκρότημα, Digital Underground.

Πολύ σύντομα, άρχισε να εμφανίζεται στη σκηνή όχι ως χορευτής, αλλά ως ράπερ και το 1991, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του, “2Pacalypse Now”.

Η επιτυχία ήταν μεγάλη, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τα μετέπειτα άλμπουμ του. Αν και το ταλέντο του σχολιάστηκε από όλους, ορισμένοι κριτικοί σχολίασαν ότι τα κομμάτια ήταν ημιτελή, επαναλαμβανόμενα και λίγο “τσαπατσούλικα”.

Η βελτίωση ήταν αισθητή στο δεύτερο άλμπουμ του, “Strickly 4 My N.I.G.G.A.Z.”, αλλά η αποκορύφωση ήρθε με το τρίτο άλμπουμ, “Me Against the World” που κυκλοφόρησε το 1995.

Ο Τούπακ ήταν πλέον ο κορυφαίος ράπερ της Αμερικής. Οι στίχοι του μιλούσαν για τη βία των συμμοριών, τον κίνδυνο των ναρκωτικών, την αντίσταση εναντίον των αστυνομικών.

Κάποια κομμάτια έδειχναν τρομερή αγριότητα και μίσος προς την κοινωνία, ενώ άλλα συγκινούσαν με την ευαισθησία και τη λυρικότητά τους.

Ο Σακούρ θεωρείται ως ο κατ’ εξοχήν ποιητής – ράπερ και μετά τον θάνατό του, οι στίχοι του μελετούνται ως λογοτεχνικό είδος σε πανεπιστήμια της Αμερικής.

Αν και είχε δώσει όρκο να μείνει μακριά από τα μπλεξίματα δεν τα κατάφερε.

Το 1992 του έπεσε το όπλο απ’ το χέρι και κατά λάθος πυροβόλησε και σκότωσε ένα 6χρονο παιδί. Η υπόθεση δεν έφτασε στα δικαστήρια, γιατί ο Σακούρ αποζημίωσε γενναία τους γονείς του θύματος.

Το 1993 δήλωσε ένοχος για τον ξυλοδαρμό ενός αντίπαλου ράπερ και του επιβλήθηκαν 10 μέρες φυλάκιση και 35 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Επίσης το 1993 κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε δύο αστυνομικούς, αλλά οι κατηγορίες δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1995 καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη για σεξουαλική κακοποίηση μίας 19χρονης.

Εννιά μήνες αργότερα κι ενώ το άλμπουμ “Me Against the World” είχε γίνει ανάρπαστο, ο μουσικός παραγωγός Σουτζ Νάιτ πλήρωσε την εγγύηση 1.400.000 δολαρίων και ο Σακούρ αποφυλακίστηκε.

Ως αντάλλαγμα, ο ράπερ υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία του Νάιτ, “Death Row Records”.

Το τέταρτο άλμπουμ του Τούπακ, “All Eyez on Me” που κυκλοφόρησε το 1996 με την Death Row Records, θεωρείται και η μεγαλύτερη επιτυχία του.

Παρά τις τεράστιες πωλήσεις, ο ράπερ δεν ήταν ικανοποιημένος με τη δισκογραφική εταιρεία και σκόπευε να διακόψει τη συνεργασία. Μία απόφαση που πολλοί πιστεύουν ότι ανακοίνωσε στον Νάιτ λίγες μέρες πριν δολοφονηθεί.

Η παρ’ ολίγον δολοφονία και η διαμάχη με τον Notorious B.I.G.

Στις 30 Νοεμβρίου του 1994, άγνωστοι άντρες πυροβόλησαν τον Σακούρ και έκλεψαν κοσμήματα που είχε πάνω του, αξίας 14 χιλιάδων δολαρίων. Τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά διέφυγε τον κίνδυνο και πήρε εξιτήριο απ’ το νοσοκομείο μία μέρα πριν βγει η τελική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης. Η επίθεσης της 30ης Νοεμβρίου ήταν το τελειωτικό χτύπημα στη σχέση του Σακούρ με τον ράπερ Notorious B.I.G., που προκάλεσε έναν ανεπίσημο συμμοριτοπόλεμο μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής ακτής.

Ο Σακούρ, εκπρόσωπος της Δυτικής ακτής, είχε υπάρξει φίλος και μέντορας του Κρίστοφερ Γουάλας, εκπροσώπου της Ανατολικής ακτής και γνωστός ως “Notorious B.I.G”.

Η ρήξη μεταξύ τους ξεκίνησε όταν o Σακούρ κατηγόρησε τον BIG για αχαριστία, επειδή δεν τον ευχαρίστησε ποτέ για τη βοήθεια και την υποστήριξή του.

Ο Σακούρ βρισκόταν σε στούντιο της Νέας Υόρκης, όταν δέχτηκε την επίθεση, μόλις μερικούς ορόφους κάτω από το στούντιο του Notorious B.I.G. και θεώρησε ότι ο αντίπαλος ράπερ γνώριζε ότι θα γινόταν η επίθεση και επέλεξε να μην τον προειδοποιήσει.

Ο Σακούρ πήρε την εκδίκησή του το 1996, όταν κυκλοφόρησε το κομμάτι “Hit ‘Em Up” στο οποίο υποστήριζε ότι είχε κάνει σεξ με τη σύζυγο του Notorious B.I.G.

Η διαμάχη επεκτάθηκε σε άλλους ράπερ, αλλά και στις συμμορίες της Ανατολικής και Δυτικής Ακτής με τις οποίες συνδέονταν ανεπίσημα.

Η συνάντηση με τη Μάγια Αγγέλου

Παράλληλα με τη μουσική, ο Σακούρ ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, όπου γνώρισε εξίσου μεγάλη επιτυχία, κυρίως με την ταινία “Juice” που κυκλοφόρησε το 1992.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Σακούρ βρισκόταν στα γυρίσματα της ταινίας “Poetic Justice”, όπου εμφανιζόταν και η διάσημη ποιήτρια Μάγια Αγγέλου.

Σε συνέντευξή της η Αγγέλου περιέγραψε τη συνάντηση της με τον Σακούρ, ο οποίος φώναζε και έβριζε τον Notorious B.I.G. μπροστά της.

Η Αγγέλου προσπαθούσε να του μιλήσει, αλλά ήταν τόσο εξοργισμένος που δεν την άφηνε να πει κουβέντα.

Τελικά, η ποιήτρια του είπε: “Νεαρέ, ξέρεις πόσο σημαντικός είσαι; Το ξέρεις ότι πουλούσαν και αγόραζαν τον λαό μας σαν ζώα; Ότι κοιμόντουσαν στα πλοία μέσα στις ίδιες τις ακαθαρσίες τους για να είσαι εσύ εδώ, 200 χρόνια αργότερα;”.

Έτσι η Μάγια Αγγέλου έκανε τον “σκληροτράχυλο” ράπερ να κλάψει.

Οι τελευταίες ώρες του Τούπακ Σακούρ

Ο Τούπακ Σακούρ έφτασε στο Λας Βέγκας στις 3 το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου 1996. Θα παρακολουθούσε τον αγώνα του μποξέρ Μάικ Τάισον και αργότερα θα εμφανιζόταν στο κλαμπ 662. Στις 8.35 επέστρεψε στο ξενοδοχείο MGM, ενθουσιασμένος με τον Τάισον που διέλυσε τον αντίπαλό του μέσα σε δύο λεπτά. Τότε ένας απ’ τους σωματοφύλακες του εντόπισε τον Ορλάντο Άντερσον. “Ηταν μέλος της αντίπαλης καλιφορνέζικης συμμορίας “Crips” που στο παρελθόν είχε ληστέψει τον συγκεκριμένο σωματοφύλακα του Τούπακ.

Ο Σακούρ με όλη την κομπανία του επιτέθηκαν εναντίον του Άντερσον, ο οποίος κουλουριάστηκε στο πάτωμα για να αποφύγει τα χτυπήματα που έρχονταν από παντού.

Αφού σιγουρεύτηκαν ότι ο Άντερσον είχε πάρει το μάθημά του, όλη η ομάδα επέστρεψε στα δωμάτιά της για να ετοιμαστεί για την εμφάνιση του Σακούρ στο κλαμπ 662.

Ο Σακούρ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά εκείνο το βράδυ έκανε αφόρητη ζέστη και αποφάσισε να το αφήσει στο δωμάτιο.

Επόμενη στάση ήταν η βίλα του παραγωγού Σουτζ Νάιτ. Ο Σακούρ και ο Νάιτ κλείστηκαν μόνοι τους σε ένα δωμάτιο και εμφανίστηκαν μετά από αρκετή ώρα για να ξεκινήσουν για το κλαμπ.

Πριν επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα, ο Σακούρ είπε στον σωματοφύλακά του να μπει σε άλλο αμάξι και να τον αφήσει μόνο του με τον Νάιτ, γιατί ήθελαν να συζητήσουν.

Μερικά λεπτά αργότερα, τέσσερις σφαίρες καρφώθηκαν στο στέρνο, στο δεξί χέρι, στη λεκάνη και στον μηρό του.

Ποιος πυροβόλησε τον Τούπακ Σακούρ;

Οι έρευνες της αστυνομίας δεν κατέληξαν πουθενά.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η δολοφονία του Σακούρ ήταν εκδίκηση για τον ξυλοδαρμό του Ορλάντο Άντερσον, αλλά δεν αποδείχτηκε ποτέ η συμμετοχή ούτε του Άντερσον, αλλά ούτε άλλου μέλος της συμμορίας των “Crips”.

Το 2002, κυκλοφόρησε και η θεωρία του πρώην ντεντέκτιβ, Ράσελ Πουλ, σύμφωνα με τον οποίο, ο μουσικός παραγωγός Σουτζ Νάιτ διέταξε τη δολοφονία του Σακούρ, επειδή σκόπευε να διακόψει τη συνεργασία τους.

Το γεγονός ότι ο Νάιτ οδηγούσε το αυτοκίνητο με τον Σακούρ και κινδύνευσε να πεθάνει ο ίδιος θεωρήθηκε από τον ντεντέκτιβ ως ένα ιδιοφυές τέχνασμα για να παραπλανήσει τους αστυνομικούς.

Την ίδια περίοδο δημοσιεύτηκε στους Τάιμς του Λος Άντζελες η έρευνα του δημοσιογράφου Τσακ Φίλιπς, ο οποίος υποστήριζε ότι ο Notorious B.I.G. είχε δώσει 1 εκατομμύριο δολάρια στους Crips για να σκοτώσουν τον Σακούρ.

Όλοι οι γνωστοί του BIG αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά ο ράπερ δεν έφτασε ποτέ στην αστυνομία, καθώς δολοφονήθηκε και αυτός στις 9 Μαρτίου του 1997, έξι μήνες μετά τον Τούπακ.

Πάλι άγνωστοι άντρες πυροβόλησαν εναντίον του και κανείς δεν συνελήφθη ποτέ.

To 1999, η μητέρα του Σακούρ, Αφένι και η μητέρα του Notorious B.I.G., Βιολέτα Γουόλας, εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή των βραβείων του MTV.

Δήλωσαν ενωμένες προς τιμήν των γιων τους και μετέφεραν μήνυμα ελπίδας και ενότητας μέσω της μουσικής.

Πηγή:  mixanitouxronou.gr

Όλη η επικαιρότητα