Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σχιζοφρενής ο 34χρονος που έκαψε τον πατέρα του στη Μάνη

Ακούστε το άρθρο
Και οι τρεις  ψυχίατροι τον έκριναν λίαν επικίνδυνο και προτείνουν εγκλεισμό σε θεραπευτικό ίδρυμα 
Η αποτρόπαια πράξη του ανήμερα την Πρωτοχρονιά, συγκλόνισε όχι μόνο τη Μεσσηνία, αλλά το Πανελλήνιο. Ο 34χρονος που την ημέρα εκείνη έβαλε φωτιά και έκαψε ζωντανό τον ανάπηρο πατριό του στη Δυτική Μάνη, νοσηλεύεται από τότε στο «Δαφνί» με εντολή σε τρεις  ψυχιάτρους να συντάξουν πραγματογνωμοσύνη για την κατάστασή του.
Οι ψυχίατροι είχαν εντολή από τον ανακριτή να εξετάσουν αν πράγματι έχει παντελή έλλειψη καταλογισμού, με συνέπεια να μην αντιλαμβάνεται το άδικο και τις συνέπειες των πράξεών του.
Πριν λίγες ημέρες, όπως σημείωσε η δικηγόρος του 34χρονου Μαίρη Πλευριά,  η ανάκριση έκλεισε με την κατάθεση των εν λόγω πραγματογνωμοσυνών.
Πραγματογνωμοσύνες
Και οι τρεις ψυχίατροι στις πραγματογνωμοσύνες τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο 34χρονος πάσχει από σχιζοφρένεια παρανοειδούς τύπου σε βαριά μορφή. Λόγω της ψυχικής αυτής νόσου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έχει μερικώς μειωμένη ικανότητα να ενεργήσει με την κοινή αντίληψη. Διέγνωσαν επίσης διατάραξη των πνευματικών λειτουργιών και τον έκριναν λίαν επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Γι’ αυτό, όπως τονίζουν, επιβάλλεται ο εγκλεισμός του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα με χορήγηση θεραπευτικής αγωγής.
Έτσι, πλέον ολοκληρώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση   και τώρα πλέον το Δικαστικό Συμβούλιο, όπου θα σταλεί ο φάκελος της υπόθεσης, θα αποφασίσει για το αν θα εισαχθεί η υπόθεση σε δικαστήριο ή όχι.
«Όπως υποστηρίξαμε από την αρχή κατά τη διαδικασία της ανάκρισης ενώπιον του κ. ανακριτή Καλαμάτας, αλλά και ενώπιον της κ. Εισαγγελέως Καλαμάτας, ο κατηγορούμενος είναι ένας άνθρωπος πονεμένος και με πολλά ψυχικά προβλήματα. Η έλλειψη στήριξής του μετά την έξοδο του από τα ψυχιατρεία ήταν αυτή που τον οδήγησε τελικά στο τραγικό συμβάν. Οι πραγματογνώμονες που διορίστηκαν από τον κ. Ανακριτή Καλαμάτας επιβεβαίωσαν τελικά αυτό που είχαμε υποστηρίξει εξ αρχής: ότι ο κατηγορούμενος κατά την τέλεση της πράξης είχε μειωμένο καταλογισμό», τόνισε μιλώντας στο «Θ» η δικηγόρος του,  κ. Πλευριά.
«Να τους τιμωρήσει»
Όλα  ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, όταν ο 34χρονος πήγε στο σπίτι όπου έμενε η μητέρα του και ο ανάπηρος πατριός του. Και οι δύο κάθονταν στην αυλή της μονοκατοικίας, μαζί με τη θεία του 34χρονου και φιλικό τους πρόσωπο. Χωρίς καμία προειδοποίηση, ο 34χρονος περιέλουσε τον πατριό του που ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι με εύφλεκτο υλικό που είχε φέρει μαζί του και έβαλε φωτιά. Ο άτυχος 56χρονος βρήκε φρικτό θάνατο, χωρίς κανένας να μπορέσει να τον βοηθήσει.
Όμως, ο 34χρονος δε σταμάτησε και περιέλουσε με το ίδιο υγρό και τη μητέρα του, η οποία όμως κατάφερε να απομακρυνθεί από κοντά του και να κλειδωθεί στο εσωτερικό του σπιτιού.
Τότε, ο 34χρονος πήγε σε γείτονα με τον οποίο θεωρούσε ότι έχει διαφορές και έβαλε φωτιά στην πόρτα του σπιτιού του. Ο 34χρονος υποστήριξε στην απολογία του,  ότι δεν είχε πρόθεση να κάψει τους γονείς του, αλλά ήθελε να τους προκαλέσει σωματικές βλάβες, τιμωρώντας τους, επειδή αυτοί υπέγραφαν για τον εγκλεισμό του τρεις φορές στο ψυχιατρείο. Πρώτη φορά νοσηλεύθηκε το 2006, μετά ακολούθησε δεύτερη νοσηλεία το 2008 και τελευταία φορά ο εγκλεισμός του έγινε τον Αύγουστο του 2017 και περίπου ένα μήνα μετά πήρε εξιτήριο. Αυτό, όπως είπε στον ανακριτή, θεώρησε πως ήταν άδικο και γι’ αυτό ήθελε να τους τιμωρήσει.
Ισχυρίσθηκε επίσης, ότι οι σχέσεις με τους γονείς του δεν ήταν καλές, ενώ μίλησε και για άσχημη συμπεριφορά του πατριού του στον ίδιο. Ευθύνες απέδωσε και στη μητέρα του, η οποία επίσης, όπως είπε υπέγραφε για να εγκλεισθεί σε ψυχιατρεία.
Σε ό,τι δε αφορά το συγχωριανό του, υποστήριξε ότι του είχε κάνει πολλά κατά καιρούς και ήθελε να τιμωρήσει κι αυτόν.

Όλη η επικαιρότητα