Εκπαίδευση

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Αθηνά νο2» από Σεπτέμβριο

athina.jpg
Ακούστε το άρθρο

Νέο γύρο «λουκέτων» και συγχωνεύσεις τμημάτων και ιδρυμάτων- ιδιαίτερα στην επαρχία- φέρνουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Το άτυπο πλάνο «Αθηνά Νο2» θα εφαρμοστεί ως συνέπεια αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, όπως σημειώνει ανώτατο στέλεχος της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Ο ίδιος, μιλώντας στο «Βήμα» προέβλεψε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η κατάρρευση πολλών ιδρυμάτων, κυρίως στην περιφέρεια εξαιτίας, των οικονομικών προβλημάτων. Παράλληλα, «βλέπει» περικοπή του αριθμού των τμημάτων κατά 30% έως το 2016.

Ηδη, με έγγραφο που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα, η ΑΔΙΠ έχει ζητήσει από όλα τα ανώτατα ιδρύματα να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο της αξιολόγησής του, καταγράφοντας τμήματα, προσωπικό και φοιτητές. Οπως ανέφερε το στέλεχος της ΑΔΙΠ, τα ιδρύματα θα κάνουν αναγκαστικά από μόνα τους γενναίες περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων, με τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν.

Με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, σε τρία χρόνια από σήμερα- την τέταρτη ακαδημαϊκή χρονιά- θα εφαρμοστεί πλήρως το νέο σύστημα πιστοποίησης της λειτουργίας των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σήμερα, ένα τμήμα αρχίζει να λειτουργεί με ΦΕΚ από τον υπουργό Παιδείας και δεν κλείνει ποτέ, ή τουλάχιστον για να γίνει αυτό απαιτείται ανάλογη υπουργική απόφαση. Πλέον το κάθε τμήμα, ανά οκταετία θα πιστοποιείται από την ΑΔΙΠ και εφόσον διαπιστώνονται κατά την αξιολόγηση προβλήματα θα του δίνεται διορία τριών ετών. Αν δεν διορθώνεται, θα κλείνει.

Πηγή: tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα