Πολιτισμός

Σε διαβούλευση το ν/σ για ενίσχυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα

Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από τη Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την ενίσχυση των επενδύσεων στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Ένας από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου είναι η προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας και η τόνωση της εγχώριας οικονομίας, καθώς πολλοί άλλοι τομείς θα επηρεαστούν, άμεσα ή έμμεσα, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι κατασκευές, οι καλλιτεχνικές-ψυχαγωγικές και τεχνικές δραστηριότητες κ.λπ.

Ως επενδυτικό σχέδιο θα εννοείται η παραγωγή ενός αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου. Ως «οπτικοακουστικό έργο» ορίζεται το αυτοτελές έργο, επεισόδιο ή σειρά επεισοδίων, τηλεοπτική σειρά, μίνι σειρά, τηλεταινία, κινηματογραφική ταινία μεγάλου ή μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, με σκοπό τη διανομή σε πολλαπλές πλατφόρμες (ελεύθερη επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, συνδρομητική μετάδοση, διαδικτυακή τηλεόραση, παροχή υπηρεσιών κατά παραγγελία, κινηματογράφος, ιστότοποι, εφαρμογές σε υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα και παιχνιδομηχανές). Για να είναι επιλέξιμο το σχέδιο, θα πρέπει να συγκεντρώσει τη συνολική βαθμολογία που θα απαιτείται, βάσει αυστηρών πολιτιστικών κριτηρίων σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα καθορίζεται η οικονομική ενίσχυση της παραγωγής, η οποία θα κυμαίνεται στο 25% έως του ποσού των 5 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αποδίδεται αναφορικά με δαπάνες παραγωγής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, έως το 80% του συνολικού κόστους παραγωγής.

Σημειώνεται ότι σε γειτονικές χώρες οι εταιρείες παραγωγής παίρνουν επιστροφή φόρου της τάξεως του 25% ή του 30%.

Δαπάνες οι οποίες δεν θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα θα καθίστανται επιλέξιμες. Το ποσό της επιχορήγησης θα υπολογίζεται μετά την πιστοποιημένη ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, δηλαδή όλων των σταδίων γυρισμάτων ολόκληρης της παραγωγής και θα αποδίδεται εφάπαξ στον δικαιούχο.

Όλες οι διαδικασίες θα διενεργούνται υποχρεωτικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), με δικαίωμα υποβολής του σχετικού φακέλου καθόλη τη διάρκεια του έτους, στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Την αίτηση θα πρέπει να συνοδεύουν δικαιολογητικά με βεβαίωση υπαγωγής στις προϋποθέσεις των πολιτιστικών κριτηρίων, με αναλυτικό προγραμματισμό εργασιών της παραγωγής και φυσικά της διαδικασίας αξιολόγησης και ελέγχου.

Επίσης, το κάθε επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να εφαρμόζει όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές καλύψεις για ανθρώπινο δυναμικό, καλλιτεχνικούς και τεχνικούς συντελεστές, ενώ η κάθε παραγωγή θα είναι υποχρεωμένη να αναγράφει στους τίτλους της ότι το οπτικοακουστικό έργο πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή επενδυτικών κινήτρων στην Ελλάδα, πάντα σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ.

Βήμα για την προσέλκυση ξένων παραγωγών

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την προσέλκυση ξένων παραγωγών, το οποίο κρίνεται απαραίτητο (σε συνδυασμό με την λειτουργία ενός film commission, μιας επιτροπής που θα αναλαμβάνει να διευκολύνει όσα χρειάζεται μία παραγωγή -όπως άδειες από δασικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, το Λιμενικό κ.ά) για την προσέλκυση ξένων παραγωγών.

Σημειώνεται ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα