Ενέργεια

Σε λειτουργία ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας

Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια των αγροτών του Βελβεντού βρίσκεται από σήμερα ο νέος Υδροηλεκτρικός Σταθμός του ΤΟΕΒ της περιοχής ισχύος 1,9 MW που εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους κόσμου από τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη.

Πρόκειται για τον πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό στην Ελλάδα που με τη λειτουργία του αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων που παράγει η περιοχή.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιώργος Φραγκουλάκης «προκειμένου να αρδεύουμε τις καλλιέργειες μας δαπανούμε 200.000 – 280.000 ευρώ ετησίως για τη λειτουργία των αντλιοστασίων, και με τα χρήματα από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού θα πληρώνουμε τα έξοδα λειτουργίας των αντλιοστασίων και ό,τι περισσεύει θα διοχετεύεται σε έργα επιδιόρθωσης του δικτύου άρδευσης που έχει κατασκευαστεί πριν από 40 έτη».

Το Βελβεντό είναι μια αγροτική κωμόπολη διαθέτει δυο υγιείς συνεταιρισμούς και τα προϊόντα που παράγει από τις δενδροκαλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και μήλων διοχετεύονται σε μεγάλο ποσοστό στις αγορές της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νίκος Κουτλιάμπας ανέφερε ότι «το κόστος τής άρδευσης σε κάποιες περιπτώσεις αντιπροσωπεύει το 10% του κόστους της καλλιέργειας» και με τη λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου υδροηλεκτρικού έργου φιλοδοξούμε να το ελαχιστοποιήσουμε ή να το μηδενίσουμε διευκολύνοντας τον οικογενειακό αγροτικό προϋπολογισμό και δίνοντας κίνητρα σε νέους αγρότες να μπουν με αισιοδοξία στις καλλιέργειες των χωραφιών μας».

Ο προϋπολογισμός του έργου κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού, του αγωγού μεταφοράς νερού, μήκους 4,5 χλμ και των έργων στις δεξαμενές επιτήρησης προσέγγισε τα 3 εκατ. ευρώ.

Το αρχικό έργο του αγωγού, κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε το 2005 από την τότε Νομαρχία Κοζάνης. Ο πρώην δήμος Βελβεντού το 2009 διέθεσε 500.000 ευρώ στον ΤΟΕΒ για το ξεκίνημα του έργου.

Η κατασκευή του εργοστασίου επένδυσης 1 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε το 2012 και παρ’ όλες τις καθυστερήσεις ή την έλλειψη χρηματοδότησης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, το 2015 διέθεσε χρήματα από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης για την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
«Η μέρα είναι διδακτική για όλους μας» τόνισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης, «δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση και τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής» και συμπλήρωσε ότι «το υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε με τους πόρους που χρειαζόταν προκειμένου να λειτουργήσει έγκαιρα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός έχει ονομαστική ισχύ 1,9 MW και εκμεταλλεύεται τα νερά από την ορεινή θέση «Σκεπασμένο» τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα ενώ, θα χρησιμεύουν στην άρδευση των χωραφιών το καλοκαίρι,

Η ιδέα της δημιουργίας του έργου ξεκίνησε το 2000, όταν δύο ιδιωτικές εταιρείες και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των νερών με τη δημιουργία υδροηλεκτρικών σταθμών.
Όπως εξηγεί ο πρώην δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου «το 2003 ,συνεκτιμώντας τα οφέλη από μια τέτοια ενέργεια, αποφασίσαμε να βάλουμε στο “παιχνίδι” τους αγρότες μας, ώστε να κατασκευάσουν οι ίδιοι μέσω του ΤΟΕΒ το μικρό υδροηλεκτρικό έργο, προκειμένου από τα εξασφαλισμένα κέρδη της λειτουργίας του να μπορούν να αποπληρώνουν το κόστος λειτουργία των αντλιοστασίων που ποτίζουν τις δενδροκαλλιέργειες του κάμπου».

Το έργο ολοκληρώθηκε το 2017, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξής του στο διασυνδεόμενο σύστημα ενέργειας, το υδροηλεκτρικό έργο σήμερα βρίσκεται σε κανονική εμπορική λειτουργία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα