Ελλάδα Καιρός

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία « Σοφία»: Στα «λευκά» η χώρα – Χιόνισε και στη θάλασσα

Ακούστε το άρθρο

Πυκνό χιόνι πέφτει από τα ξημερώματα σχεδόν σε ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς η κακοκαιρία «Σοφία» έφερε τον χιονιά που περίμεναν οι μετεωρολόγοι. Στα λευκά έχουν ντυθεί Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, με τα ορεινά να έχουν ήδη δεχθεί τεράστιες ποσότητες χιονιού, ενώ χιονίζει και σε όλες τις μεγάλες πόλεις: Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα, Γιάννενα, Τρίκαλα, Λαμία και αλλού.

Μεγάλη είναι η μάχη που δίνουν τα συνεργεία ώστε να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο, με κύρια έμφαση στην εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Στις 09:30 το πρωί εκδόθηκε απαγορευτικό βαρέων οχημάτων από τη Λαμία και κάτω (ρεύμα προς Αθήνα τα φορτηγά σταματούν στον κόμβο Σερδάρη) και στα διόδια της Τραγάνας ή στον Α/Κ Λογγού στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Από τα διόδια της Μαυρομαντήλας μέχρι και τα διόδια της Αγίας Τριάδας στο Μώλο, οι αλατιέρες και τα μηχανήματα της Νέας Οδού ενεργούν συνεχώς, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία.

lamia-ethniki-xioni

Έντονες χιονοπτώσεις πλήττουν τη Δυτική Θεσσαλία, καθώς χιονίζει εκτός από τα ορεινά και τα ημιορεινά, στα πεδινά και στις πόλεις. Στο νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 50 πόντους στα ορεινά, ενώ στα πεδινά και σε πόλεις, ξεκινά από τους πέντε πόντους. Η Π.Ε. Τρικάλων συνδράμει με 42 μηχανήματα και μέχρι τώρα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

* Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων από 28ο χλμ (θέση Μουργκάνι) έως 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)

* Επ. οδός Τρικάλων – ‘Αρτας από 25ο χλμ (θέση Αναβρυσούλα) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου)

* Επ. Οδός Πύλης – Μεσοχώρας από 4ο χλμ. (θέση Πηγή των Θεών) έως 55ο χλμ (Μεσοχώρα)

* Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Από την νύχτα χιονίζει στα Τρίκαλα – βίντεο από το trikalavoice.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Στα λευκά το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο σημειώνεται από το πρωί και στη πόλη της Λάρισας. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όμως, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Ελασσόνας, στην Επαρχιακή Οδό Ελάφου-Σκλήθρου και στην Επαρχιακή Οδό Μεγαλόβρυσου – Ανατολής. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι, από το βράδυ, πάνω από 150 μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά, ημιορεινά του Νομού Καρδίτσας, ενώ στις πόλεις το έχει «στρώσει». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, οι δρόμοι μέχρι τώρα είναι ανοιχτοί και η Π.Ε. Καρδίτσας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή, καθώς με 48 μηχανήματα συνδράμει στην όλη προσπάθεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, στο Νομό Καρδίτσας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
1) Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

5) Επ. Οδός Καρδίτσας – ‘Αρτας από 35ο χλμ (Δ/νση Βατσουνιάς, θέση «ΤΥΜΠΑΝΟΣ»

6) Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 7ο χλμ (θέση ‘Αγιος Νικόλαος)

7) Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46ο χλμ έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»).

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η χιονόπτωση και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας. Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά του Αλμυρού, στον Κοκκινόβραχο, αλλά και στο Πήλιο, από το Κατηχώρι και ψηλότερα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθεά Κολυνδρίνη, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τόνισε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο οδικό δίκτυο της περιοχής της Μαγνησίας υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή οδό Χανίων-Κισσού από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως τη διασταύρωση με την Επαρχιακή οδό Βόλου-Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος)-Κισσό, ενώ στην Επαρχιακή οδό Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από το 16ο χλμ. η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Συνεχίζονται από τις πρώτες πρωϊνες ώρες, με αμείωτη ένταση, οι χιονοπτώσεις σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, καθώς επίσης στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων, σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου, διεξάγεται με αλυσίδες.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, αλυσίδες χρειάζονται στους παρακάτω δρόμους:
Στη Χαλκιδική από το 65 έως το 95 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από το 60 έως το 85 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από τον Άγιο Πρόδρομο έως τον Πολύγυρο, της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου), στους επαρχιακούς δρόμους Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος, Αρναίας – Στανού, Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς, Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη, Ταξιάρχη – Παλαιόχωρας, Πολυγύρου – Ταξιάρχη, καθώς επίσης και εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκάστρου, Ταξιάρχη και Σανών.

Στην Ημαθία, από το 82 έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τριών – Πέντε Πηγαδιών,από το 21 έως το 39 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας – Δασκίου, ,στη Δημοτική Οδό Νάουσας – Ροδοχωρίου και στη Δημοτική Οδό Νάουσας – Αρκοχωρίου.

Στο Κιλκίς, από το 14 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων, στην Πέλλα στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, στην Πιερία, από το 23 έως το 44 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κατερίνης – Ελασσόνας, στις Σέρρες, από το 11 έως το 30 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών – Άνω Βροντούς και από το 15 έως το 26 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών – Λαϊλιά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Γρεβενών. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά.

Στη Φλώρινα χρειάζονται αλυσίδες από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 22ο έως 31ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Κλεισούρας), από το 30ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην Κοζάνη απαιτούνται αλυσίδες στην Εθνική οδό Κοζάνης – Φλώρινας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Φλώρινας και παλαιό τμήμα), σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας, στο δημοτικό δίκτυο του Δήμου Κοζάνης και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Χιόνια πέφτουν ήδη και στη Λαμία, τόσο στα γύρω ορεινά όσο και μέσα στην πόλη.

lamia-xioni-ena
lamia-xioni-dyo

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται από τις 2:00 τα ξημερώματα σε όλο τον νομόΙωαννίνων και στα ορεινά της ‘Αρτας, ενώ 35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρήψης αλατιού δουλεύουν πυρετωδώς σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Περίπου 2,5 τόνοι αλατιού έχουν πέσει ήδη στους δρόμους, ενώ συνεχίζονται οι ρήψεις με 15 αλατιέρες.

Ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, με το θερμόμετρο να δείχνει το πρωί στο Μέτσοβο -5 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Βωβούσα και -7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.

Από το πρωί χιονίζει και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων

giannena-xioni-ena
giannena-xioni-dyo

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τις Αστυνομίας, αλυσίδες χρειάζονται:
– Στο επαρχιακό ορεινό οδικό δικτύο των Βορείων Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας, της Ζίτσας, του Πωγωνίου και της Πυρσόγιαννης.
– Από το 67ο έως το 76ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας-Τρικάλων, από το Αθαμάνιο έως το Σκαρπάρι.
– Στην επαρχιακή οδό Βουργαρελίου – Μικροσπηλιάς.
– Στο οδικό δίκτυο των περιοχών Ξηρόκαμπος, Κρανιές, Αστροχώρι έως Πηγές.

Επίσης, οι επαρχιακές οδοί Αθαμανίου-Μεσούντας-Τετράκωμου, καθώς και η Αθαμανίου-Θεοδώριανων, από Σταυρό έως τα Θεοδώριανα, είναι κλειστές λόγω της χιονόπτωσης.

Κλείνει προσωρινά το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι

Την αναστολή της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου – Βερμίου Ημαθίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, αποφάσισε η διοίκησή του. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου, Κώστας Τζελέπης, «με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά αποτρέπουμε τον κόσμο να έρθει στις εγκαταστάσεις μας, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν θέλουμε να εκθέσουμε τον κόσμο σε κίνδυνο».

Έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή έντονη χιονοθύελλα και η θερμοκρασία είναι στους -7 βαθμούς Κελσίου και τόνισε ότι ο δρόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

«Έχουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να έχουμε τις επόμενες ώρες ένα με δύο πόντους χιονιού ανά ώρα. Το χιόνι είναι σαν πούδρα και τα μηχανήματα δεν μπορούν να κάνουν δουλειά», είπε και τόνισε ότι το Σαββατοκύριακο το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι θα λειτουργεί κανονικά.

Η κακοκαιρία «Σοφία» θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και το Σάββατο 05/01, με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

ipsi-xioniou-pempti-paraskevi

Πηγή: ΕΜΥ

Η εκτιμώμενη χιονοκάλυψη έως τις βραδινές ώρες (α) της Πέμπτης 03/01 και (β) της Παρασκευής 04/01/2019

kairos-Pempti-snow-ena
kairos-paraskeui-snow-ena

Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:
– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

snow4
snow3
snow2
snow1
snow

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, protothema.gr 

Όλη η επικαιρότητα