Ελλάδα

Σε διαβούλευση το σχέδιο νέου Σωφρονιστικού Κώδικα

Ακούστε το άρθρο

Μία σειρά από καινοτόμες ιδέες φέρνει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Σωφρονιστικό Κώδικα, ο οποίος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από χθες. Στα 88 άρθρα, από τα οποία αποτελείται, προβλέπεται η επικοινωνία των κρατούμενων με τον έξω κόσμο, τα ατομικά δικαιώματα τους, αλλά και νέοι τρόποι έκτισης της ποινής τους.

Το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα ρηξικέλευθο για τα ελληνικά δεδομένα, λαμβάνει υπόψη τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, βελτιώνει την οργανωτική δομή των φυλακών, διευρύνει τους θεσμούς και τις δυνατότητες της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, διευκολύνει την επικοινωνία τους με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Παράλληλα, ασχολείται με τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων και την έννομη προστασία τους σε περίπτωση παραβίασής τους.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Την πλήρη αναθεώρηση της εισαγωγής των νέων κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, με μία διαδικασία η οποία θα διαρκεί 7 ημέρες, ώστε να ενημερώνεται ο κρατούμενος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ζωής του.

– Την τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία οι κρατούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεδιάσκεψη με τα πρόσωπα που δικαιούνται ή επιτρέπεται να δέχονται σε επισκεπτήριο. Η άδεια για επικοινωνία θα χορηγείται από το αρμόδιο Συμβούλιο, το οποίο και θα καθορίζει τις λεπτομέρειες, όπως το χώρο, το χρόνο και τη διάρκεια της σύνδεσης.

– Για τα επισκεπτήρια προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα πως οι κατάδικοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν τακτική άδεια, θα δέχονται ανά δίμηνο ελεύθερες επισκέψεις συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης τουλάχιστον δύο ωρών σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος που διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της συνάντησης. Ο νέος κώδικας προβλέπει τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων διαφορετικών ειδών επισκεπτηρίων (κλειστών, ειδικών, ανοικτών και ελεύθερων), ανάλογα με την ιδιότητα και τη σχέση των επισκεπτών με τους κρατουμένους.

– Τέλος, πλέον οι λόγοι μεταγωγής διαχωρίζονται σε υγείας, προσωπικούς και οικογενειακούς, αλλά και σε εργασιακούς και εκπαιδευτικούς ενώ στους λόγους που είναι σχετικοί με την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος κράτησης προστίθενται λόγοι σχετικοί με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, “με το σχέδιο αυτό συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, πάνω στο σχήμα που έχει διατυπωθεί με σαφήνεια: «Ασφάλεια – Ανθρωπισμός – Επανένταξη – Διαφάνεια». Η αντεγκληματική πολιτική που ασκείται λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας, επιδιώκοντας στο έπακρο τόσο την ασφάλεια των κρατουμένων και του προσωπικού όσο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα