Σε «κόκκινο συναγερμό» το Νοσοκομείο Πύργου! (VIDEO)

Σε «κόκκινο συναγερμό» τέθηκε από χθες το Νοσοκομείο Πύργου, με εντολή του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου, μετά την απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας να μην μεταφερθεί προσωπικό στον Πύργο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που έχουν προκύψει, λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας για την εκτέλεση ηλεκτρολογικών εργασιών.

 

Από τις 20 Μαρτίου – οπότε και σταμάτησε να κάνει εισαγωγές ασθενών το Νοσοκομείο Αμαλιάδας – όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο Νοσοκομείου του Πύργου, που χθες, παρέλαβε και τους 4 νοσηλευόμενους ασθενείς της Αμαλιάδας. Η πλειοψηφία των περιστατικών είναι Παθολογικά, με την Παθολογική Κλινική να έχει πληρότητα 100% τις τελευταίες ημέρες, ενώ από χθες «άνοιξαν» δυο ακόμα θάλαμοι με 10 κλίνες, στην κλειστή πτέρυγα του 3ου ορόφου (σ.σ η Παθολογική Κλινική λειτουργεί στον 2ο όροφο) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Για να λειτουργήσουν όμως αυτές οι κλίνες και να έχουν την απαιτούμενη φροντίδα οι ασθενείς, απαιτείται και προσωπικό, το οποίο το Νοσοκομείο Πύργου δε διαθέτει, αφού ως γνωστό, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να μη «βγαίνουν» οι βάρδιες και το προσωπικό να κάνει διπλοβάρδιες και να δουλεύει χωρίς ρεπό και με χρωστούμενες από το 2015 άδειες, για να μην μείνουν χωρίς φροντίδα οι ασθενείς. Κι αυτό, έχει καταγγελθεί κατά καιρούς, εγγράφως και προφορικώς και στον Υπουργό Υγείας κ.Ξανθό που την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Ηλεία και συνομίλησε με το προσωπικό.

Ζητήθηκε ενίσχυση

Από τις αρχές του μήνα, κι αφού ήταν γνωστή η ημερομηνία αναστολής λειτουργίας και η καθημερινή εφημέρευση του Νοσοκομείο Πύργου, ο Σύλλογος Εργαζομένων, ζήτησε ενίσχυση με 20 άτομα, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και τραυματιοφορείς για την κάλυψη των αναγκών στα ΤΕΠ και στην Παθολογική κλινική. Από τις 24 Μαρτίου μέχρι και της 26, εστάλησαν στο Νοσοκομείο του Πύργου 5 εργαζόμενοι με τον Σύλλογο του Πύργου να ζητά 7 ακόμα άτομα (συνολικά) για την κάλυψη των αναγκών και κυρίως τη λειτουργία των 10 κλινών της Παθολογικής, μέχρι και τις 31 Μαρτίου, αφού από την 1η Απριλίου οι εργασίες προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει και πάλι κανονικά το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Βοήθεια που δεν έφτασε ποτέ, με τους εργαζόμενους να αποφασίζουν ότι από σήμερα θα συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε ο σύλλογος, ενώ η μια εκ των δυο νοσηλευτριών που επρόκειτο να εργαστεί χθες, δήλωσε ασθένεια.

«Είναι ανέντιμο, προκλητικό, αντισυναδελφικό»

«Ακραίο, πρωτόγνωρο, ανέντιμο, προκλητικό και αντισυναδελφικό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πύργου Γιάννης Φωτόπουλος, το γεγονός της μη ενίσχυσης του Νοσοκομείου Πύργου – σε μια έκτακτη περίπτωση- και ενώ ζητήθηκε συνδρομή από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Ο ίδιος, όπως επίσης ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Βγενόπουλος, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και οι Προϊσταμένες των ΤΕΠ Μαρία Λαγογιάννη και της Παθολογικής Κλινικής Νίκη Πλιάγκου, κατήγγειλαν την απόφαση του Σωματείου της Αμαλιάδας, καλώντας τους να αναθεωρήσουν την απόφαση και να βοηθήσουν, θυμίζοντας τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει από τις 20 Μαρτίου, οπότε και το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν έχει κάνει εισαγωγές ασθενών. Σημειώνουν επίσης πως, εξαιτίας του γεγονότος αυτού, άνοιξαν 10 ακόμα κλίνες, σε διαφορετικό όροφο, δημιουργώντας και πρακτικό πρόβλημα κάλυψης 55 ασθενών από δυο μόλις νοσηλεύτριες, σε δυο διαφορετικούς ορόφους. «Ουσιαστικά ζητάμε ένα άτομο για κάθε βάρδια μέχρι την Κυριακή, για την κάλυψη αυτών των έκτακτων και αυξημένων αναγκών», λέει ο κ.Φωτόπουλος μεταφέροντας και την απάντηση συναδέλφων του από την Πάτρα, που όταν ρωτήθηκαν τι προτείνουν να γίνει, του είπαν πως, υπάρχει και η Πάτρα. «Δεν είναι στάση και συμπεριφορά αυτή απέναντι στους εδώ συναδέλφους τους και στους ασθενείς του Νομού Ηλείας», είπε χαρακτηριστικά. Ο κίνδυνος για τη δυνατότητα διαχείρισης του προσωπικού, δεν είναι πια πιθανότητα, αλλά πραγματικότητα, αφού όπως εξήγησε η κα Λαγογιάννη «…έχουν συσσωρευτεί τα περιστατικά στα ΤΕΠ και στην Βραχεία Νοσηλεία, υπάρχει κόσμος στην αναμονή, σηκώνουμε ασθενείς για να καθίσουν άλλοι που είναι πιο βαριά περιστατικά. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». Και κάλεσαν τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις.

Εξάλλου, στο Νοσοκομείου του Πύργου, βρέθηκε χθες το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Παντέλης, που ερωτηθείς – έχοντας ενημερωθεί για το περιστατικό – εξέφρασε την προσωπική του άποψη, λέγοντας «Η πρόταση να μετακινηθούν 7 εργαζόμενοι από τους 120, να στελεχώσουν ένα τμήμα που δημιουργήθηκε σε έναν άλλο όροφο και να καλύψουν στοιχειωδώς ανάγκες που έχουν προκύψεις, από το μικρό κλείσιμο της Αμαλιάδας, δε θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια φαινόμενα και οι κινήσεις που θα κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα να έχουν την προοπτική να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν ζητήματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Συνάντηση με εντάσεις

Την απόφασή τους να μη μετακινηθεί το προσωπικό από την Αμαλιάδα στον Πύργο, γνωστοποίησαν και επίσημα οι εργαζόμενοι – μέλη του Σωματείου του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, στη συνάντηση που είχαν με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστα Διαμαντόπουλο, δηλώνοντας πεπεισμένοι πως δεν υπάρχει ανάγκη και φόρτος εργασίας, εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους τους για μετακίνηση «προάγγελο» σταδιακής αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

«Για ποιο λόγο να μεταφερθεί το προσωπικό από τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί να πάρει κανονικές άδειες. Είναι λόγος τα 4 περιστατικά της Αμαλιάδας να μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού για να παρέχει υπηρεσίες;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βασίλης Μιχαλόπουλος, σημειώνοντας πως ήδη έχουν σταλεί 6 άτομα (σ.σ το Νοσοκομείο δηλώνει 5) για την κάλυψη των αναγκών. Χαρακτήρισε την μετακίνηση «προσχηματική, μια καλή προπόνηση για το τι μας περιμένει αύριο», είπε χαρακτηριστικά, καθώς και ότι ο Νοσοκομείο των Κρεστένων «κάπως έτσι έφτασε εδώ». Τέλος, γνωστοποίησε την ομόφωνη απόφαση του Σωματείου να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας – γιατρός του Νοσοκομείου Αμαλιάδας  – Γιάννης Λυμπέρης που στην τοποθέτηση του, ρωτώντας νωρίτερα τον κ.Διαμαντόπουλο για την διάρκεια της θητείας του – να του λέω ότι «…Είμαι εδώ για να σου πω ότι ελπίζω, μέσα σε αυτή τη 3ετία, με όποιον υπουργό και με όποια κυβέρνηση κι αν είναι, εγώ θα κάνω αυτόνομο το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Το εγώ δεν είναι εγωιστικό αλλά ενός ανθρώπου που έχει εφημερεύσει 30 μέρες το μήνα και 365 μέρες το χρόνο επί χρονιά»., ενώ έκανε λόγο για μετακίνηση «καψώνι» καθώς δεν υπάρχει ανάγκη. «Θέλουν να κάνουν την Αμαλιάδα, Κρέστενα, και αυτό δε θα το επιτρέψω», είπε κλείνοντας.

«Δεν εκβιάζομαι και δε μπορεί κανείς να με τρομοκρατήσει»

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις και έχοντας μεσολαβήσει διάλογος και με εργαζόμενους που συμμετείχαν στη συνάντηση και κατέθεσαν τις απόψεις τους, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα και ενόψει της αναστολής και των αδειών που είχαν υποσχεθεί από την διοίκηση, δούλεψαν επί μέρες χωρίς ρεπό και κενά, εξήγησε πως η ανάγκη δεν προέκυψε από τη μεταφορά των 4 νοσηλευόμενων της Αμαλιάδας, αλλά από το γεγονός ότι από τις 20 Μαρτίου ο Πύργος δέχεται όλα τα περιστατικά του Νομού Ηλείας και ήδη υπάρχει πληρότητα 100% στην Αμαλιάδα. «Αυτό που ζητήθηκε από το προσωπικό της Αμαλιάδας είναι, να συνδράμει στη νοσηλεία των ασθενών της Παθολογικής Κλινικής και συγκεκριμένα στους θαλάμους που άνοιξαν και λειτουργούν σε διαφορετικό χώρο, και επιβάλλεται, για λόγους ασφαλείας στη διαχείριση των περιστατικών να υπάρχει τουλάχιστον μία νοσηλεύτρια ανά βάρδια», είπε εξηγώντας πως δεν υπάρχει ούτε θέμα καψονιού, ούτε θέμα εμπάθειας, θυμίζοντας μάλιστα και το σχετικό έγγραφο που έχει στείλει στην Αμαλιάδα με το οποίο εξηγεί πως η μετακίνηση είναι προσωρινή μέχρι την Κυριακή και εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.