Τουρισμός

Seatrade: Διαψεύδονται οι “Κασσάνδρες” για την ελληνική κρουαζιέρα

Ακούστε το άρθρο
Σε επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος της κρουαζιέρας βρίσκεται τo Μαϊάμι αυτές τις μέρες, λόγω της Διεθνούς Έκθεσης Κρουαζιέρας Seatrade Cruise Global. Τα πρώτα μηνύματα για την ελληνική κρουαζιέρα είναι ιδιαίτερα θετικά, πολύ μακρυά από τις προβλέψεις που παρουσιάστηκαν στον εγχώριο τύπο.
 
Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου στο Φορτ Λοντερντέιλ των ΗΠΑ, λίγο έξω από το Μαϊάμι και αποτελεί τη μεγαλύτερη στο είδος της και σημείο συνάντησης των εκπροσώπων της παγκόσμιας αγοράς. Η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος με περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), μετά την πολύ καλή περσινή παρουσία, όπου οι συμφωνίες που κλείσθηκαν οδήγησαν την ελληνική κρουαζιέρα σε επίπεδα ρεκόρ το 2016 τόσο από πλευράς εσόδων, όσο και επισκεπτών.
 
Της ελληνικής αποστολής ηγείται η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, με στόχο μέσω διαπραγματεύσεων με μεγάλους διεθνής ομίλους κρουαζιέρας να ενισχυθούν τα υπάρχοντα δρομολόγια και να αναπτυχθούν νέα σε δημοφιλείς αλλά και ανερχόμενους ελληνικούς προορισμούς και λιμάνια (πχ Ρέθυμνο, Βόλος).
 
Σημείο κλειδί στην ελληνική ατζέντα αποτελεί η προώθηση του Πειραιά ως home port για τα κρουαζιερόπλοια, με παράλληλο άνοιγμα στην αγορά της Ασίας και ειδικά της Κίνας. Στο Υπουργείο Τουρισμού θεωρούν ότι τόσο οι νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της Αθήνας με Σεούλ, Πεκίνο και Σιγκαπούρη, όσο και η άψογη συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου με κολοσσούς στον χώρο των αεραμεταφορών όπως η Emirates, δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για την μετατροπή του Λιμανιού του Πειραιά σε βασικό κέντρο της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο, κάτι που θα εξασφαλίσει την μακροβιότητα του κλάδου στην Ελλάδα.
 
Αντίστοιχα, προωθείται και η εκτεταμένη πλέον (4 πτήσεις ημερησίως) απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ως μέσω ενίσχυσης της ήδη αυξημένης ζήτησης για κρουαζιέρα από την Βόρεια Αμερική στην Μεσόγειο. 
 
Ιδιαίτερα ευνοημένα το 2017 αναμένεται να είναι τα νησιά του Ιονίου και οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Ηλεία), καθώς μεγάλη ζήτηση και ανάπτυξη παρουσιάζει η κρουαζιέρα σε Αδριατική και Ιόνιο, κυρίως από ευρωπαϊκούς ομίλους.
 
Το 2017 όπως όλα δείχνουν και χάριν της εξαιρετικής συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με τους ιδιωτικούς φορείς της κρουαζιέρας και της έγκαιρης υλοποίησης ειδικού action plan για τον περιορισμό των απωλειών λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών στην Ανατ.Μεσόγειο, θα είναι μία ακόμη χρονιά που θα κλείσει ανοδικά για την ελληνική κρουαζιέρα. Ενώ, η ανάπτυξη το 2018 αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου της ζήτησης από την αγορά της Ασίας.

Όλη η επικαιρότητα