Life

Σημάδια ότι έχεις να κάνεις με κάποιον πραγματικά ευφυή

Ακούστε το άρθρο

Κάποιες φορές δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε πότε κάποιος είναι ετοιμόλογος- ευφυής ή απλά έχει τάσεις επίδειξης. Να πώς θα το καταλάβεις

Έχουμε την τάση να συγχέουμε το εντυπωσιακό λέγειν με την εξυπνάδα. Ναι, το εντυπωσιακό λέγειν είναι ένδειξη ευφυούς ανθρώπου, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Αυτό το λογικό άλμα που κάνουμε άθελά μας, μας οδηγεί σε βιαστικά συμπεράσματα για τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και τις επιλογές μας στον εκάστοτε σύντροφό που έχουμε δίπλα μας. Καταλήγουμε μοιραία, με ανθρώπους που στην πραγματικότητα είναι ναρκισσιστές και κάθε άλλο παρά ευφυείς. Άνθρωποι που έχουν ικανότητα στο να σε χειρίζονται και ρίχνουν διακόπτες σε μία ανοιχτόμυαλη κουβέντα.

Ο πραγματικά ευφυής άνθρωπος, δεν είναι ποτέ 100% σίγουρος γι’ αυτό που πιστεύει-πάντα υπάρχει περιθώριο λάθους ή βελτίωσης. Οι ευφυείς άνθρωποι είναι εκείνοι που αμφισβητούν και ζητούν πάντα περισσότερες αποδείξεις, καλύτερες απαντήσεις και περισσότερες ιδέες. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης, καταφέρνουν να εξελίξουν τον εαυτό τους και τον τρόπο σκέψης τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ευφυείς άνθρωποι δε διορθώνουν κάθετα τους άλλους, απλώς προσφέρουν μια διαφορετική οπτική –δεδομένου πάντα ότι δεν επηρεάζονται από το κοκτέιλ ορμονών της εφηβείας. Ένας πραγματικά ευφυής άνθρωπος, δεν θα κολλήσει στο ότι έχει δίκιο, αλλά θα προσπαθήσει μέσα από γόνιμο διάλογο να πάρει ιδέες από εσένα και εσύ από εκείνον.

Έπειτα, ξέρουν πώς να κάνουν πραγματικότητα αυτό το γόνιμο διάλογο, στηρίζοντας τη συζήτηση όπου ο συνομιλητής έχει να προσφέρει κάτι ενδιαφέρον, αντί για εκείνους. Ένας άνθρωπος που θέλει απλά να εντυπωσιάσει, δεν θα δεσμευτεί σε μία συζήτηση που δεν μπορεί να την καθοδηγεί. Ο ευφυής από την άλλη, θέλει να ακούσει, και γιατί όχι, να μάθει.

Αντιθέτως, αν υποψιαστούν ότι ο σκοπός σου είναι απλά να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο, δεν επιθυμούν ιδιαίτερα να εμπλακούν σε συζήτηση μαζί σου. Οι άνθρωποι που απλά θέλουν να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο, έχουν την τάση να παραλογίζονται, οδηγώντας τη συζήτηση σε αδιέξοδο.

Έχοντας υπόψη τους ότι ο παραλογισμός είναι εχθρός του διαλόγου, αντί να απαντήσουν αυθόρμητα με το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό, θα πάρουν το χρόνο τους. Ένας άνθρωπος που αργεί να απαντήσει, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αργόστροφος, απλώς ίσως  «βουτάει τη γλώσσα του μέσ’ το μυαλό του».

Όταν απαντήσει, δεν θα πει κάτι απλά για να το πει – ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν θα τους ακούσεις εύκολα να μιλούν για ανούσια θέματα, γι’ αυτό και όταν μιλάνε σοβαρά, κάθε λέξη έχει αξία.

Όταν εστερνιστούν μία ιδέα, δεν θα την αφήσουν να τους καθοδηγεί σε όλη τους τη ζωή, καθώς οι δογματικοί άνθρωποι δύσκολα εξελίσσονται. Με αντίστοιχο τρόπο θα αντιμετωπίσουν και την κοινή γνώμη – η οποία δε σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο.

Από την άλλη μεριά, αν εκείνοι έχουν άδικο, δε θα δυσκολευτούν να το παραδεχτούν. Μέσα τους έχουν σκεφτεί περισσότερες φορές από άλλους ανθρώπους αν έχουν δίκιο ή άδικο. Γι’ αυτό και δεν θα τους δει ποτέ σε μία συζήτηση να εκνευρίζονται εύκολα τους συνομιλητές τους – ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα, αν έχουν δίκιο θα φανεί και δεν χρειάζεται να το χάσουν με το να υψώσουν τους τόνους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, δε θα εκνευριστούν αν προσβάλλεις κάποια από τα ενδιαφέροντά τους. Αν τους αρέσει το Candy Crash, δε θα τσαντιστούν μαζί σου επειδή τους χλεύασες γι’ αυτό. Τα είδη των χόμπι είναι ένδειξη ευφυίας, αλλά δεν θα θεωρήσουν τον εαυτό τους κατώτερο επειδή τους αρέσει κάτι απλοϊκό.

Τέλος, οι ευφυείς άνθρωποι είναι και αυτοί που ξεπηδούν πρώτοι στο μυαλό σου όταν έχεις πρόβλημα και θες να ζητήσεις τη συμβουλή κάποιου.  Το παίρνουν προσωπικά και θέλουν πάντα να βρουν την καλύτερη λύση στο  πρόβλημά σου. Γι’ αυτό έχουν συνήθως και τις καλύτερες συμβουλές να σου δώσουν. Καμιά φορά μπορεί να μην τις εφαρμόζουν στη δική τους ζωή, αλλά πιστεύουν ότι μπορούν να σε βοηθήσουν.

Πηγή: in2life

Όλη η επικαιρότητα