Ελλάδα Ηλεία

Ματθαίος Θωνιάτης για τον σεισμό στην Κω: «Φαινόταν σαν να μην τελείωνε ποτέ!»

Ακούστε το άρθρο

«Παρότι έχω ζήσει πολλούς σεισμούς, ο χθεσινός σεισμός ήταν τρομακτικός. Μόλις σταμάτησε, έλεγα πώς είναι δυνατόν να έχει μείνει η πολυκατοικία στη θέση της»!

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στην εφ. «Πατρίς» το πώς βίωσε το καταστροφικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην Κω ο Ματθαίος Θωνιάτης, ο οποίος έζησε αρκετά χρόνια στην Ηλεία παίζοντας ποδόσφαιρο στον Πανηλειακό, στον Ξενοφώντα Κρεστένων και στον ΠΦΟ Πανόπουλο και τα τελευταία δύο χρόνια μένει μόνιμα στο νησί των Δωδεκανήσων.

Έχοντας δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον Πύργο, ο Ματθαίος είναι μια από τους πλέον αναγνωρίσιμες και συμπαθείς –ακόμα και σήμερα- φυσιογνωμίες στην Ηλεία, και –όπως ήταν αναμενόμενο- δέχθηκε πλήθος τηλεφωνημάτων από φίλους και γνωστούς που ανησύχησαν από όσα πληροφορήθηκαν από το διαδίκτυο και την τηλεόραση για τις επιπτώσεις του σεισμού των 6,7R.

«Ο σεισμός με βρήκε να κοιμάμαι στο κρεβάτι, και από τα πρώτα δευτερόλεπτα πετάχτηκα λόγω της πολύ ισχυρής έντασης. Παρότι γενικά δεν φοβάμαι τους σεισμούς διότι έχω ζήσει αρκετούς και στην Ηλεία, ήταν τρομακτική εμπειρία. Μου φαινόταν ότι δεν θα τελειώσει ποτέ, κι όταν σταμάτησε κάποια στιγμή, αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν να είναι ακόμα η πολυκατοικία στη θέση της», διηγήθηκε στην εφ. «Πατρίς» ο Ματθαίος, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν πανικοβληθεί.

«Από τα πρώτα λεπτά επικράτησε πανικός και όλοι βγήκαν έξω στους δρόμους. Κανένας δεν έχει κοιμηθεί από χθες και όλοι συζητάμε για αυτό. Για τους περισσότερους είναι κάτι πρωτόγνωρο σε σχέση π.χ. με τους κατοίκους της Ηλείας ή της Αχαΐας, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από σεισμούς. Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, σχεδόν κάθε πέντε με δέκα λεπτά», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς».

Σύμφωνα με τον Ματθαίο Θωνιάτη, το νησί άντεξε αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος και η ένταση του σεισμού.

«Ευτυχώς είχαμε μόνο υλικές ζημιές στο σπίτι. Θεωρώ ότι για το μέγεθος και την ένταση της δόνησης η Κως άντεξε. Έχουν πέσει κυρίως τα πολύ παλιά κτίρια. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι και χειρότερη η κατάσταση. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και οι πληγέντες κάτοικοι να βοηθηθούν», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο Ματθαίος, σημειώνοντας ότι η Κως έχει υποστεί και οικονομική ζημιά, καθώς οι τουρίστες που έχουν κατακλύσει το νησί, έχουν φοβηθεί και εκδηλώνουν τάσεις φυγής.

Όλη η επικαιρότητα