Κινηματογράφος

Σινεμά στις πλατείες των χωριών της Ηλείας: Πρόγραμμα 1ης εβδομάδας

sinema_stis_plateies_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με μια σειρά προβολών αναβιώνει τον φορητό κινηματογράφο σε ορεινά χωριά και παραθεριστικά κέντρα της Ηλείας και προσφέρει Αυγουστιάτικες νύχτες με παιδικές ταινίες από την Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 25 προβολές σε ισάριθμα χωριά της Ηλείας, κατά προτίμηση ορεινά, και γίνεται με την εθελοντική συμμετοχή στελεχών και συνεργατών του Φεστιβάλ Ολυμπίας καθώς και με τη βοήθεια των τοπικών φορέων (Κοινότητες, σύλλογοι κλπ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη καθώς το Νεανικό Πλάνο διαθέτει δωρεάν τις ταινίες, όπως επίσης δωρεάν διατίθεται από τους συνεργάτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και όλος ο τεχνικός εξοπλισμός.

 Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της 1ης εβδομάδας έχει ως εξής:

Τρίτη, 05/08, Καλυβάκια, Κλέφτης ποδηλάτων (Vittorio De Sica, Ιταλία)

Τετάρτη, 06/08, Αγ. Ηλίας (παραλία), Ένα Παραμύθι για Δυο Κουνουπάκια (Jannik Hastrup, Δανία)

Πέμπτη, 07/08, Πλουτοχώρι, Ο Ψύλλος (Δημήτρης Σπύρου, Ελλάδα)

Παρασκευή, 08/08, Επιτάλιο, Tο παιδί «ζιγκ-ζαγκ» (Vincent Bal, Ολλανδία- Βέλγιο)

Κλέφτης ποδηλάτων
Ένα κλασικό φιλμ του Ιταλικού Νεορεαλισμού

Ιταλία, 93’, 1948, ασπρόμαυρο
Σκηνοθεσία: Vittorio De Sica

Σε μια αλάνα ένα τσούρμο ανέργων περιμένει με αγωνία να ακούσει ένα καλό νέο από τον υπεύθυνο του γραφείου εύρεσης εργασίας. Η τύχη χαμογελά σε κάποιον άνδρα που ονομάζεται Αντόνιο Ρίτσι, ο οποίος επιλέχθηκε από το δήμο της Ρώμης να εργαστεί ως αφισοκολλητής. Η δουλειά όμως απαιτεί ποδήλατο και ο Ρίτσι δεν έχει πια, το έχει δώσει ενέχυρο. Έτσι, θα πει ψέματα, θα πάρει τη δουλειά και μαζί μια ωραία στολή. Μέχρι αύριο πρέπει να βρει ένα ποδήλατο.

Ένα Παραμύθι για Δυο Κουνουπάκια
Ένα εξαιρετικό παραμύθι γεμάτο πολύχρωμα έντομα με προσωπικότητα και μουσικά νούμερα.
Δανία, 2007, έγχρωμο, 75΄, κινούμενο σχέδιο
Σκηνοθεσία: Jannik Hastrup

Η Ντάγκμαρ, το-κουνούπι-που-χορεύει, είναι τρελά ερωτευμένη με τον Έγκον. Αλλά ο Έγκον δεν δίνει σημασία, γιατί ασχολείται με το ποδήλατό του και θέλει να γνωρίσει τον κόσμο. Όταν η κακιά βασίλισσα των κόκκινων μυρμηγκιών Τυρανέλα και οι στρατιώτες της σκοτώνουν την βασίλισσα των μαύρων μυρμηγκιών και καταλαμβάνουν τα εδάφη τους, οι ήρωές μας παρασύρονται σε μία συναρπαστική περιπέτεια στο δάσος, που βάζει τη φιλία τους σε δοκιμασία και τους αναγκάζει να επιστρατεύσουν όλα τους τα ταλέντα.
Ο Jannik Hastrup συνεχίζει με την πιο πρόσφατη ταινία του την παράδοση που ο ίδιος δημιούργησε στο ευρωπαϊκό κινούμενο σχέδιο. Τα πρωτότυπα σκίτσα με τα λαμπερά χρώματα και οι σκερτσόζικοι χαρακτήρες του είναι το σήμα κατατεθέν των ταινιών του. Αλλά δεν είναι μόνον γι’ αυτό το λόγο αναγνωρίσιμο το έργο του: τα θέματά του είναι πλήρη υψηλών νοημάτων, ο δε τρόπος με τον οποίο τα διαπραγματεύεται, τα καθιστά κατανοητά και ευχάριστα για τα μικρά παιδιά.

Ο Ψύλλος
Η πίστη στο όραμα και η ομορφιά των αθώων παιδικών ματιών

Ελλάδα, 1990, έγχρωμο, 90΄
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου

Ψύλλος» είναι η χειρόγραφη εφημερίδα, πoυ εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Πελοποννήσου τη δεκαετία του’60, αλλά και η οθόνη των ονείρων τoυ.
Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του –τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…

Βραβεία
o Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους για τη διετία 1989-1990
o 41ο Φεστιβάλ Βερολίνου (1991), 1ο Βραβείo της Διεθνoύς Ένωσης Κινηματoγράφoυ για Παιδιά και Νέoυς
o 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματoγράφoυ Σικάγoυ (1991), 1ο Βραβείo
o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματoγράφoυ Μπέλφαστ (1992), Βραβείo Καλύτερoυ Σεναρίoυ από την Ένωση Ιρλανδών Σεναριoγράφων
o Βαλκανικό Φεστιβάλ Σόφιας (2000), 1ο Βραβείo
o Φεστιβάλ Du grain α` de΄moudre (Χάβρη, 2001), 1ο Βραβείo

Κριτική
Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία. H ταινία συμπεριλαμβάνει οικουμενικά θέματα σ’ ένα απολαυστικό, εκπληκτικά κινηματογραφημένο δράμα, για ένα αποφασιστικό δωδεκάχρονο αγόρι, που εκδίδει τη δικιά του εφημερίδα σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό… Η ταινία είναι άψογη από τεχνικής πλευράς, με εξαίρετη φωτογραφία των γραφικών πέτρινων σπιτιών και των ορεινών τοπίων. Η πρωτότυπη και φολκλορική μουσική εντάσσεται απαλά στη δράση. Οι ερμηνείες είναι απολαυστικές, προπάντων αυτές των παιδιών.
Variety

H νότια Ευρώπη, εκπροσωπείται φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου από την ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος». Ταινία-ντεμπούτο του σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου! Σινεμά σε υψηλό αισθητικό επίπεδο, που συλλαμβάνει την πνιγηρή στενότητα ενός ελληνικού χωριού, στα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Film-Dienst

Ένα νέο ταλέντο του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο Δημήτρης Σπύρου, που με καθαρά προσωπικό στυλ σκηνοθέτησε τον «Ψύλλο». Η ταινία μάς δείχνει με πόση ακλόνητη πίστη πραγματοποιεί ένα δωδεκάχρονο αγόρι το όνειρό του…
Deutshe Tagespost

Το παιδί ζιγκ-ζαγκ
Ολλανδία- Βέλγιο, 2013, έγχρωμο, 95΄

Σκηνοθεσία: Vincent Bal

Ο Nono είναι δεκατριών χρόνων και θέλει να μοιάσει στον μπαμπά του, τον καλύτερο αστυνομικό του κόσμου, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να μπαίνει, μονίμως, σε μπελάδες. Παραμονές των γενεθλίων του, οι γονείς του τον στέλνουν στο θείο του προκειμένου να τον «βάλει στον ίσιο δρόμο». Όμως, συνεπής στη φήμη του ο Nono και με αφορμή το ταξίδι, γνωρίζει τον Felix Glick έναν «τζέντλεμαν» απατεώνα και παλιό γνώριμο του πατέρα του. Κοντά του θα γνωρίσει έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο, μεταμφιέσεις, κυνηγητά, γαλλικά τραγούδια αλλά και τη Zohara, μια γυναίκα-αράχνη η οποία θα του πει το μυστικό που θα του αλλάξει τη ζωή. Βασισμένη στη πολυβραβευμένη νουβέλα του Νταβίντ Γκρόσμαν.

Βραβεία
2014, Children’s Jury Prize – Best Feature Film, Children’s Film Festival Seattle
2013,Winner – Young Audience Award, European Film Academy
2013, Audience Award – Best Feature, Hong Kong Jewish Film Festival 2013
2013, Golden Elephant Award – Best Screenplay, International Children’s Film Festival in India
2013, Grand Prix Award, Kyoto International Children’s Film Festival
2013, Audience Award – Best Feature, ANDkids World Film Festival
2013, Best Script and OKLE Prize at Olympia International Film Festival for Children and Young People, Pyrgos-Greece

Όλη η επικαιρότητα