Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

Σφοδρή αντιπαράθεση Τζαβάρα – Σπίρτζη για το έργο Πάτρα – Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Χ. Σπίρτζης: «Σιγά μην τρέχετε πολύ και σας πιάσει η Τροχαία. Τα πορίσματα λένε ότι δεν έγινε κατάτμηση». – Κ. Τζαβάρας: «Είναι πολύ μικρός για να με ειρωνευτεί αυτός. Είμαστε αντιπρόσωποι του λαού όχι εκπρόσωποι εταιρίας».

«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Κώστας Τζαβάρας και Χρήστος Σπίρτζης με αιχμή το έργο Πατρών – Πύργου και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί σκόπιμης κατάτμησης εκ μέρους του υπουργού με στόχο να ωφεληθεί ο όμιλος Καλογρίτσα.

Τα αίματα άναψαν για τα καλά όταν ο Υπουργός Υποδομών, επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιχμές του βουλευτή της ΝΔ περί μη χρηστής διοίκησης, διερωτήθηκε γιατί δεν πήγε στον εισαγγελέα να τον καταγγείλει και στη διαβεβαίωση του κ. Τζαβάρα ότι απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη, επιστράτευσε την ειρωνεία, σχολιάζοντας «σιγά μην τρέχετε πολύ και σας πιάσει η Τροχαία».

Η ειρωνεία προκάλεσε την οργή του Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι και σε έξαλλη κατάσταση, αντεπιτέθηκε στον κ. Σπίρτζη, καλώντας ταυτόχρονα την πρόεδρο της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, να επαναφέρει τον υπουργό στην τάξη. Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός της έντασης που επικράτησε, καταλήγοντας στην αποχώρηση του «γαλάζιου» βουλευτή.

Χρ. Σπίρτζης: Σιγά μην τρέχατε και σας πιάσει η Τροχαία.
Κ. Τζαβάρας: Αυτά τα ρε και μη σε πιάσει η Τροχαία όχι σ’ εμένα. Ακούτε;
Χρ. Σπίρτζης: Δεν είπα ρε.
Κ. Τζαβάρας: Αυτό που σας είπα. Κυρία πρόεδρε είναι αγενέστατος. Δεν σέβεται τους βουλευτές. Θέλω να με προστατέψετε.
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Δεν χρειάζεται ένταση.
Χρ. Σπίρτζης: Δεν είπα ρε
Κ. Τζαβάρας: Θα το αποδείξω… Είστε πολύ μικρός για να απευθύνεστε σ’ εμένα με αυτό τον τρόπο. Θα με ειρωνευτεί εμένα αυτός με αυτό τον τρόπο;

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Να ζητήσει συγγνώμη ο κος Υπουργός. Δεν χρειάζεται αυτή η ένταση.
Χρ. Σπίρτζης: Εγώ πήγα στον εισαγγελέα γι’ αυτά που κατήγγειλαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Κ. Τζαβάρας: Εγώ αποχωρώ και ντρέπομαι που συμμετέχω σε αυτή την Επιτροπή. Θα είναι για τους αιώνες στίγμα που επιτρέψατε σε αυτό τον κύριο να μιλάει έτσι σε βουλευτή.
Χρ. Σπίρτζης: Δεν είναι μομφή το ότι εσείς βάλατε θέμα χρηστής διοίκησης και κατάτμησης. Θα ζητήσω συγγνώμη, αλλά να ζητήσει κι ο κος Τραγάκης για τη μομφή του.

Το καμπανάκι για το λεκτικό «μποξ» είχε ηχήσει νωρίτερα όταν ο Χρήστος Σπίρτζης μέσω επιστολής του προς την Επιιτροπή, είχε ζητήσει την κλήση των βουλευτών Ηλείας και Λέσβου καθώς και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να αποδειχτεί – όπως είπε – πως βάσει των πορισμάτων δεν παρανόμησε με κατατμήσεις στα έργα Πάτρα – Πύργος και Καλλονή – Σίγρι και έτσι να σταματήσουν διάφοροι βουλευτές να «βυσσοδομούν».

«Υπάρχουν βουλευτές που έλεγαν ότι η κυβέρνηση έκανε δωράκι στον Καλογρίτσα για να πάρει κανάλι. Εγώ πήγα στον εισαγγελέα. Υπάρχουν τα πορίσματα, που λένε ότι οι διαδοχικοί διαγωνισμοί δεν είναι κατάτμηση. Είχα πει αν έχει γίνει παρανομία, εγώ θα παραιτηθώ. Είχα ζητήσει να έχουν την παλικαριά να κάνουν άρση ασυλίας για την σπέκουλα. Το φέρνω στην αρμόδια επιτροπή. Πρέπει να κληθούν, να μάθει ο λαός για την λάσπη που πετούσαν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υποδομών.

«Είμαστε αντιπρόσωποι του λαού όχι εκπρόσωποι εταιρίας… Δημοπρατήθηκαν τα 5 από τα 8 τμήματα. Αν έχει η Τοξότης γίνει μειοδότης και δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για εκτέλεση έργου. Υπάρχουν σημεία τουλάχιστον αρρυθμίας. Το έργο ούτε διευθύνεται, ούτε διοικείται, ούτε αντικείμενο χρηστής διοίκησης είναι. Όλοι οι νομοί έχουν αυτοκινητόδρομο εκτός από το νομό Ηλείας», είχε αντιτείνει ο Κώστας Τζαβάρας.

Όσο για το αίτημα κλήσης των βουλευτών των δύο νομών τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ), καταλόγισαν στον υπουργό πρόθεση «λογοκρισίας» των βουλευτών, τονίζοντας αφενός μεν ότι δεν μπορεί να «τσουβαλιάζει» τους πάντες αποφεύγοντας την ονοματολογίας αφετέρου δε ότι αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Τελικά το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε τα μέλη της να κρίνουν εάν αυτή είναι αρμόδια να εξετάσει το θέμα ή όχι.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Όλη η επικαιρότητα