Παιδί

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Στοιχεία που συγκλονίζουν

viasmos_11.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το μικρό κοριτσάκι ήταν 3,5 ετών όταν επιστρέφοντας μια Κυριακή σπίτι στη μητέρα της μετά από ένα Σαββατοκύριακο με τον – εν διαστάσει με τη μητέρα της – πατέρα της είχε ένα διαπληκτισμό μαζί της. Μεσολάβησε ένα διάστημα εκνευρισμού και τότε η μικρή είπε στη μαμά της: «Μαμά, μπορείς να μου βάλεις το δάχτυλο εκεί που το κάνει ο μπαμπάς για να ηρεμήσω;…»

Η μητέρα της δεν φοβήθηκε να δράσει. Πήγε το παιδί στο νοσοκομείο Παίδων όπου διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια μιας τραυματικής εξέτασης ότι το παιδί είχε υποστεί κακοποίηση.

Τραυματικές ιστορίες

Αυτή ήταν μια από τις ιστορίες που ακούσαμε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Μαΐου στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Μια συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού παρουσία της ιδρύτριας και Προέδρου της, Μαρίνας Καρέλλα. Μια συνάντηση που έγινε επίσης για να παρουσιαστεί ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση ενός θέματος «ταμπού», το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης για παιδιά 5 – 9 ετών. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τρανταχτή την απουσία εθνικού φορέα καταγραφής, πρόληψης και καταστολής της σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού, το πρόγραμμα αυτό με τίτλο «Ασφαλές άγγιγμα» μαθαίνει καταρχάς στα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Από την εφαρμογή του προγράμματος «Ασφαλές Αγγιγμα»
Από την εφαρμογή του προγράμματος «Ασφαλές Αγγιγμα»

Στοιχεία που συγκλονίζουν

Τα στοιχεία που το κάνουν απαραίτητο είναι τα εξής (σύμφωνα με διαβαλκανική έρευνα που έγινε το 2012 από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού:

  • 1 στα 5 παιδιά (0 – 18 ετών) θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας. Ενα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας.
  • 73% των θυμάτων δεν μιλάει για την εμπειρία τον πρώτο χρόνο
  • 45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ εκατοντάδες θύματα δεν αποκαλύπτουν ποτέ την εμπειρία τους φοβούμενοι το στιγματισμό και το αίσθημα απώθησης και ντροπής.
  • Στο 90% των περιπτώσεων, ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό του κύκλο

Η αρχή έγινε

Χίλια εκατό παιδιά έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο «Ασφαλές ΄Αγγιγμα» στην πρώτη φάση του προγράμματος που εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την εφαρμογή του σε δείγμα 1.700 – 2.000 παιδιών. Απώτερος στόχος είναι στα επόμενα δυο χρόνια να εισαχθεί η συγκεκριμένη εκπαίδευση για το «Ασφαλές ΄Αγγιγμα» σε όλα τα Νηπιαγωγεία και τις τάξεις Α’ Β’ και Γ’ των Δημοτικών δημόσιων σχολείων της Ελλάδας. «Να έχει την ίδια εκπαίδευση το παιδί από την Κάρπαθο και το παιδί από την Αθήνα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Από την εφαρμογή του προγράμματος «Ασφαλές Αγγιγμα»
Από την εφαρμογή του προγράμματος «Ασφαλές Αγγιγμα»

Απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα

Κυκλοφορούν οι γονείς γυμνοί μέσα στο σπίτι μπροστά στα παιδιά; (Οχι σε καθημερινή βάση). Φιλούν το παιδί στο στόμα; (Καλύτερα να το αποφύγουν). Το πιέζουν να φιλά τον παππού ή τη θεία (‘Οχι χωρίς τη θέλησή του).

Αυτά και άλλα ερωτήματα που απασχολούν τον κάθε γονιό απαντήθηκαν στη συνάντηση παρουσία της διοικητικής διευθύντριας της Ελίζας, Αφροδίτης Στάθη, της κλινικής ψυχολόγου και καθηγήτριας, Τίνας Απέργη της δικηγόρου, εξειδικευμένη σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού, Ηλέκτρας Κουτσούκου και εκπροσώπου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

Σε όλα τα σχολεία που έχει εφαρμοσθεί το «Ασφαλές ΄Αγγιγμα» μέχρι σήμερα επισημαίνεται η ανάγκη να ενισχυθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τονίστηκε πως τη σιωπή ενισχύει το γεγονός ότι στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν υπάρχουν συνήθως «ευρήματα».

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα