Κύπρος

Serial killer στην Κύπρο: Βρήκαν τα σχοινιά με τα οποία έδενε τα θύματά του ο «Ορέστης»

Ακούστε το άρθρο

Τον χώρο από τον οποίο προμηθεύτηκε τα σύρματα με τα οποία έδενε τα θύματά του υπέδειξε το περασμένο Σάββατο στην Αστυνομία ο 35χρονος καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος αλλοδαπών γυναικών και παιδιών. Μάλιστα, υπέδειξε ακόμα και το μαχαίρι με το οποίο έκοβε τα σύρματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλεύθερου», πρόκειται για ανοικτό χώρο στη Λευκωσία από τον οποίο οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας έχουν παραλάβει κάποια τεκμήρια, τα οποία στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις. Η υπόδειξη της σκηνής έγινε στο πλαίσιο των ερευνών και για να «δεθεί» η υπόθεση με όλα τα στοιχεία, ώστε σε περίπτωση που ο 35χρονος αλλάξει στάση να μην υπάρξουν κενά.

Για την υπόδειξη νέων σκηνών από τον ύποπτο αναφέρθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο εξεταστής της υπόθεσης, υπαστυνόμος Ι. Γιωρκάτζης, που ζήτησε την ανανέωση της κράτησης του «Ορέστη».

Όπως εκτιμάται, αυτή θα είναι και η τελευταία ανανέωση που ζητείται, αφού την ερχόμενη Τετάρτη πιθανότατα η υπόθεση να καταχωρηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Το παζλ της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης με τον πρώτο κατά συρροή δολοφόνο έχει ουσιαστικά συμπληρωθεί με τους πέντε φόνους γυναικών, τους δύο φόνους παιδιών και τον βιασμό έκτης γυναίκας.

Η Αστυνομία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των ανακρίσεών της από τις οποίες προέκυψε ένα ογκωδέστατο υλικό με 550 καταθέσεις, 427 τεκμήρια, ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 70 καταθέσεις. Οι μοναδικές περιπτώσεις στις οποίες είχαν ληφθεί περισσότερες καταθέσεις αφορούσαν την πτώση του αεροσκάφους της Ήλιος και τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Ο 35χρονος εμφανίστηκε στο δικαστήριο και πάλιν χωρίς δικηγόρο, στάση που φαίνεται ότι θα τηρήσει μέχρι τέλους, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ήταν ατάραχος και απάντησε με δύο μονολεκτικά «όχι» στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, εάν έχει ένσταση στην κράτησή του και εάν επιθυμεί να υποβάλει οποιαδήποτε ερώτηση προς τον ανακριτή της υπόθεσης.

Ο διαδικτυακός «Ορέστης», όταν του υποδείχθηκε το τσιμεντομπλόκ που εντοπίστηκε στην Κόκκινη Λίμνη στις 14/5/2019 το οποίο ήταν δεμένο με σχοινί, επιβεβαίωσε ότι ήταν αυτό που χρησιμοποίησε για να δέσει τη σορό της Μαρικάρ Βαλντέζ πριν την πετάξει στο νερό.

Αυτή τη στιγμή αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν σε σχέση με τα τρία οχήματα που χρησιμοποιούσε ο ύποπτος και έγιναν υποδείξεις σκηνών του χώρου από τον οποίο ο ύποπτος προμηθευόταν τα τσιμεντομπλόκ.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι συνεχίζονται οι έρευνες στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτου για εντοπισμό της σορού της ανήλικης Σιέρρα. Είπε ότι συνεχίζονται οι εξετάσεις προς εξακρίβωση των στοιχείων του 7ου θύματος, η σορός του οποίου εντοπίστηκε στο πεδίο βολής Ξιντούς. Η νεκροτομή της εν λόγω σορού ολοκληρώθηκε με σκοπό την ταυτοποίηση και εξακρίβωση της αιτίας θανάτου.

Επίσης, αναμένονται να ολοκληρωθούν οι ανθρωπολογικές εξετάσεις επί της σορού που εντοπίστηκε στη δεύτερη ταξιδιωτική βαλίτσα για σκοπούς ταυτοποίησης του θύματος (πρόκειται για την 8χρονη Ελένα Ναταλία). Είπε ότι αξιολογούνται τα αποτελέσματα των διαταγμάτων αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τους πολίτες ανά το παγκύπριο.

Τελική έφοδος στην Κόκκινη Λίμνη

Νέα δυναμική αναμένεται ότι θα δώσουν οι δύο ειδικοί που θα έρθουν σήμερα από το Ισραήλ μετά από αίτημα του διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκου Τράγκολα. Ένας δύτης του Ναυτικού του Ισραήλ και ένας εμπειρογνώμονας, αφού ενημερωθούν θ’ αρχίσουν αμέσως τις έρευνες.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Τράγκολας, με τη βοήθεια αυτή θα ερευνάται καθημερινά μεγαλύτερη περιοχή στην Κόκκινη Λίμνη και ο χρόνος μέχρι να περατωθούν οι έρευνες θα επισπευσθεί. Οι Ισραηλινοί θα φέρουν μαζί τους και ρομποτική κάμερα στρατιωτικού τύπου, η οποία θα βοηθήσει τα μέγιστα στις έρευνες.

Αναμένεται ότι στο νερό μπορεί να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή δύο δύτες και οι έρευνες θα συμπληρωθούν σε μια βδομάδα, αν δεν εντοπιστεί νωρίτερα η βαλίτσα που αναζητείται.

Όλη η επικαιρότητα