Αποδράσεις

Σέλι, στην αγκαλιά του Βερμίου

screenshot_3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το όρος Βέρμιο δεσπόζει στην Κεντρική Μακεδονία, με τον κύριο όγκο του να καταλαμβάνει τη δυτική πλευρά της Ημαθίας και μικρά τμήματά του να εισχωρούν στην Πέλλα και την Κοζάνη. 

Το Βέρμιο, φυσικό σύνορο στην αρχαιότητα ανάμεσα στην Άνω και την Κάτω Μακεδονία και θέση στρατηγικής σημασίας σε όλες τις εποχές, αποτελεί σήμερα το φυσικό όριο μεταξύ της εύφορης πεδιάδας της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης στα ανατολικά και των υψιπέδων της Κοζάνης στα δυτικά.

Στις ανατολικές υπώρειες του Βερμίου είναι χτισμένες οι μεγαλύτερες πόλεις της Ημαθίας, η Βέροια και η Νάουσα, ενώ τους βόρειους πρόποδες του βουνού στολίζει η Έδεσσα.

Στο βόρειο τμήμα του το Βέρμιο ενώνεται με τις νότιες απολήξεις του Βόρα, στο δε νότιο τμήμα του ο ποταμός Αλιάκμονας είναι εκείνος που το διαχωρίζει από τα Πιέρια όρη.

Το Βέρμιο, ένας ορεινός όγκος με άφθονα νερά, μεγάλους και μικρούς καταρράκτες, διαθέτει πλούσια βλάστηση και πυκνά δάση οξιάς, μαύρης πεύκης, καστανιάς και φλαμουριάς.

Στην αγκαλιά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.530, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από τη Βέροια και 20 χιλιομέτρων από τη Νάουσα, 74 χιλιομέτρων από την Κοζάνη και 95 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, που λειτουργεί από το 1934 (τότε οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας) και θεωρείται εύλογα το πρώτο κύτταρο της τουριστικής και αθλητικής χιονοδρομίας στη χώρα μας.

Η άνετη πρόσβαση (αφενός μεν μέσω της Εγνατίας Οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας-Σελίου, αφετέρου δε μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας-Σελίου), οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες και οι υποδειγματικές εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου.

Κύρια χαρακτηριστικά του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου είναι οι πολυάριθμοιαναβατήρες σύγχρονης κατασκευής, οι ποικίλες πίστες (πίστες καταβάσεως με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, πίστες δρόμων αντοχής, baby πίστες, διαδρομές για σκι και snowboard εκτός πίστας), το σαλέ και τα καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού σκι και snowboard, τα καταφύγια του ΣΧΟ Βέροιας και του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, οι ενδιαφέρουσες ορειβατικές διαδρομές (μεταξύ αυτών, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών Ε4), καθώς και οι επαρκέστατοι χώροι στάθμευσης.

Στην ενότητα Seli-Report του διαδικτυακού τόπου του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, οι υπεύθυνοι παρέχουν καθημερινά στο κοινό έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση λειτουργίας των αναβατήρων και των πιστών του Χιονοδρομικού.

Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου μπορούν είτε να καλέσουν στο 23310 49226 είτε να στείλουν e-mail στοinfo@seli-ski.gr


Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα