Ελλάδα Ηλεία Πολιτική

«Σίλικον Βάλεϊ» του αθλητισμού η Ηλεία – Ριζοσπαστική πρόταση από τη Φώφη Γεννηματά για την ανάπτυξη του νομού

Ακούστε το άρθρο

Ριζοσπαστική πρόταση για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας με επίκεντρο την Ηλεία κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της περιφερειακής σύσκεψης του ΠΑΣΟΚ προχθές το πρωί στην αίθουσα του ΤΕΕ στην Πάτρα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της για το «σχέδιο Ελλάδα» και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που χρειάζεται η περιφέρεια,  η Φώφη Γεννηματά ανάφερε για τη Δυτική Ελλάδα ότι πρέπει να παραχθεί ένα νέο προϊόν που να συνδυάζει τον τόπο, το brand και την παραγωγη.

«Όραμά μας η Σίλικον Βάλεϊ του αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας Ο τόπος μπορεί να φιλοξενήσει μια σειρά από αθλητικούς οργανισμούς, αθλητικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και αθλητικά ερευνητικά ιδρύματα μεγάλων αθλητικών εταιριών», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έφερε ως παράδειγμα την Αρχαία Ήλιδα.

Η Αρχαία Ήλιδα ήταν το πρώτο προπονητικό κέντρο της αρχαιότητας , αθλητές από όλο τον τότε κόσμο. Ένα υπερσύγχρονο νέο προπονητικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, επενδυτές και εταιρείες από όλο το κόσμο θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια με απτά οφέλη. Αθλητές από όλο τον κόσμο θα συνέρρεαν για να μείνουν να ζήσουν και να προπονηθούν στα ιερά αθλητικά χώματα. Με αυτό ως βάση ένα άλλο σύμπλεγμα αποκατάστασης αθλητών θα μπορούσε να χωροθετηθεί σε κάποια άλλη περιοχή, ένα ερευνητικό κέντρο για αθλητική εταιρία σε κάποια άλλη κ.ο.κ» εξήγησε η κα Γεννηματά, σημειώνοντας ότι πάνω από όλα είναι η Ολυμπιακή Φλόγα ως οδηγός.

«Όλα αυτά κάτω από την Ολυμπιακή φλόγα, την οποία τόσο καλά γνωρίζουμε αλλά ίσως μέχρι τώρα δεν είχαμε καταλάβει πως η αξία της μπορεί να μεταφραστεί. Το δίκτυο των διαφόρων αυτών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μπορείτε να το φανταστείτε όχι ως γήπεδα και ψηλά κτήρια αλλά ως οικολογικά κτήρια νέας γενιάς , χαμηλά ,απολύτως προσαρμοσμένα με το περιβάλλον και σε περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζουν κανένα τουριστικό ή άλλο ενδιαφέρον», ανέλυσε η κα Γεννηματά.

Το τρίπτυχο του νέου οράματος

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συντοπικά στο νέο μοντέλο ανάτυξης, επισημαίνοντας ότι επιδίωξή της είναι να συνδέσει την Ολυμπιακή Κληρονομιά με τον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα, την έρευνα και το ευ ζην.

«Η ιδέα του “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ” έχει τις ρίζες της στην Δυτική Ελλάδα και η πρώτη πιλοτική προσέγγιση του σχεδίου ανάπτυξής βασίζεται στα εφόδια που μας δίνει ο τόπος. Θα ήθελα πω δυο λόγια για το ποια είναι η σύγχρονη αντίληψη για τον πλούτο. Χρειάζεται Αναγνωρισιμότητα, τοποθεσία, προϊόν Brand – Αναγνωρισιμότητα (Brand, location, product). Η Δυτική Ελλάδα έχει το πιο διάσημο brand. To brand Olympic το πιο αναγνωρίσιμο στον κόσμο που κινεί δις ευρώ κάθε 4 χρόνια», σχολίασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ξεδιπλώνοντας τη σκέψη της.

«Η Δυτική Ελλάδα έχει ίσως τον καλύτερο συνδυασμό αρχαιολογικών θησαυρών , όμορφου φυσικού τοπίου και κλίματος. Στον παγκόσμιο χάρτη μοιάζει με το καλύτερα κρυμμένο μυστικό που μόνο λίγοι ξέρουν. Έχουμε γεωργική παραγωγή, έχουμε τη δεύτερη πιο εύφορη παραγωγική πεδιάδα της Ελλάδας, έχουμε τουρισμό που βλέπουμε πόσο μακριά μπορεί να μας πάει αν εφαρμόσουμε ένα σχέδιο όπως το πετυχημένο της Μεσσηνίας και του Κόστα Ναβαρίνο», τόνισε η Φώφη Γεννηματα.

Όλη η επικαιρότητα