Κόσμος

Σήματα πολέμου Δύσης – Ιράν στον Περσικό Κόλπο

Ακούστε το άρθρο

Μία σπίθα μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο, ο οποίος μοιάζει πλέον με πυριδαποθήκη καθώς η κρίση ανάμεσα σε ΗΠΑ – Βρετανία με το Ιράν κλιμακώνεται πλέον επικίδυνα.

Το Ιρανικό σώμα «Φρουροί της Επανάστασης» κατέλαβε απόψε το βρετανικό πετρελαιοφόρο «Stena Impero» στο Στενό του Ορμούζ, ανέφεραν ΜΜΕ της Τεχεράνης, με τις βρετανικές αρχές να αναφέρουν ότι το τάνκερ είχε «βγει εκτός πορείας» πριν από την «κατάσχεση».

Το «Stena Impero» κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο τις τελευταίες ώρες φαίνεται να άλλαξε πορεία και να κατευθύνθηκε βόρεια προς το ιρανικό νησί Qeshm, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «marinetraffic.com».

Το χωρητικότητας 30.000 τόνων δεξαμενόπλοιο ανήκει στην εταιρεία «Stena Bulk» και κατευθυνόταν προς το σαουδαραβικό λιμάνι Τζουμπάιλ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το «Stena Impero» κατασχέθηκε από τις ναυτικές μονάδες των «Φρουρών της Επανάστασης» για «μη τήρηση των διεθνών θαλάσσιων κανονισμών».

«Δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το πλήρωμά μας»

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Stena» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το πλοίο «προσέγγισαν άγνωστα σκάφη και ελικόπτερο κατά τη διάρκεια διέλευσής του από το Στενό του Ορμούζ και ενώ το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα».

Η εταιρεία δήλωσε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το πλοίο το οποίο φαίνεται πλέον να κατευθύνεται προς το Ιράν.

Για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη κατεπείγουσα κυβερνητική σύσκεψη στο Λονδίνο προκειμένου να εξεταστεί τι συνέβη με το βρετανικό δεξαμενόπλοιο όπως ανέφερε μέσω του Twitter πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Sunday Times» ενώ το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

«Η Ουάσινγκτον έχει λάβει γνώση των αναφορών»

Η Ουάσινγκτον έχει λάβει γνώση αναφορών ότι το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο και θα συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να αμυνθεί ενάντια στο Ιράν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε γνώση των αναφορών ότι ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο», τόνισε ο εκπρόσωπος Γκάρετ Μαρκίς.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας ενάντια στην κακόβουλη συμπεριφορά του Ιράν», πρόσθεσε.

Όλη η επικαιρότητα