Ηλεία

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου σε Ενημερωτικές Δράσεις Οδικής Ασφάλειας

Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη άμεσης αλλαγής νοοτροπίας και οδικής συμπεριφοράς ήταν το μήνυμα που πήραν οι εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου παρακολουθώντας την Ενημερωτική Δράση Οδικής Ασφάλειας την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο χώρο του ΤΕΙ. Διοργανώτρια της δράσης ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης, τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτ. Ελλάδας, το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Ξεκινώντας την εκδήλωση η διοικητής της Τροχαίας Πύργου κ. Αικατερίνη Μπόγλου, παρουσίασε στοιχεία που αφορούσαν τους νεκρούς και τους τραυματίες από τροχαία στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι μια ολόκληρη κωμόπολη «χάνεται» κάθε χρόνο στους δρόμους. Ακόμη πρόβαλε τις διαστάσεις του προβλήματος για τη Δυτική Ελλάδα καθώς και τις σχετικές δράσεις της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης, συντάκτης Ειδικού Τύπου και υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Ο ομιλητής ξεκινώντας παρουσίασε την ιστορία και το σκοπό του Ινστιτούτου. Έπειτα, με λόγο γλαφυρό και άμεσο, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία, ερευνητικά δεδομένα, βίντεο, απτά παραδείγματα και συναισθηματικά φορτισμένο λόγο ανέδειξε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις συνέπειες των τροχαίων για τις οικογένειες και την κοινωνία μας. Ακολούθως διέλυσε μύθους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως ότι «ένα ποτηράκι δεν είναι επικίνδυνο», τόνισε τον κίνδυνο από τη μη χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα αλλά και εξαιτίας της απόσπασης προσοχής από την οδήγηση έστω και για ένα δευτερόλεπτο. Επίσης έδωσε οδηγίες για τη χρήση κράνους από τους δικυκλιστές και τη σωστή επιλογή παιδικού καθίσματος για τα αυτοκίνητα. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους εκπαιδευόμενους, -ες να βάλουν τις σωστές προτεραιότητες και να ενεργοποιηθούν στα θέματα της οδικής ασφάλειας ώστε να μην έχουμε πια άλλα «τροχαία εγκλήματα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο δεύτερο μέρος της δράσης οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου είχαν την ευκαιρία, μέσω ενός αυτοκινήτου προσομοίωσης τροχαίου, να αντιληφθούν τη σημασία της χρήσης της ζώνης ασφαλείας. Ακόμη η χρήση των ειδικών γυαλιών προσομοίωσης μέθης τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η συμμετοχή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου στην εκδήλωση αυτή ήταν συνέχεια ενός σχεδίου δράσης που πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενους στο χώρο του σχολείου με αφορμή τη 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Χωρισμένοι σε ομάδες στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου οι εκπαιδευόμενοι, -ες μελέτησαν στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, διάβασαν άρθρα, είδαν βίντεο και αφίσες και προβληματίστηκαν για τις αιτίες και τις συνέπειες των τροχαίων. Ακόμη κατέθεσαν προσωπικές εμπειρίες από τροχαία στα οποία είχαν εμπλοκή οι ίδιοι ή αγαπημένα τους πρόσωπα και κατέληξαν ότι είναι ανάγκη απ’ τη μια να τηρείται απαρέγκλιτα ο ΚΟΚ κι από την άλλη να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία και να υπάρξει κλιμάκωση στις ποινές για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στη Διεύθυνση: 2ο Χλμ. Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλφειού), κτίριο 1ου ΕΠΑ.Λ. (και Δ.Ι.Ε.Κ.) στον Πύργο. Τηλέφωνο & FAX: 26210-20.350, Τηλέφωνο έκτακτης επικοινωνίας: 693.65.25.428.

Όλη η επικαιρότητα