Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σεξιστικό παραλήρημα στο Ευρωκοινοβούλιο (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο
Αντιμέτωπος με κυρώσεις για κήρυγμα μίσους αναμένεται να βρεθεί ο γνωστός για τον ρατσιστικό του λόγο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάνους Κόρβιν-Μίκε έπειτα από σεξιστικό παραλήρημα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου περί «αδύναμων και λιγότερων έξυπνων γυναικών που πρέπει να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες».

Στην αντεπίθεση από τα έδρανα του Στρασβούργου η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Ιρ.Γκάρσια Περές: «Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ όλες τις γυναίκες της Ευρώπης από άνδρες σαν και εσένα».

Ο Γιάνους Κορβιν-Μίκε, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής που ίδρυσε το 2015 ακροδεξιό πολιτικό κόμμα στην Πολωνία, έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ το 2014 είχε ανοίξει εις βάρος του έρευνα και για υποκίνηση σε βιασμό σχετικά με αισχρές δηλώσεις που είχε κάνει και πάλι από το βήμα της Ευρωβουλής.

Τον Οκτώβριο του 2015 είχε αποβληθεί για διάστημα δέκα ημερών καθώς έκανε ναζιστικό χαιρετισμό στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου μαζί με τον Ιταλό Τζανλούκα Μπουονάνο.

Το νέο σεξιστικό παραλήρημα ήλθε στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη, με τον ίδιο να διατείνεται ότι «φυσικά οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες γιατί είναι πιο αδύναμες, πιο μικρές και λιγότερο ευφυείς».

«Πρέπει να κερδίζουν λιγότερα. Αυτό είναι όλο» κατά τον μισογύνη Κόρβιν-Μίκε.

Εξοργισμένη η Ισπανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών πέρασε στην αντεπίθεση.

«Κοιτάξτε κύριε βουλευτή, κατά τη θεωρία σας εγώ δεν θα έπρεπε να έχω το δικαίωμα να βρίσκομαι εδώ ως μέλος αυτού του Κοινοβουλίου. Και ξέρω ότι σας πονάει και ενοχλεί το γεγονός ότι σήμερα οι γυναίκες μπορούν να βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα και να εκπροσωπούν τους Ευρωπαίους πολίτες με τα ίδια δικαιώματα όπως εσείς. Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ όλες τις γυναίκες της Ευρώπης από άνδρες σαν εσένα».

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα