Αγροτικά Ηλεία

Σε απόγνωση οι παραγωγοί στα Καλυβάκια Ηλείας: «Δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα μας…»

Ακούστε το άρθρο

Μικρή η παραγωγή πορτοκαλιού λόγω παγετού, πολύ χαμηλή η τιμή του λαδιού (αν και εξαιρετικής ποιότητας)

Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί στα Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αφού το λάδι και το πορτοκάλι, τα δυο κύρια αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, δεν μπορούν να τους αποφέρουν το απαραίτητο κέρδος για να ανασάνουν οικονομικά.

Η φετινή παραγωγή του πορτοκαλιού είναι μικρή, αφού ο πάγος που έπεσε στην περιοχή, δεν άφησε τα δένδρα να ανθήσουν και να βγάλουν καρπό. Επιπλέον η τιμή είναι πολύ χαμηλή, μόλις 20 λεπτά το κιλό, παρά την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος.

Όσον αφορά το λάδι, εδώ υπάρχει και ποσότητα και εξαιρετική ποιότητα, αλλά οι τιμές είναι απογοητευτικές, μόλις 2 με 2.10 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν πολλές φορές ούτε τα έξοδα.

Πως λοιπόν να μην είναι δυσαρεστημένοι οι παραγωγοί, που μοχθούν για να έχουν καλή παραγωγή και να έχουν ένα σεβαστό κέρδος για να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη τους και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα έχουμε και την αδυναμία της κυβέρνησης να πληρώσει τα ΠΣΕΑ του 2013, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν χρεωθεί για να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους και να φυτέψουν νέα δένδρα και αυτή την στιγμή να είναι … ξεκρέμαστοι από την πολιτεία!

Πάνος  Γεωργακόπουλος (πρόεδρος κοινότητας) : «Μεγάλο πρόβλημα και με το πορτοκάλι και με το λάδι»

Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Πάνος  Γεωργακόπουλος, ένας νέος άνθρωπος που έμεινε στο χωριό του για να καλλιεργήσει την γη του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και κυρίως στην χαμηλή παραγωγή πορτοκαλιού.

«Φέτος δυστυχώς η παραγωγή σε πορτοκάλι είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Οι πορτοκαλιές δεν άνθισαν και έτσι έχουμε λίγα πορτοκάλια. Τα πορτοκάλια μας είναι πολύ καλά, αλλά είναι λίγα».

Στην ερώτησή μας τι φταίει για την μικρή παραγωγή πορτοκαλιού μας τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι κυρίως οι καιρικές συνθήκες, που δεν βοήθησαν. Περισσότερο η υγρασία, η πολύ ζέστη, όλα συνετέλεσαν στο να μην έχουμε παραγωγή».

Όσον αφορά τις οφειλές που υπάρχουν από το ΠΣΕΑ του 2013, η απάντηση που μας έδωσε δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το μέλλον.

«Με τα ΠΣΕΑ του 2013 έχουμε πρόβλημα, αφού έχουν πληρωθεί μόνο τρεις παραγωγοί στα Καλυβάκια, ενώ μαθαίνουμε ότι μπορεί να πληρωθούν όσοι έχουν ελεγχθεί. Υπάρχουν και 11 παραγωγοί που δεν έχουν ελεγχθεί, και η τελευταία ενημέρωση που είχα από την Αθήνα, είναι ότι δεν υπάρχουν οι αιτήσεις ανασύστασης. Οι οποίες όμως υπάρχουν και στην Πάτρα και στην Αθήνα. Είχαμε κάνει και αιτήσεις θεραπείας τον Μάρτιο, αλλά αυτές χάθηκαν; Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε».

Τέλος για το λάδι μας ανέφερε αυτό που γνωρίζουν πλέον όλοι. Ότι έχουμε ποσότητα και εξαιρετική ποιότητα, αλλά οι τιμές είναι …

«Για τις ελιές έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, αλλά η τιμή είναι πολύ χαμηλή, 2.10 με 2 το λάδι, και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Το κέρδος μας θα είναι πολύ μικρό, αφού είναι πολλά τα εργατικά, θέλεις κάθε μέρα 2-3 εργάτες, από 70-100 ευρώ το λιγότερο, οπότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Τι μας δήλωσαν οι παραγωγοί

Ιωάννης Γεωργιόπουλος

«Έχουμε πολλά προβλήματα. Το λάδι έχει μόνο 2 ευρώ. Το πορτοκάλι έχει 20 λεπτά. Και τα πουλάνε 3 και 4 ευρώ το λάδι και 1,5 ευρώ στις λαϊκές το πορτοκάλι. Δεν υπάρχει δρόμος να πάμε στα χωράφια μας. Πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό. Τι να κάνω; Να σκοτωθώ; Είμαι 78 ετών και περπατάω πάνω από 500 μέτρα για να πάω στις ελιές μου. Η παραγωγή μας είναι καλή στο λάδι, αλλά οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Στο πορτοκάλι δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή, γιατί έριξε λίγο πάγο και δεν άνθησαν τα δένδρα όπως θα έπρεπε. Έχουμε και το θέμα με τα ΠΣΕΑ που δεν έχουμε πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις. Οπότε να μην πληρώνω ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε τίποτα».

Θανάσης Κατσάνης

«Η ποιότητα είναι Α στα πορτοκάλια. Τι να το κάνεις όμως. Δεν υπάρχει ζήτηση. Τώρα τι φταίει δεν το ξέρω. Όσον αφορά το λάδι έχει φτάσει να είναι στα αζήτητα. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και με τα πορτοκάλια και με το λάδι. Όταν το λάδι έχει 2,10 δεν μπορούν να βγουν εύκολα τα έξοδα του παραγωγού. Μέχρι χθες τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα, αλλά τώρα …».

Γρηγόρης Ζαργαδάκης

«Υπάρχει ποιότητα πολύ καλή στα πορτοκάλια, αλλά δεν έχουμε πολλά. Δεν έχουμε ποσότητα. Φταίνε και οι καιρικές συνθήκες και άλλα πράγματα. Αυτή την στιγμή το πορτοκάλι έχει 20 λεπτά. Μπορεί να βγει ο παραγωγός με αυτή την τιμή; Το λάδι είναι στην ίδια κατάσταση. Αυτή την στιγμή είναι σαν να το αγοράζεις, όχι να το πουλάς. Πληρώνεις και τόσα εργάτες και το κέρδος είναι μηδέν».

Όλη η επικαιρότητα