Life

Σε ποιες αιτίες μπορεί να οφείλεται η ξηροδερμία; – Πως να προστατεύσετε το δέρμα σας τους χειμερινούς μήνες

Ακούστε το άρθρο

Η ξηροδερμία δεν οφείλεται απαραίτητα στην αφυδάτωση του δέρματος, αν και αυτός είναι ο συνηθέστερος λόγος.

Πολλές φορές προκαλείται από τον αέρα του κλιματιστικού, από τα καυτό νερό στο μπάνιο, από την αλλαγή θερμοκρασίας, από ορισμένες παθήσεις ή από συνταγογραφημένα φάρμακα.
Όποια και αν είναι η αιτία το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Τα λιπίδια που καλύπτουν την επιδερμίδα αφαιρούνται και το δέρμα μένει απροστάτευτο.

Το υγιές δέρμα έχει μία λεπτή στοιβάδα φυσικού λίπους, που κρατάει την υγρασία στο εσωτερικό του και έτσι διατηρείται λείο και απαλό.

Όταν η στοιβάδα εξασθενήσει, το δέρμα αφυδατώνεται και ξεραίνεται, γι’ αυτό και χρειάζεται να εφαρμοστεί ενυδατική κρέμα και να καταναλώνεται τακτικά νερό.

Αν η ξηροδερμία οφείλεται σε κάποια πάθηση,  πρέπει να θεραπευτεί, αλλιώς οι ενυδατικές κρέμες δεν θα έχουν αποτελέσματα.

Επιπλέον, το νερό στο μπάνιο, είναι καλό, να είναι χλιαρό και όχι ζεστό.

Η ξηροδερμία που εμφανίζεται και παραμένει για πολύ καιρό, συμβάλλει στο σχηματισμό ρυτίδων, αφού η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της.

Για να αποφύγει κάποιος την ξηροδερμία, είναι καλό να προφυλάσσεται και να ακολουθεί μερικούς βασικούς κανόνες.

Για παράδειγμα, τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία είναι χαμηλή, ο ψυχρός αέρας ερεθίζει το δέρμα και το αφυδατώνει.

Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν, να καλύπτεται ο λαιμός με κασκόλ ή φουλάρια και να χρησιμοποιείται κουκούλα ή σκούφος, ώστε να μην είναι το πρόσωπο τόσο εκτεθειμένο.
Επίσης, το χειμώνα δεν είναι καλό να γίνεται συχνά απολέπιση προσώπου και σώματος, γιατί τα scrub αφαιρούν το φυσικό λίπος και η επιδερμίδα είναι δυσκολότερο να αποκτήσει ξανά τη λιπαρότητα του, όπως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προτιμήστε κάποιο κρεμώδες καθαριστικό με ελαφριά υφή.

Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες με πλούσια σύνθεση, που προσφέρουν ισχυρή ενυδάτωση.

Αν προκύψει ερεθισμός ή κοκκινίλα, εφαρμόστε πριν τον ύπνο κάποιο λάδι ή καταπραϋντική αλοιφή, για να μην εξελιχθεί ο ερεθισμός σε ξηρότητα.

Φυσικά, μην παραλείπετε να πίνετε νερό. Είναι η καλύτερη λύση και δεν κοστίζει.

Πηγή: valueforlife.gr

Όλη η επικαιρότητα