Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας

15016_ph1.jpg

Αρκετά μειωμένη είναι η παραγωγή του ελαιολάδου τη φετινή χρονιά, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και κυρίως λόγω της μειωμένης τιμής με την οποία αυτή τη στιγμή πωλείται το ελαιόλαδο στα ελαιοτριβεία.

Οι περισσότεροι παραγωγοί, που βλέπουν τη σοδειά τους να βρίσκεται σε σημείο αφανισμού εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά και των ζημιών που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιέργειες από τον δάκο την περασμένη χρονιά, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πρόβλημα, εκείνο της μειωμένης τιμής του λαδιού, που πλέον δεν τους δίνει καμία ευκαιρία κέρδους, όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Μάλιστα, αρκετοί παραγωγοί ξεκαθαρίζουν πως θα προτιμήσουν να κρατήσουν το λάδι για το σπίτι τους, παρά να επιλέξουν να το πουλήσουν στα κατά τόπους ελαιοτριβεία και αυτό επειδή, σήμερα η τιμή του ξεκινά από τα 2,15 ευρώ το κιλό και φτάνει μέχρι και τα 2,20 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη, υπάρχουν και παραγωγοί, οι οποίοι εν καιρώ οικονομικής κρίσης αναγκάζονται να δώσουν το λάδι τους για λίγα χρήματα, ενώ και οι ίδιοι οι ελαιοτριβείς βλέπουν τη μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με την περσινή χρονιά στην παραγωγή.

Ακριβότερο το σπορέλαιο από το ελαιόλαδο

Η μεγάλη διαφορά με την οποία πωλείται στην αγορά το σπορέλαιο από το ελαιόλαδο, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους παραγωγούς, καθώς επισημαίνουν ότι η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ορίσει μια συγκεκριμένη τιμή για το ελαιόλαδο είναι εμφανής και καθιστά τους παραγωγούς υποχείρια μιας άδικης και συγχρόνως εξευτελιστικής κατάστασης.


ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com