Περιβάλλον

Σήμερα η… «Ώρα της Γης»

i-wra-tis-gis-eftase-sbinoume-ta-fwta-gia-mia-wra_1.w_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Ελλάδα μένει πιστή στο ραντεβού της με την Ώρα της Γης, συμμετέχοντας στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η εκστρατεία ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία, με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση». 

Έτσι, σήμερα οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30, προκειμένου να στείλουν μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και καλούν τους πολίτες να λάβουν μέρος στη συγκεκριμένη εκστρατεία, ενώ τα φώτα θα σβήσουν και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Την παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία στηρίζουν και οι Συγκοινωνίες Αθηνών, που μέσω ενός σύντομου ηχητικού μηνύματος που θα ακούγεται σε όλες τις αποβάθρες του μετρό και του τραμ, θα ενημερώνουν το πολίτες για την «Ώρα της Γης», προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. Στην ίδια πρωτοβουλία θα συμμετάσχει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. 

Η απενεργοποίηση των φώτων κατέχει επιπλέον σημασία, λόγω των επερχόμενων συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η Γαλλία ορίστηκε επισήμως η χώρα η οποία θα φιλοξενήσει την 21η Διάσκεψη για το κλίμα, μία διάσκεψη που διαφαίνεται κρίσιμη, γιατί πρέπει να καταλήξει σε μια διεθνή συμφωνία για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο Κόλιν Μπατφιλντ, διευθυντής εκστρατειών του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, δήλωσε ότι η μαζική συμμετοχή είναι μια απαίτηση για δράση, που οι πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη. «Το γεγονός ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων συμμετέχει στην Ώρα της Γης σε όλο τον κόσμο και το χρησιμοποιεί ως μια στιγμή για να εμπνεύσει τη δράση για αειφορία στις δικές του κοινότητες, στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι το κοινό είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά. 

Όλη η επικαιρότητα