Σαρώνει ο ‘Δαίδαλος’ – Η κακοκαιρία ξεκίνησε απ’ τα δυτικά με υδροστρόβιλους, χαλάζι, καταιγίδες (VIDEO)

Ραγδαία είναι η αλλαγή του καιρού που σημειώνεται σήμερα με έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν τα δυτικά της χώρσς  και αργότερα μέσα στην ημέρα να εκδηλώνονται στα βόρεια, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΟ WWW.DELTIOKAIROU.GR

Ειδικότερα σύμφωνα με την προγνώση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τη Δευτέρα από νωρίς το πρωί επικρατούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά, οι οποίες βαθμιαία θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Ήδη η κακοκαιρία έχει πλήξει την Κεφαλονιά, την Πρέβεζα και την Πάτρα. Η ραγδαία αλλαγή του καιρού με βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.

Ο ‘Δαίδαλος’

Τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε μια ασυνήθιστη, για την περιοχή μας αλλά και για την Ευρώπη, ξηρασία, η οποία οφειλόταν σε έναν αντικυκλώνα που κάλυπτε τα 2/3 της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ως αποτέλεσμα, η ατλαντική ροή χαμηλών βαρομετρικών δεν μπορούσε να εισέλθει στην Ευρώπη.

Ο εν λόγω αντικυκλώνας κατέρρευσε πριν από λίγες μέρες πάνω από τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την εισβολή των χαμηλών εξ Ατλαντικού βαρομετρικών στην Ευρώπη. Ένα λοιπόν ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό, ο «Δαίδαλος», όπως το ονομάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα είναι αυτό που ευθύνεται για τη ραγδαία αλλαγή του καιρού στην Ελλάδα και στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Υδροστρόβιλοι στην Κεφαλονιά

Ένα σπάνιο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του το πρωί της Δευτέρας έξω από το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς: Ένας υδροστρόβιλος «χτύπησε» σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του χωριού Μηνιές.

Το διπλό κυκλικό σύστημα θύελλας έπληξε τη θαλάσσια περιοχή των Μηνιών, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Από το σπάνιο φαινόμενο ευτυχώς δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Δύο ακόμη υδροστρόβιλοι εκδηλώθηκαν αργότερα στα χωριά Λειβαθώ και Παλική.

Πάτρα: Μπουρίνι σάρωσε την πόλη

Στην Πάτρα εκδηλώθηκε έντονη βροχή με πολύ δυνατούς ανέμους: Έπεσαν δέντρα και κλαδιά σε Μονοδένρι, Θεμιστοκλέους και Σωσιπάτρου κ.α.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για τρεις αντλήσεις στον Νέο Δρόμο.

Την ίδια στιγμή πλημμύρισαν δρόμοι στο Ρίο και ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση γύρω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Ρίο, προς τον Καστελόκαμπο, πάνω και κάτω από τις γραμμές.

Χαλάζι στην Πρέβεζα

Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε το μεσημέρι της Δευτέρας την περιοχή του δήμου Πάργας, συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα στην Πάργα έπεσε και χαλάζι.

Παράλληλα ισχυρή βροχόπτωση εκδηλώθηκε στην πόλη της Πρέβεζας.

 

Πηγή: news247.gr / Βίντεο – Φωτογραφίες: PatrasTimesPamePrevezaKefaloniaPress)