Αρθρογραφία

Σχέδιο Διάσωσης των Κ.Ο. ΑΝΕΛ- ΠΟΤΑΜΙ προανήγγειλε η κυβέρνηση μέσω Τζανακόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Γράφει ο Θανάσης Μπέλτσος

Την διάσωση Καμένου Θεοδωράκη προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ώρα που η Κ.Ο. του Ποταμιού έχει διαλυθεί μετά τις αποχωρήσεις Αμυρά – Ψαριανού και την ώρα που η αντίστοιχη Κ.Ο. των ΑΝΕΛ είναι με μαθηματική ακρίβεια ένα 24ωρο πριν την διάλυση της, λόγω παραίτησης Παπαχριστόπουλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με μια σαφή αναφορά του στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει και μελετά σχέδιο σωτηρίας και των δυο «εταίρων» της.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την στήριξαν με συνέπεια στα 3.5 χρόνια της κοινής κυβερνητικής τους πορείας, παραβαίνοντας κόκκινες γραμμές και οδηγώντας το κόμμα σε αποσύνθεση, ακόμη και στην κρίσιμη στιγμή που έδωσαν πράσινο φως στον Κοτζιά να υπογράψει στις Πρέσπες.

Επίσης το Ποτάμι που στις δυο κρίσιμες όσο και  καθοριστικές ψηφοφορίες της ψήφου εμπιστοσύνης και της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε το φιλί της ζωής στο κυβερνητικό στρατόπεδο που είχε έντονες αντιθέσεις και κλυδωνισμούς.

Φαίνεται λοιπόν ότι το Μαξίμου θέλει Καμμένο και Θεοδωράκη μέσα στο πολιτικό παιχνίδι μιας και αποτελούν τα στηρίγματα του και μπορούν να διαδραματίσουν, έτσι εκτιμούν, πόλους επιρροής αλλά και παραπλάνησης της κοινής γνώμης μέσα από τις συγκρούσεις τους με την αντιπολίτευση ακόμη και ελεγχόμενα με την κυβέρνηση.

Ένας Καμμένος, μαινόμενος ταύρος είναι επιθυμητός γιατί στρέφει την κοινή γνώμη μακριά από την καυτή πολιτική ατζέντα αλλά και δημιουργεί προβλήματα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση με τον ευκαιριακό πατριωτικό λόγο που καθυστερημένα επανέφερε στην πολιτική του φαρέτρα. Άλλωστε αυτή η μετάλλαξη ήταν που οδήγησε πληθώρα κορυφαίων στελεχών στην έξοδο από τους ΑΝΕΛ τον Ιούνιο του 2018. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η σύγκρουση Τσίπρα-Καμμένου δεν είναι αληθινή αλλά αποτελεί μέρος ενός καλοστημένου πολιτικού παιχνιδιού για να δικαιολογηθούν οι τεράστιες ιδεολογικές τους μετατοπίσεις.

Επιπλέον η παρουσία του Ποταμιού ενισχύει το καινούργιο πολιτικό αφήγημα της δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου και μετά τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, αυτό δείχνει να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Έτσι λοιπόν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι: «H πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται Κ.Ο. κομμάτων τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδο τους στο κοινοβούλιο. Και δεν μιλώ μόνο για τους ΑΝΕΛ, αλλά και το Ποτάμι και οποιοδήποτε άλλο κόμμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης». και πρόσθεσε ότι :“Πρέπει το θέμα να συζητηθεί».

Η δήλωσή του αυτή πυροδότησε νέα σενάρια σχετικά με μια πιθανή αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ή διαφορετικής ερμηνείας του επίμαχου άρθρου 15. Ωστόσο μέχρι στιγμής η Βουλή κρατά κλειστά τα χαρτιά της, με κοινοβουλευτικές πηγές να απαντούν πως εάν και εφόσον προκύψει θέμα, τότε θα συζητηθεί.

Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις μας αναφέρουν ότι πολύ πιθανά θα δούμε μετακινήσεις βουλευτών από την δεξαμενή των ανεξαρτήτων καθώς και ερμηνεία από τα κοινοβουλευτικά όργανα που θα καλύπτει την νομιμότητα του σχεδίου διάσωσης. Θα πρέπει να έχουμε πάντα ως δεδομένο ότι το Μαξίμου επιδιώκει το σχηματισμό ενός κεντροδεξιού μορφώματος το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός στο εκλογικό Σώμα και η κοινοβουλευτική παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων μέχρι τις εκλογές εξυπηρετεί απόλυτα αυτή τη σκοπιμότητα.

Άλλωστε το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή.

Όλη η επικαιρότητα