Ηλεία

Σήμα κινδύνου από τον ΟΚΑΝΑ Πύργου – Ένας γιατρός για 73 ασθενείς!

Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει λόγω υποστελέχωσης η  μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, ενώ οι δεκάδες άνθρωποι που υποστηρίζονται από αυτήν κάνουν έκκληση προς την Πολιτεία να γίνουν προσλήψεις γιατί το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί και  καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να παραμένει η Μονάδα ανοικτή.

Στο Παράρτημα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο ο ψυχίατρος κ. Ηλιόπουλος Κώστας και  η νοσηλεύτρια (που αυτές τις μέρες είναι σε άδεια) με την βοήθεια του φύλακα κ.Γαβριλόπουλου Επαμεινώνδα, καταβάλλουν μήνες τώρα, τιτάνιες προσπάθειες ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Και το καταφέρνουν! Αλλά ως πότε;

Να σημειωθεί ότι στις θεραπευτικές μονάδες υποκατάστασης, παράλληλα με τη χορήγηση του υποκατάστατου, παρέχεται και ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τους ψυχίατρους, τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς που στελεχώνουν τις μονάδες, ενώ αντιμετωπίζονται και τα ιατρικά προβλήματα των ασθενών. Στην συγκεκριμένη μονάδα που εξυπηρετούνται  73 άτομα, όλα αυτά παρέχονται μόνο από δύο ή και τρεις ανθρώπους ενώ την γραμματειακή υποστήριξη και όχι μόνο αναλαμβάνει ο φύλακας.

Επισκεφθήκαμε την Μονάδα χθες το πρωί (ώρα 09.15), ύστερα από διαμαρτυρίες εξυπηρετούμενων και είδαμε τον γιατρό, να συνομιλεί με χορηγούμενους, να τους δίνει το υποκατάστατο, να σημειώνει, ενώ ο φύλακας να εκτελεί χρέη νοσηλευτή και γραμματέως. Την ίδια στιγμή στον προθάλαμο του προκάτ περίμεναν περίπου 15 άτομα και έξω άλλα τόσα, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονταν άλλοι τριάντα. Και όμως: τόσο ο γιατρός όσο και ο φύλακας αδιαμαρτύρητα έκαναν τη δουλειά τους, ενώ οι άνθρωποι που περίμεναν έδειχναν κατανόηση, όχι όμως πάντα.

Μείζον πρόβλημα

«Ανέλαβα ως ψυχίατρος την Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης στον Πύργο από την 1η Φεβρουαρίου του 2018 και τα εγκαίνια της Μονάδας έγιναν από τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, τον Μάρτιο. Η Μονάδα πρέπει να είναι στελεχωμένη ως εξής: ένας γιατρός, ένας Κοινωνικός Λειτουργός, τουλάχιστον δύο νοσηλευτές, τουλάχιστον ένας θεραπευτής ,ι γραμματειακή υποστήριξη και ένας φύλακας τις μέρες λειτουργίας. Δυστυχώς σήμερα η Μονάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης. Σήμερα 28 Δεκεμβρίου, όπως και ο ίδιος διαπιστώνετε λειτουργεί μόνο με εμένα και τον φύλακα. Και στον προθάλαμο, ώρα 9.30, περιμένουν τουλάχιστον 30 άτομα, ενώ η Μονάδα υποστηρίζει αυτή τη στιγμή 73 χορηγούμενους και είναι σε αναμονή περίπου 65. Η μία νοσηλεύτρια είναι σε κανονική άδεια, η ψυχολόγος είναι σε άδεια κυήσεως και η άλλη νοσηλεύτρια είναι εδώ και καιρό σε άδεια μητρότητας».

«Είμαστε στα όριά μας!»

Και ο ψυχίατρος κ. Ηλιόπουλος συνεχίζει:  «Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε φθάσει εγώ, η νοσηλεύτρια και ο φύλακας στα όριά μας και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσει η Μονάδα και να εξυπηρετήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι όχι μόνο από τον νομό μας, αλλά και την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Έχω ενημερώσει από τον Φεβρουάριο την διεύθυνση του ΟΚΑΝΑ για την κατάσταση που επικρατεί αλλά ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση και όπως βλέπω τα πράγματα χειροτερεύουν.Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση; Είμαστε στα όριά μας! Και εγώ δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος σε μια μονάδα που αδυνατεί να εξυπηρετήσει περισσότερο κόσμο  »

«Η μονάδα δεν θα μπορεί να συνεχίσει»

Ένας από τους ανθρώπους που εξυπηρετούνται από την Μονάδα, ο κ. Πλαστουργός Κωνσταντίνος, δήλωσε στην «Πατρίς»: «Είμαι από την Ηλεία, έχω τελειώσει το 18 ΑΝΩ, ήμουν 9 χρόνια στην Πάτρα και μαζεύαμε υπογραφές για να έρθει το πρόγραμμα στον Πύργο. Όμως το πρόγραμμα για να λειτουργήσει έχει ανάγκη από προσωπικό.Το προσωπικό δεν επαρκεί, παρ’ όλα αυτά όμως λειτουργεί άριστα η Μονάδα, καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μονάδα που έχουμε δει. Οι άνθρωποι εδώ κάνουν τεράστιες προσπάθειες, είναι συνεπέστατοι και αυτό που διαπιστώσαμε γιατί έχουμε περάσει από όλα τα προγράμματα, είναι ότι και ο γιατρός και το υπόλοιπο προσωπικό, κάνουν τεράστιες προσπάθειες να μας κάνουν καλά. Το λέμε όλοι με σιγουριά, γιατί το έχουμε διαπιστώσει. Πρέπει όμως άμεσα να γίνουν προσλήψεις στη Μονάδα γιατί οι άνθρωποι εδώ τα κάνουν όλα και δεν έχουν καμία βοήθεια. Είναι αυτή τη στιγμή τόσα άτομα απέξω και περιμένουν να χορηγηθούνε. Η μονάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.»

Σκουπίδια στην είσοδο!

Ενώ ο χώρος είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος ο Δήμος Πύργου έχει τοποθετήσει σε απόσταση δέκα μέτρων από την είσοδο του ΟΚΑΝΑ δύο κάδους απορριμμάτων. Κάτοικοι της περιοχής πετούν τα σκουπίδια τους εκεί και σκυλιά της περιοχής τα σκορπίζουν μπροστά στην είσοδο του ΟΚΑΝΑ. Ο κ. Ηλιόπουλος και ο φύλακας κ. Γαβριλόπουλος αναλαμβάνουν τότε χρέη εργάτη καθαριότητας, μέχρι κάποιοι να απομακρύνουν τους κάδους απορριμμάτων από εκεί.

Όλη η επικαιρότητα