Σε ετοιμότητα ο δήμος Ήλιδας για τις πυρκαγιές – Να τεθούν σε επιφυλακή πρόεδροι κοινοτήτων και εθελοντές

Σε ετοιμότητα ο δήμος Ήλιδας για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς και στα μέτρα που λαμβάνονται συγκαταλέγεται και η έκτακτη σύγκληση διευρυμένου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας χθες το μεσημέρι, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός προετοιμασίας και να καταγραφούν και αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Το Σ.Τ.Ο. συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας υπό την προεδρία του Δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου και του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του νομού Κώστα Μπαλκάμου.

‘Απουσίες’ στους δημοτικούς συμβούλους

Στην συνεδρίαση εκτός από τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου είχαν προσκληθεί από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέα Νικολακόπουλο και οι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και οι φορείς, αν και η ανταπόκριση από πλευράς δημοτικών συμβούλων ήταν μικρή.

Η μη συμμετοχή σχολιάστηκε αρνητικά από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος απέδωσε την μη  παρουσία των δημοτικών συμβούλων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είτε στο γεγονός ότι η πρόσκληση έγινε το απόγευμα της Πέμπτης για τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής οπότε και δεν προηγήθηκε ο απαιτούμενος χρόνος είτε στο μικρό ενδιαφέρον, γι’ αυτό και ζήτησε να εκδοθεί νέα πρόσκληση συνεδρίασης σε απογευματινή ώρα προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση.

Τόσο ο κ. Χριστοδουλόπουλος όσο και ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμαναν ότι κρίθηκε αναγκαία η χθεσινή σύγκληση του Σ.Τ.Ο και δεν υπήρχαν περιθώρια καθυστέρησης αφού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε δώσει υψηλό δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών για την χθεσινή ημέρα.

Επαναδιατυπώθηκαν οι αποφάσεις

Όσον αφορά την ουσία της συνεδρίασης, έγινε μία επανάληψη των όσων είχαν συζητηθεί και αποφασιστεί στην συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. στις αρχές Μαΐου, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην ετοιμότητα που πρέπει να έχουν όλοι και κυρίως οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι πρέπει να συγκροτήσουν εθελοντικές ομάδες με την συμμετοχή κατοίκων των χωριών που διαθέτουν γεωργικά μηχανήματα και μπορούν να τα διαθέσουν κατά την ώρα εκδήλωσης πυρκαγιάς είτε για το έργο της κατάσβεσης είτε για την διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών.

Ο αντιπεριφεριάρχης αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και από τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γεωργιόπουλο για την αποστολή εναέριων μέσων και έχουν ενημερωθεί και ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για το θέμα και επεσήμανε ότι η Περιφερειακή ενότητα θα βρίσκεται στο πλευρό του δήμου Ήλιδας σε οτιδήποτε χρειαστεί στην πορεία.

Και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Κώστας Μπαλκάμος, ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την εξασφάλιση επιπλέον εναέριων μέσων και τόνισε ότι το Σ.Τ.Ο οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και τους προέδρους των κοινοτήτων να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ παράλληλα ζήτησε να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχεδίου Ξενοκράτης.

Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, σύμφωνα με τον διοικητή της Κώστα Χριπάτσιο ο οποίος τόνισε ότι είναι διαθέσιμα όλα τα μέσα και οχήματα και ζήτησε τα οχήματα του δήμου εφόσον είναι κοντά σε πυρκαγιά να σπεύδουν άμεσα και οι πρόεδροι των κοινοτήτων να αναλάβουν τον συντονισμό των αγροτών- εθελοντών.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ανέφερε ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι πρόεδροι με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για τις εθελοντικές ομάδες που πρέπει να δημιουργήσουν και για το τι πρέπει να κάνουν τα πρώτα λεπτά της φωτιάς και τόνισε ότι ο δήμος είναι προετοιμασμένος. Ωστόσο, δεν απέφυγε και σχολίασε τις ‘λειψές’ χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία για έργα αντιπυρικής προστασίας.

Εκ μέρους της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας παρευρέθηκε ο Κώστας Χρυσανθόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε ότι από χθες υπάρχει και δεύτερο πυροσβεστικό αεροσκάφος στον Άραξο και από σήμερα θα βρίσκονται και τα δύο, μαζί με το ελικόπτερο Erickson θα βρίσκονται στην Ανδραβίδα, ενώ επεσήμανε ότι είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο.

Σε εξέλιξη έργα

Ο Δασάρχης Αμαλιάδας Διονύσης Θωμόπουλος, αναφορικά με τα έργα αντιπυρικής προστασίας ανέφερε ότι γίνονται συντηρήσεις δρόμων στην παρούσα φάση και αναμένεται άλλη μία χρηματοδότηση για νέο έργο, καθώς υπάρχουν οι μελέτες, ενώ έκανε γνωστό ότι το Δασαρχείο λειτουργεί πλέον 24 ώρες το 24ωρο με διαρκείς περιπολίες. Επίσης, γνωστοποίησε ότι προσλήφθηκαν 55 άτομα με συμβάσεις για την πυροπροστασία και από χθες έχουν συγκροτηθεί τέσσερα συνεργεία για καθαρισμούς σε στοχευμένα σημεία.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Λυμπέρης, πέραν των διαπιστώσεων για την μη ανταπόκριση των δημοτικών συμβούλων και του αιτήματος για σύγκλιση νέας συνεδρίασης και πρότεινε τα άτομα που προσλαμβάνονται ανά διαστήματα μέσω προγραμμάτων στους δήμους, να εκπαιδεύονται για τέτοιες καταστάσεις και να μυούνται στον εθελοντισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Νικολακόπουλος, τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο για να μην επαναληφθεί το τραγικό φαινόμενο με τις  πυρκαγιές στην Αττική και ζήτησε οι δημοτικοί σύμβουλοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Συντονιστικό Όργανο και να δει ο δήμος το θέμα των εθελοντικών ομάδων για τον καθαρισμό των δασών.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σχολίασε ότι μετά από τέσσερα χρόνια γίνεται κάτι σοβαρό στο δήμο, όπως η συγκεκριμένη συνεδρίαση και ζήτησε να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με το που δόθηκαν τα χρήματα που διατέθηκαν, πόσα οχήματα είναι διαθέσιμα κλπ.

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μαυρίκος, η διοικητής του Α.Τ. Ήλιδας Διονυσία Κιαόγλου και εκ μέρους του Νοσοκομείου Αμαλιάδας η Αλεξία Κοτσαύτη, ενώ παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Κώστας Τσεριώνης και Γιώργος Ζάρρας, ο συντονιστής δημοτικού έργου Σπύρος Τζουλέκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέξης Μανωλόπουλος, Γιάννης Αθανασόπουλος, Βασίλης Ζαχαρόπουλος και Γιώργος Παρασκευόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού και της εθελοντικής ομάδας πολιτικής προστασίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος παρουσίασε το σχέδιο δράσης, όπως συντάχθηκε από την Πολιτική Προστασία, οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς στον δήμο.

Στην Αμαλιάδα

Βάσει αυτού οι συγκεντρώσεις του πληθυσμού στην Αμαλιάδα θα γίνουν στις πλατείες: Ανεμομύλου, Ελευθερίας, Δημαρχείου, Αγίου Αθανασίου, Δημοκρατίας και Παπαδοπούλου, στο Κλειστό Γυμναστήριο και στο βοηθητικό γυμναστήριο, στο κτήριο του ΚΗΦΗ, στο Γυμναστήριο του 2ου Λυκείου και στο γυμναστήριο του 4ου δημοτικού σχολείου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 6ου δημοτικού σχολείου, στον χώρο της λαϊκής αγοράς στο χώρο του δημοτικού σταδίου Αμαλιάδας, στην πλατεία των εργατικών κατοικιών Αγίας Άννας και στα προαύλια των σχολείων.

Στις Κοινότητες

Για τις Τοπικές Κοινότητες Γερακίου και Περιστερίου, επειδή περιβάλλονται από δάσος, εάν συντρέξουν λόγοι εκκένωσης τότε οι κάτοικοι μετακινούνται στον δήμο Ήλιδας.

Σε ότι αφορά τις Τοπικές Κοινότητες Δαφνιώτισσας, Κρυονερίου, Κεραμιδιάς, Χαβαρίου, Δάφνης, Αγίου Ηλία, οι συγκεντρώσεις θα γίνονται στις πλατείες.

Στην Τοπική Κοινότητα Σιμοπούλου οι συγκεντρώσεις θα γίνονται στην πλατεία, το Δημαρχείο, τον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου- Λυκείου.

Στην Τοπική Κοινότητα Ροδιάς στο δημοτικό σχολείο.

Στην Τοπική Κοινότητα Οινόης στην πλατεία και το δημοτικό σχολείο.

Στην Τοπική Κοινότητα Βουλιαγμένης στην εκκλησία.

Στην Τοπική Κοινότητα Σκλίβα στην πλατεία.

Στην Τοπική Κοινότητα Βάλμης στο κέντρο του χωριού.

Στην Τοπική Κοινότητα Βελανιδίου στην πλατεία και το δημοτικό σχολείο.

Στην Τοπική Κοινότητα Αγνάντων στο δημοτικό σχολείο.

Στην Τοπική Κοινότητα Μαζαρακίου στο δημοτικό σχολείο.

Στην Τοπική Κοινότητα Εφύρας στο δημοτικό σχολείο και στην πλατεία.

Στην Τοπική Κοινότητα Λάττα στην πλατεία και το δημοτικό σχολείο.

Στην Τοπική Κοινότητα Αγραπιδοχωρίου στην πλατεία.