Εκκλησία Ηλεία

Σε Πύργο και Αμαλιάδα το Θεολογικό Συνέδριο

Ακούστε το άρθρο

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ – ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ «ΘΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ» ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

«Η προσφορά της Εκκλησίας στην Κοινωνία και τον Λαόν», είναι το θέμα του Θεολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο σε Πύργο και Αμαλιάδα.
Εισηγητές θα είναι η Δρ Θεολογίας κ. Αθηνά Κονταλή, ο Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, ο Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ κ.Κωνσταντίνος Μπελέζος και ο Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Κ. Απόστολος Νικολαΐδης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη» (στην είσοδο της πόλεως του Πύργου), ενώ θα συνεχιστούν αύριο στις 11 το πρωί, στην αίθουσα «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα.

Η πρώτη συνεδρία

Στις 4.30 μμ. Σήμερα θα γίνει Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης στον Πύργο. Λίγο μετά, στις 18.00 θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Συνεδρίου με την Α΄ Συνεδρία και με πρώτη εισηγήτρια την κ. Αθηνά Κονταλή, Δρ Θεολογίας του ΕΚΠΑ και θέμα «Η συμβολή της Εκκλησίας στην επιβίωση του Ελληνισμού επί Τουρκοκρατίας». Ακολούθως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος Κατερέλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, θα αναπτύξει το θέμα «Η θέση της Εκκλησίας στην προσφυγική κρίση». Το Προεδρείο της Συνεδρίας θα αποτελούν ο Καθηγητής κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ως Πρόεδρος, με βοηθούς την Θεολόγο κ. Ροδάμια Μπιλάλη-Καβουνίδου και τον Γυμνασιάρχη Βουνάργου κ. Παύλο Παγκράτη.

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων και δείπνο για όλους τους Συνέδρους στο Ίδρυμα «Νέα Βασιλειάς» στα Λασταίικα Πύργου.

Η δεύτερη συνεδρία

Αύριο το πρωί, θα γίνει εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδος, με θείον κήρυγμα από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο.

Οι εισηγήσεις της Β΄ Συνεδρίας θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα. Πρώτος εισηγητής θα είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, με θέμα «Ο λόγος του Θεού για τον λαό του Θεού: Το ζήτημα των νεοελληνικών μεταφράσεως της Βίβλου».

Στην συνέχεια ο Κοσμήτωρ και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Απόστολος Νικολαΐδης θα παρουσιάσει το θέμα «Η προσφορά της Εκκλησίας στην κοινοτική ζωή». Στις 12.30 θα γίνει επισκόπηση των εισηγήσεων από τον Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο. Οι εργασίες θα λήξουν με συζήτηση και τράπεζα αγάπης για όλους τους Συνέδρους στο Ίδρυμα «Παναγία η Καθολική» στην Γαστούνη. Στο προεδρείο της δεύτερης ημέρας θα είναι ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΤΕΙ κ. Νικόλαος Κουλουγλιώτης, η Θεολόγος κ. Γεωργία Δημακοπούλου και ο πρεσβύτερος π. Παναγιώτης Γιατράς.

Την Γραμματεία του Συνεδρίου αποτελούν ο Πρεσβύτερος και Θεολόγος π. Γεώργιος Σταθόπουλος και οι φιλόλογοι κ. Δήμητρα Παπαγγελή και κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, μπορούν να επικοινωνούν με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, στα τηλέφωνα 26210 22527 (ΦΑΞ 26210 30592) και την ηλεκτρονική διεύθυνση contact@imilias.gr.

Όλη η επικαιρότητα