Κύπρος

Serial killer-Κύπρος: Γιατί δεν βρίσκεται η τρίτη βαλίτσα; Τα σενάρια αποξήρανσης και χρήσης ραντάρ

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα το πρωί στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό οι έρευνες για τον εντοπισμό ταξιδιωτικής βαλίτσας εντός της οποίας πιστεύεται ότι βρίσκεται το πτώμα της Μαρικάρ Βαλτέζ, ενός από τα θύματα του 35χρονου καθ’ομολογία δράστη των δολοφονιών στην Κύπρο.

Ο εντοπισμός της αποδεικνύεται δύσκολος λόγω της γεωλογικής ανάπτυξης και μορφολογίας της περιοχής. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Philenews, «Κάποια ή κάποιες από τις βαλίτσες με τα πτώματα που πέταξε ο δολοφόνος στην Κόκκινη Λίμνη, ενδεχομένως να σταμάτησαν στον περιμετρικό δρόμο από τον οποίο τα φορτηγά μετέφεραν το μετάλλευμα από τον χώρο της εκσκαφής στην επιφάνεια, ενώ δεν αποκλείεται να σταμάτησαν και στις αναβαθμίδες (τους λεγόμενους πάγκους) που δημιουργήθηκαν για να μην κινδυνεύουν με κατάρρευση τα τοιχώματα της εκσκαφής».

Όπως εξήγησαν επιστήμονες και ειδικοί στον «Φ», «στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο βαλίτσες σταμάτησαν και δεν κινήθηκαν προς το κέντρο της λίμνης, προκύπτει και εκ του αποτελέσματος του εντοπισμού τους. Η τρίτη βαλίτσα δεν αποκλείεται να διολίσθησε στο νερό κατά τρόπο που δεν βρήκε εμπόδιο μπροστά της και έτσι ενδέχεται να κινήθηκε προς το κέντρο που είναι και το πιο βαθύ σημείο της λίμνης».

«Για να έχεις γνώμη, πρέπει να έχεις και γνώση»

Εν τω μεταξύ, ως προς το σενάριο πλήρους απάντλησης των νερών από τη λίμνη, ώστε να καταστεί εφικτός ο εντοπισμός των προς αναζήτηση σορών κι αντικειμένων, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσείας, Μάρκος Τράγκολας, μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο τόνισε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το offsite.cy.com, ο κ. Τράγκολας τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να πορευτούν, διευκρινίζοντας πως το ενδεχόμενο αποξήρανσης αποκλείστηκε λόγω του μολυσμένου νερού στην Κόκκινη Λίμνη.

«Για να έχεις γνώμη πρέπει να έχεις και γνώση. Όλα αυτά που λέγονται είναι εισηγήσεις και ιδέες που ναι μεν γίνονται με καλή πρόθεση, αλλά πρέπει να είναι και εφικτά», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος απευθυνόμενος σε όσους διακινούν τα περί αποξήρανσης σενάρια.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Philenews, στην περίπτωση άντλησης του νερού, υπάρχει περίπτωση να εντοπιστεί σχετικά εύκολα άλλη βαλίτσα, κάτι, ωστόσο, που δεν είναι σίγουρο καθώς μπορεί να έχει καλυφθεί από λάσπη: «Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί τι βρίσκεται κάτω από τη λάσπη, αν και προφανώς θα είναι πιο εύκολο σε σχέση με το τι επικρατεί τώρα εντός της λίμνης. Σήμερα στη λίμνη, πέραν της συνηθισμένης λάσπης, υπάρχει και σιδηροπυρίτης, ο οποίος οξειδώθηκε και με την παραμικρή διατάραξη του βυθού η ορατότητα μετατρέπεται σε μηδενική. Για να κατακαθίσουν τα ιζήματα που διαταράσσονται απαιτούνται ώρες που μεταφράζονται σε νεκρό χρόνο, όσον αφορά στις ενέργειες των διωκτικών αρχών».

Τέλος, σχετικά με τη χρήση ραντάρ από τη Μεγάλη Βρετανία, στην περίπτωση που ναυαγήσει η έρευνα με χρήση του σόναρ και της ρομποτικής κάμερας, ο κ.Τράγκολας επεσήμανε πως οι αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με εταιρείες από το εξωτερικό.

Όλη η επικαιρότητα