Στην Αθήνα ο Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης – Φρούριο η Αθήνα

Λίγο μετά τις 10:30 προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις διευρυμένες συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

Η “σκιά” της Συνθήκης της Λωζάνης και τα όσα υποστήριξε χθες στον ΣΚΑΪ για την “ανάγκη” αναθεώρησής της ο Ταγίπ Ερντογάν χάλασαν αιφνιδίως το καλό κλίμα προσδοκιών που είχε καλλιεργηθεί για την σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως χθες το βράδυ, η κυβέρνηση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου επέλεξε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, σηκώνοντας το γάντι που είχε πετάξει στην συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Επικρατείας, λοιπόν, υπογράμμισε πως η συνέντευξη του τούρκου προέδρου “εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα” και διαβεβαίωσε πως “η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψή του (σ.σ. του Ταγίπ Ερντογάν) να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη”. “Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας στον τούρκο πρόεδρο ότι “οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή”.

Στάση αναμονής

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και ουδείς πίστευε, ακόμη και πριν την συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν, πως με μία επίσκεψη μπορούν να… λυθούν τα ελληνοτουρκικά. Αντιθέτως, πληροφορίες του News24/7 αναφέρουν πως κατά τις διαβουλεύσεις των δύο χωρών για την προετοιμασία της επίσκεψης, η τουρκική πλευρά φέρεται να είχε διαβεβαιώσει την ελληνική πως “θα σεβαστούμε τις ευαισθησίες σας”. Ωστόσο, η χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά προφανώς και δεν… κινείται εντός του συγκεκριμένου πλαισίου -εξ ου και στην κυβέρνηση κρατούν στάση αναμονής, δηλώνοντας “έτοιμοι για όλα”. Άλλωστε, η δοκιμασία για την έκβαση της επίσκεψης είναι διπλή: αφενός, αποτελεί ερώτημα τί θα πει δημοσίως, αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου  Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αφετέρου, μένει να φανεί πώς θα κινηθεί και σε ποιες δηλώσεις θα προβεί και κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή…

Επίσκεψη με σημασία

Σε κάθε περίπτωση και παρά το χθεσινοβραδινό “φάλτσο”, η διεθνής συγκυρία είναι τέτοια, ώστε διπλωματικές πηγές επιμένουν πως η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα -η πρώτη για τούρκο πρόεδρο εδώ και 65 έτη – είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μεταξύ άλλων διεξάγεται “μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη”. “Δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων”, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, έλεγαν με νόημα -και πριν το “φάλτσο” του τούρκου προέδρου – ότι “για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές Δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης”. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές προανήγγελλαν ότι “θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα”, αλλά και πως “θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με έγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών”.

Τέλος, κατά τις ίδιες πηγές, “η ατζέντα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση)”, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι στο ως άνω πλαίσιο, η Ελλάδα θα εκφράσει για μία ακόμη φορά -όπως έκανε ήδη από χθες, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Αλέξης Τσίπρας – την στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Φρούριο η Αθήνα

Λίγο μετά τις 10:30 προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» το αεροσκάφος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Αμέσως μετά στις 11:30 ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου θα καταθέσει στεφάνι και αμέσως μετά συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Στις 11:45 υπολογίζεται χρονικά η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού, η οποία περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών και αμέσως μετά περίπου στις 12:00 οι δυο Πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας στις 14:50 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 16:30 ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Το πρόγραμμα της ΠαρασκευήςΑύριο, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 11:15, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με την σύζυγό του, και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

Στις 12:10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

«Αστακός» η Αθήνα

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες αστυνομικοί επιστρατεύονται για τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Ήδη έχουν καταφθάσει στη χώρα, μέλη της φρουράς του Ταγίπ Ερντογάν, που σε συνεργασία με τους Έλληνες αστυνομικούς έχουν καταστρώσει το σχέδιο και έχουν ελέγξει τους χώρους, τους οποίους θα επισκεφτεί.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης κλιμάκια αστυνομικών ερευνούν τη διαδρομή για εκρηκτικούς μηχανισμούς, το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ θα επιτηρεί από αέρος, ενώ θα αναπτυχθούν ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΜΑΚ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα απαγορεύεται την ώρα των μετακινήσεων της τουρκικής αυτοκινητο-πομπής, ενώ με απόφαση της Αστυνομίας απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Τροποποιήσεις στα ΜΜΜ

Ειδικά, το κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι απροσπέλαστο τόσο για τα οχήματα, όσο και για τους πεζούς, καθώς ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα» θα παραμείνει κλειστός για ένα 24ωρο, ενώ νωρίς το μεσημέρι θα κλείσει και ο σταθμός «Πανεπιστήμιο».

Επίσης, λόγω της διήμερης επίσκεψης Ερντογάν, θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία στο κέντρο και θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης.

Οι τροποποιήσεις ή προσωρινές διακοπές θα γίνουν στο κέντρο της πόλης της Αθήνας σταδιακά. Ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από 06:00 της 07-12-2017 έως τη λήξη της επίσκεψης την 08-12-2017.

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

 

Πηγή: news247.gr