Γυναίκα Υγεία

Σε ποιες περιπτώσεις η ερωτική επαφή γίνεται επώδυνη

Ακούστε το άρθρο

Η δυσπαρευνία, δηλαδή ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, επηρεάζει το 75% των γυναικών, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να οδηγεί σε απομόνωση. Σε συνεργασία με ειδικούς στο θέμα, υπάρχει αντιμετώπιση.

Υπάρχουν ορισμένες συνθήκες και αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε επώδυνη σεξουαλική πράξη. Υπάρχουν αντίστοιχα και πιθανές λύσεις που το κάθε άτομο θα μπορούσε να δοκιμάσει. Ο πόνος μπορεί να προκύπτει από τους εξής παράγοντες:

Κολπικός σπασμός
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «ο κολπικός σπασμός είναι η ακούσια επίμονη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους κατά τη διείσδυση ή την απόπειρα κολπικής διείσδυσης». Δηλαδή, οι μύες μέσα και γύρω από τον κόλπο συσφίγγονται, με αποτέλεσμα η διείσδυση να είναι δύσκολη και επώδυνη.

Το πιθανότερο αίτιο είναι κάποιο συναισθηματικό υπόβαθρο που τον επηρεάζει. Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης από το παρελθόν ή τραυματισμός στην περιοχή σε παιδική ηλικία, αυτό μπορεί να προκαλέσει αγχώδη διαταραχή με την ιδέα της διείσδυσης. Έτσι προκαλείται η σύσπαση των μυών και λειτουργεί σαν μέτρο προφύλαξης.

Όταν κάποιος πιστεύει ότι κάτι θα τον πονέσει, τότε σφίγγεται ακόμα περισσότερο. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία στην περιοχή του πυελικού εδάφους.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενη ή άλλου είδους μόλυνση
Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις μπορούν να προκαλέσουν κολπικούς πόνους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Αν νιώθετε εξωτερικούς πόνους γύρω από το αιδοίο, μπορεί να οφείλεται σε έρπη.
Αν παρατηρήσετε κακώσεις ή πληγές γύρω από την περιοχή, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό, για να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η μυκητίαση επίσης μπορεί να προκαλέσει φαγούρα εξωτερικά ή έντονη την αίσθηση του καψίματος, που μπορεί να συνεχίσει και μέσα στον κόλπο και να προκαλέσει πόνο στο σεξ.
Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα και λύνεται γρήγορα με κατάλληλη θεραπεία.

Γαστρεντερικό πρόβλημα
Οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν αν κάποιος πόνος στην κοιλιά οφείλεται σε γυναικολογικό πρόβλημα. Αρκετές φορές όμως, μπορεί να οφείλεται στο έντερο.

Όταν μία γυναίκα έχει δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, και κάνει σεξ, μπορεί να αυξήσει την πίεση σε ένα τμήμα του σώματος που είναι ήδη ερεθισμένο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, χαμηλά στην περιοχή των οργάνων του γαστρεντερικού συστήματος. Ο γιατρός θα εντοπίσει τα συμπτώματα και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ένα πρόβλημα, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί και δεν είναι μόνιμο.

Ανεπαρκής ύγρανση του κόλπου
Οι παράγοντες που αποτρέπουν την επίτευξη επαρκούς ερεθισμού είναι αρκετοί.
Σύμφωνα με τη Vanessa Marin, σεξουαλική θεραπεύτρια στο Λος Άντζελες, ο συνηθέστερος είναι η πίεση που ασκούν οι γυναίκες στον εαυτό τους, όταν είναι έτοιμες να κάνουν σεξ.

Ο μύθος που επικρατεί για τους άντρες, ότι είναι πάντα έτοιμοι για σεξ, μπορεί να κάνει τις γυναίκες να νιώσουν ενοχές για το ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για προκαταρκτικά. Αποτέλεσμα είναι η άβολη αίσθηση στενότητας και τριβής κατά την πράξη.
Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση λιπαντικού με βάση τη σιλικόνη, μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Λάθος τεχνική του συντρόφου
Είναι σύνηθες πρόβλημα στα ζευγάρια, να ντρέπονται να ζητήσουν αυτά που θέλουν στο σεξ. Είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, τόσο για να γνωρίζει ο ένας τι αρέσει στον άλλο, όσο και για τη φυσική απόλαυση.

Ενδομητρίωση
Πρόκειται για μία πάθηση, όπου ο ιστός που βρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες μέσα στη μήτρα, να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται έξω από αυτή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει κύστες στις ωοθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν δυσφορία. Επισκεφθείτε το γιατρό σας, για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μέθοδος αντισύλληψης
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντισύλληψης, μεταξύ αυτών και η ενδομήτρια συσκευή. Αν μετακινηθεί από τη σωστή θέση, μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Άλλη μία αιτία είναι τα αντισυλληπτικά. Το αντισυλληπτικό χάπι ή ο κολπικός δακτύλιος, σταματούν τη φυσική παραγωγή ορμονών και αντικαθίστανται από χαμηλότερες δόσεις.
Τα χαμηλά επίπεδα ιστογόνων και τεστοστερόνης, μπορούν να λεπτύνουν την περιοχή γύρω από το αιδοίο και να προκληθεί φλεγμονή και ενόχληση στο σεξ.
Συζητείστε με το γιατρό σας την κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης.

Προηγούμενη γέννα
Οι γυναίκες που θηλάζουν ή χρησιμοποιούν αντλία θηλασμού μετά τη γέννα, μπορεί να έχουν πόνους κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό οφείλεται στην ξηρότητα του κόλπου και τη λεπτότητα του δέρματος, εξαιτίας της μεταβολής στα επίπεδα των ορμονών.

Θεραπείες, όπως η κολπική οιστρογονοθεραπεία, σε μορφή χαπιών, επιθεμάτων ή υπόθετων, ή με λιπαντικό, το σεξ γίνεται πιο ευχάριστο.

Πηγή: valueforlife 

Όλη η επικαιρότητα