Οικονομία

Σενάριο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

fpa2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πρόθεση για διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ έχει η κυβέρνηση με το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και τις πιθανές φοροελαφρύνσεις που θα μπορούσε να εφαρμόσει.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τις επιπτώσεις που θα είχε στα δημόσια έσοδα η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Εάν αυτός καθοριστεί στο 15,5%, τότε εκτιμάται ότι τα έσοδα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, στα σενάρια που έχουν καταρτιστεί περιλαμβάνονται και σχέδια για θέσπιση συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 19% και 21%. Κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα που σήμερα έχουν συντελεστή 13%.


Υπενθυμίζεται πως σήμερα ισχύουν τρεις συντελεστές ΦΠΑ. Ο μειωμένος (6,5%), ο χαμηλός (13%) και ο υψηλός (23%).


Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδια για το ποιες θα μπορούσαν να προωθηθούν άμεσα. Ωστόσο, η τρόικα έχει ζητήσει ισοδύναμα μέτρα για την μείωση φόρων. Ολα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι και να καθοριστούν στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα