Σε 6 δόσεις ο φόρος εισοδήματος – Εξετάζονται αλλαγές στα τεκμήρια

Νέα ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η παροχή της εναλλακτικής δυνατότητας στους φορολογούμενους να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί σε 3 διμηνιαίες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ο φόρος εισοδήματος θα αρχίσει να εξοφλείται από τους φορολογουμένους κατά τα πρότυπα του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή σε περισσότερες και σε μηνιαίες, αντί για διμηνιαίες, δόσεις.

Εφόσον τελικά το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών γίνει αποδεκτό από τους δανειστές οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο και την τελευταία τον Δεκέμβριο.

Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ο μικρός αριθμός δόσεων δυσκολεύει τους φορολογούμενους. Παραθέτει δε τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία το 2017 δεν πληρώθηκαν φόροι συνολικού ύψους 10,87 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και άλλες αλλαγές στο πεδίο της φορολογίας. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων διαβίωσης. Στόχος της επανεξέτασης είναι να εντοπιστούν παράμετροι οι οποίες είναι αναποτελεσματικές στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

 

Πηγή: dikaiologitika